Heb je het interieur in huis onlangs vernieuwd? Kijk in dat geval de voorwaarden van de polis van je woonverzekering nog eens na, om er zeker van te zijn dat de dekking hiervan toereikend is. Zeker wanneer je bijvoorbeeld kunst aan je interieur hebt toegevoegd is dit noodzakelijk. Je wilt voorkomen dat eventuele schade aan je interieur niet vergoed wordt door de verzekeraar. Andersom loont je huidige woonverzekering vergelijken met het aanbod van andere verzekeraars om maandelijks geld over te houden; zo heb je extra budget voor een volgende aanpassing van je interieur. Het komt geregeld voor dat verzekeraars een veel lagere premie bieden dan hetgeen je momenteel maandelijks betaalt voor de verzekering die je enkele jaren terug afsloot.
Woonverzekering opgebouwd uit twee losse verzekeringen
Wie het over een woonverzekering heeft, bedoelt feitelijk een combinatie van een inboedel- en opstalverzekering. Soms worden beide verzekeringen aangevuld met een derde of vierde losse verzekering. Een opstalverzekering dekt de vaste elementen van een woning; de elementen die je niet mee zou nemen naar een nieuw huis. Denk bijvoorbeeld aan de deuren en de gietvloer die je bij de afwerking van de woning koos.
Het interieur in huis, de losse elementen daarvan, wordt gedekt door de inboedelverzekering. In dit geval gaat het niet alleen om de bank, je fauteuil en bijvoorbeeld de eettafel. Denk ook aan je televisie, muziekinstallatie, enzovoorts.
Elektronica valt niet altijd onder de inboedelverzekering
Houd er rekening mee dat elektronica als een smartphone of laptop niet per definitie binnen de dekking van een inboedelverzekering valt. Dit kan per verzekeraar verschillen. Daarnaast zijn er verzekeraars die deze elektronica onder hun dekking laten vallen, maar elektronica slechts tot een klein bedrag vergoeden. Een goede reden om de woonverzekering te combineren met een aanvullende verzekering voor de dekking van je elektronica in huis.
Schade aan andermans interieur vergoed via aansprakelijkheidsverzekering
Naast een woonverzekering voor de dekking van bezittingen in je eigen woning, kan het afsluiten van een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering slim zijn. Met een aansprakelijkheidsverzekering dek je de financiële schade die voortkomt uit het beschadigen van andermans bezittingen. Mogelijk heb je een glas wijn over de bank van vrienden laten vallen, of stootte je bij een bezoek aan de overburen een dure vaas omver. Dankzij de aansprakelijkheidsverzekering die je afgesloten hebt, hoef je de kosten voor het herstel van deze schade niet zelf te vergoeden.