Klustip verf verwijderen & Reuzenparel Maxima

Gratis kaartjes Expositie Reuzenparel Maxima & Klustip verf verwijderen.

Beste lezer,

Deze nieuwsbrief zal waarschijnlijk het laatste voor dit jaar zijn. Volgend jaar zal ik een verslagje schrijven van 10 toonaangevende interieur winkels als de Hema, Ikea, maar ook design winkels als Pols Potten of The Frozen Fountain.

Reuzenparel Maxima in Naturalis Leiden!

Reuzenparel MaximaVoor deze nieuwsbrief wil ik de tentoonstelling van de Parel Maxima in Naturalis onder de aandacht brengen. Is niet per se interieur, maar heeft natuurlijk wel raakvlakken met wetenschap en de kunst. Het bijzondere van deze parel is de grootte en natuurlijk de zeldzaamheid. Waarschijnlijk kostte het 20 jaar voor zo’n parel om zo groot te worden, en dan nog is het uitzonderlijk om zo groot te worden! In tegenstelling tot de millimeters van gewone parels, meet deze er 71 en heeft het een gewicht van 119,25 gram (!) Deze parel is mooi ingelegd met goud en edelstenen en wordt met een paar leuke kunstwerken en beveiliging vergezeld in Naturalis Leiden.
De tentoonstelling loopt van 19 december tot en met 4 januari, dus het is een leuk uitstapje voor in de kerstvakantie.

Ik heb 2 vrijkaartjes, dus wie interesse heeft, mag mij een mailtje sturen met naam en adres, zodat ik ze kan opsturen. Degene met de leukste motivatie mag ze hebben. Uiteraard worden de persoonsgegevens vernietigd na verzending van de vrijkaartjes. Meer weten over deze tentoonstelling? Surf naar http://www.naturalis.nl/

Klustip: verf verwijderen?

verf verwijderen!Verf verwijderen kan om verschillende redenen. Misschien heeft de vorige bewoner van je huis slecht geschilderd, bladdert het verf er half af, of misschien wil je voor de afwisseling vernis in plaats van gekleurde verf hebben? In tegenstelling tot tekenprogramma’s op de computer is het veranderen van een verflaag net iets lastiger dan eventjes ergens met de muis klikken.
Verf dat er goed op moet blijven zitten, gaat er natuurlijk erg moeilijk af. Voor het verwijderen van verf zijn er een tal van mogelijkheden die meer en minder effectief zijn.

De eerste manier is met de vlakke hand en een schuurpapiertje. Lekker ambachtelijk, maar als het grotere stukken zijn, geeft het best wat troep (al dat verfstof), duurt het lang, en heb je veel spierballen nodig. Niet aan te raden voor je balustrade of voor de balken op zolder.

schuurmachine Tweede optie is om het met een schuurmachine te doen. Voordeel van het schuren van verf met een schuurmachine is dat het vrij schoon gebeurt, althans, als je zorgt voor afzuiging… Het kost ook minder moeite, maar het maakt wel veel herrie (denk aan de buren!), en af en toe moet je erop letten dat je de aangrenzende dingen niet beschadigt met je schuurmachine, zoals een muur of je tapijt. Hoewel het uiteindelijk minder moeite kost dan met de hand, heb je toch veel geduld, oordopjes (vanwege de afzuiging), een mondkapje en een bril nodig.

Een andere methode die je kunt gebruiken is de verfstripper of de verfbrander. Werkt lekker, maar ook daar zitten haken en ogen aan. Allereerst is het nogal gevaarlijk, denk maar aan het brandgevaar en aan je ruiten (!), die kunnen namelijk barsten als ze te heet worden. Verder wordt het afgeraden om binnenshuis te gebruiken, tenzij je goed ventileert, want bij het verhitten van de verflagen kunnen schadelijke dampen vrijkomen… De hete verfdeeltjes zijn ook niet altijd even vriendelijk voor je interieur trouwens, dus zorg ervoor dat je water bij de hand hebt!
verfafbijt De makkelijke manier is het gebruiken van verfafbijt. Bijt alleen verf eraf en laat je hout en ijzer intact. Een kwestie van het goedje er dik op smeren, en na een paar minuutjes begint de verf eraf te bladderen. Heel handig, maar wel erg chemisch. Goede ventilatie en bescherming is daarom erg belangrijk, want het voelt echt niet lekker als het op je huid komt te zitten. Grondverf is ook wat lastiger voor verfafbijt. Vaak wordt je grondverflaag stroperig, dus moet je het er voorzichtig af schrapen. Bovendien is het ook niet lekker als het in je hout komt te zitten (denk maar aan je nieuwe verflaag), maar als je je hout grondig afwast, moet het goed komen.
Voor het grof geschut heb je nog de mogelijkheid om te zandstralen: hogedrukspuit met zand erin en spuiten maar! Werkt heel goed met weinig moeite, maar eigenlijk is het alleen voor losse stukken te gebruiken, want je muren vinden zo’n zandstraal niet altijd even lekker…

