Site pictogram Interieur Tips, Ideeën & Advies

Duurzaam en zonder overlast hout stoken, hoe doe je dat?

hout stoken

Houtkachels liggen letterlijk onder vuur. De voor- en tegenstanders van houtgestookte kachels en haarden staan lijnrecht tegenover elkaar. Wanneer een houtkachel verkeerd gebruikt wordt kan hij voor overlast zorgen, bijvoorbeeld een sterke rookontwikkeling en geur. Wil je graag een houtkachel aanschaffen, maar maak je je hier zorgen over? Gelukkig kun je de overlast die een houtkachel veroorzaakt door verantwoord stookgedrag en een haard met een goed energielabel goed terugbrengen. Op die manier heeft niemand last van jouw houtkachel, en kun jij genieten van het prachtige vlammenspel.

Buitenkachels

Ook wanneer je buiten stookt is goed stookgedrag onmisbaar. Je wilt niet dat je buren last hebben van de rook uit je buitenkachel, of dat de avond na het stoken heel je huis naar rook ruikt. Toch wil je het genot van een houtkachel in de tuin niet missen. Denk bijvoorbeeld aan de stoere Hwam Cubis, een verrijking voor elke tuin. Deze kachel is gemaakt met cortenstaal, dat een roestachtig uiterlijk krijgt en tegen weer en wind bestand is. De moderne modellen van dit merk voldoen aan de EcoDesign 2022 richtlijnen, wat betekent dat ze aan de meest recente Europese eisen voldoen.

Barbecue in de tuin

Wil je niet alleen genieten van een vuurtje, maar ook van een eigen gril in de tuin? Kies dan voor een Kamado. Kamado BBQ’s zijn ontworpen met het traditionele Japanse ontwerp in het achterhoofd. Ze zijn al jarenlang populair onder echte barbecueliefhebbers en bestaan in alle soorten en maten. Daarnaast kun je in zo’n Kamado niet alleen barbecuen. Je kunt er ook in grillen, bakken en zelfs aan slow cooking doen.

Verantwoord stoken

Niet alles hangt af van de kachel die je koopt. Ook je stookgedrag heeft een grote impact op het rendement, de uitstoot en de rookontwikkeling van je kachel. Wil je op de juiste manier een vuurtje aansteken, begin dan door het vochtpercentage in het hout te meten. Is dat percentage te hoog, dan kan er veel rook ontstaan, en dat wil je voorkomen. Bewaar je hout dan ook op een droge plaats. Het vochtpercentage in hout meet je met een speciale vochtpercentagemeter. Is het vochtpercentage tussen de 15 en 20%, dan is het hout geschikt om mee te stoken.

De Zwitserse methode

Gebruik vervolgens de Zwitserse methode om de houtblokken op de juiste manier in de kachel te plaatsen. Dit doe je door het hout steeds kruislings op elkaar te leggen, als een jenga-toren. Je begint met de dikste blokken en eindigt met dunne blokken. Daar leg je vervolgens aanmaakblokjes op, die je aansteekt. Het vuur zal langzaam naar beneden trekken, waardoor er een vrijwel volledige verbranding ontstaat. Op deze manier ontstaat er minder rook en dus ook minder overlast.

Mobiele versie afsluiten