Als laatste optie kun je natuurlijk de hele boel wegslopen en nieuw hout kopen. Is misschien nog wel te doen voor meubels, maar voor houten balken die ook nog als draagconstructie dienen is het een no-go.
Dus, in principe hebben alle opties hun voordelen en nadelen. Persoonlijk zou ik mijn verf liever laten verwijderen, maar ik heb ook niet altijd 50 Euro per uur over voor een klusjesman, dus smeer ik mijn balustrade en houten balken in met verfafbijt en schuur ik de laatste restjes met een schuurmachine eraf.

Van 2008 naar 2009

Waarschijnlijk is dit de laatste nieuwsbrief voor dit jaar. Ook 2008 is erg interessant geweest op interieur gebied. Zo zagen wij een trendverschuiving van retro trend naar art deco, modernistisch, en zelfs naar begin-1900-stijl gaan: Veel modernistisch design was terug te vinden in meubels: Gispen en Rietveld stoelen, zelfs een Rietveld Junior stoel is in winkels gespot… Verder was 2008 ook het jaar dat Ettore Sottsass (een bekende architect en ontwerper) net niet zag. Hij overleed op 31 december 2007. Hoewel de techniek neigt naar lightness & solidity, merk ik toch dat mensen qua kleding, auto’s en interieur nog van degelijk houden: hout, leer, groot en zwaar… De SUV’s zijn nog wel in, maar de fabrikanten krijgen het al zwaar te verduren… General Motors bungelt al een tijdje randje faillisement… Luxe leren laarzen zijn na zo’n 7 jaar nog helemaal in, maar voor hoe lang nog? En hoe lang gaat het nog duren voordat de technologie met ubiquitous computing binnenshuis echt een belangrijke rol gaat spelen? Het gaat erg interessant worden om te zien wat er in 2009 gebeurt qua trends op het gebied van interieur, want iedereen verwacht de economische recessie…

Wat kun je qua nieuws verwachten komend jaar? Uiteraard worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Verder zou ik, zoals ik al aankondigde, een tal van interieur winkels bespreken, van goedkoop naar duur, en welke trends erin te vinden zijn. Ook komt er een review van tijdschriften en komt er een stukje over keukenkastjes maken. Uiteraard houden wij onze ogen open voor alle events en speciale aanbiedingen.
Dus: waarschijnlijk tot volgend jaar, of anders: hou je haaks voor nieuws uit Praag!

Hoe richt je een kleine keuken in?

Heb jij een kleine keuken? Dan is het soms lastig te bedenken hoe je deze het best in kunt richten. Er is niet veel...

Interieur Trends 2019: wat gaat het worden?

Beste interieur bloglezer, Het is nu 2012, een nieuwe jaar met nieuwe trends! Toch? Of niet? Nou, eigenlijk zijn de interieur winkels net klaar...

Hoe te decoreren in een Scandinavische stijl?

Bij Scandinavisch design draait alles om kalm, eenvoudig, puur en toch volledig functioneel te zijn. Het Scandinavisch design ontstond in de jaren 1950 en...

101 Woonideeën – Woonblad voor de creatieve doe-het-zelver!

101 Woonideeën - Het woonblad waar je écht wat aan hebt! Tegenwoordig bestaat het blad niet meer en is het min of meer samengevoegd...

Waarom mensen ervoor kiezen om veel dieren op de kinderkamer te hangen

Kinderen zijn dol op dieren. Dat is nu zo, dat was vroeger zo en dat zal in de toekomst ook niet anders worden. Dat...

Actie & Aanbiedingen in en nabij Akademie Vogue!

Open dag bij Akademie Vogue! Het is weer zover: Styling Akademie Vogue heeft de laatste eindpresentaties vandaag, en dat betekent dus: vakantie!!!Echt waar?...