Rolgordijnen: Welke stof is het beste + enkele tips!

rolgordijn Rolgordijnen bestaan uit veel verschillende soorten stoffen. Wist je dat deze stoffen elk ook weer unieke kenmerken hebben? Zo heb je rolgordijnen die geheel verduisterend zijn, of vochtwerend voor gebruik in vochtige ruimtes.

Bij de keuze van rolgordijnen zijn er zeer veel mogelijkheden, en dan hebben we het niet alleen over de kleuren! Wanneer je graag nieuwe raamdecoratie wil aanschaffen maar niet weet welke stof het meest geschikt is, geven we je op deze pagina graag wat meer advies. Voor maatwerk advies kun je terecht bij de specialist in raamdecoratie.

Lichtdoorlatende rolgordijnen

Lichtdoorlatende rolgordijnen zijn handig wanneer je de rolgordijnen wilt gebruiken om het inkomend licht wat meer diffuus te maken, of om de privacy in de ruimte te verhogen kun je voor half transparante rolgordijnen kiezen. Dit type raamdecoratie wordt ook vaak gebruikt in combinatie met verduisterende overgordijnen. Er zijn speciale zonwerende gordijnstoffen die de schadelijke UV-straling van de zon voor een groot deel tegenhouden. Dat is niet alleen goed voor de huid, ook zal dit het meubilair beschermen.

Verduisterende rolgordijnen

Verduisterende rolgordijnen zijn – de naam zegt het al – om een ruimte volledig te verduisteren. Door de stof te voorzien van een coating kan het rolgordijn volledig verduisterend worden gemaakt. Dit is ideaal voor ruimtes als de slaapkamer, kinderkamer, babykamer of op zolder. Bij volledig verduisterende rolgordijnen is het wel van belang dat het gordijn perfect aansluit op het raamkozijn zodat er geen licht aan de randen kan doorsijpelen. Verduisterende rolgordijnen houden naast licht ook hitte tegen van het zonlicht, wat voor aangename verkoeling kan zorgen in de zomermaanden.

Cassette rolgordijnen

Cassette rolgordijnen bieden uitkomst wanneer je het venster volledig wilt bedekken. Hierbij wordt het doek in een speciale houder netjes weggewerkt. Met speciale profielen wordt het doek strak langs het raam geleid. Deze raamdecoratie biedt een strakke en luxueuze uitstraling. In combinatie met een verduisterende stof kun je je kamer hiermee nagenoeg helemaal mee verduisteren!

Vochtwerende rolgordijnen

Vochtwerende rolgordijnen zijn gemaakt van een stof die behandeld is met een vochtwerende coating. Je kunt immers niet zomaar ieder materiaal gebruiken in de badkamer. Naast rolgordijnen van aluminum, kunststof of hout heb je dus ook rolgordijnen van stof met een vochtwerende coating. Deze rolgordijnen zijn wel geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Overigens is het luchten van deze ruimtes altijd aan te bevelen, houd er in dat geval rekening mee of er kiepramen aanwezig zijn, en of de gewenste gordijnen hiermee overweg kunnen.

Duo rolgordijnen

Duo rolgordijnen zijn vooral voor optimale controle op het invallend licht. Dit type raamdecoratie bestaat namelijk uit twee lagen stof die onafhankelijk van elkaar kunnen verschuiven zodat je precies de juiste lichtval kunt regelen. Het is daarnaast ook een aantrekkelijk soort rolgordijn om te zien. Het werkt bijna als de bekende luxaflex (jaloezie), waar je de lichtinval kan regelen. In geval van de duo rolgordijn, kun je aan de hand van de transparante en niet-transparante “strips” bepalen hoeveel (zon)licht dan binnenkomt

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen zijn weliswaar geen echte rolgordijnen (hoe kan het ook anders), ze hebben er wel wat van weg, omdat ze in plaats van opzij ook omlaag dicht gaan. Rolgordijnen worden gemaakt van stoffen die strak opgerold kunnen worden, bij vouwgordijnen kun je kiezen voor stoffen die wat natuurlijker vallen. Hoewel beide soorten raamdecoratie een moderne uitstraling hebben, komen rolgordijnen beter uit in een strak interieur terwijl vouwgordijnen doorgaans wat meer in het oog springen.

Rolgordijnen schoonmaken

Wanneer je op zoek bent naar onderhoudsvriendelijke raamdecoratie kun je kiezen voor een stof die behandeld is met een antistatische coating. Dat bespaart al behoorlijk wat schoonmaakwerk uit. Bij vlekken is het zaak deze snel af te nemen met een doek of spons die licht vochtig is. Ga niet de vlek inwrijven over een grotere oppervlakte, daarmee wordt het probleem juist erger en je zult er de beschermende laag mee aantasten. Sommige soorten stof bevatten metaaldeeltjes, deze materialen mogen nooit met water worden gereinigd! Wanneer je niet zeker bent van de juiste wijze van schoonmaken kun je het beste contact opnemen met de leverancier.

Handmatig rolgordijn bedienen

Een handmatig rolgordijn bestaat uit een doek die met kleine beugels op of in het kozijn wordt bevestigd. De meeste rolgordijnen zijn geschikt voor zowel normale ramen als kiepramen. Voor sommige types gordijnen worden extra geleiders gemonteerd.

Elektrisch rolgordijn bedienen

Op het eerste gezicht is een elektrisch rolgordijn niet veel anders dan de handmatige versie. Tot je merkt dat er geen touwtjes aan hangen om de rolgordijnen omhoog te trekken of te laten zakken. Dat komt door de motor die in de rol wordt gebouwd. Afhankelijk van het merk en type zijn deze elektrische rolgordijnen op afstand te bedienen. Er zijn ook rolgordijnen met geruisloze motoren die zeer geschikt zijn voor de kinderkamer of slaapkamer.

Tips voor kleuren bij raamdecoratie

Als laatste nog vier tips over het kleurgebruik bij de keuze voor de juiste stof:

1. Lichte kleuren maken de ruimte optisch groter terwijl donkere kleuren de ruimte juist optisch kleiner maken.
2. Hoewel felle kleuren prachtig en opvallend kunnen zijn, moet je rekening houden met het meubilair. Als die binnenkort aan vervanging toe is zul je de nieuwe meubels moeten afstemmen op de raamdecoratie.
3. Egale kleuren bij rolgordijnen lijken haast op een voortzetting van de muren, wanneer de kleuren teveel overeenkomen kan dat een aparte uitstraling geven. Wat meer contrast werkt meestal beter in het interieur.
4. Maak een foto van de kamer en bewerk de kleuren van het raamoppervlak. Dit kan al met gratis fotobewerkingssoftware. Zo kun je uittesten welke kleur het beste staat in jouw interieur.

Dus, samenvattend hebben we verschillende soorten stoffen bij rolgordijnen aangetroffen: lichtdoorlatend of verduisterend (al dan niet met cassette), vochtwerend of duo (waar je de lichtinval kan reguleren), vouwgordijnen (geen echte rolgordijn) en tenslotte handmatige of elektrische bediening. Daarnaast heb je ook nog enkele tips gekregen voor het onderhoud, en voor de kleuren. Met dit op zak kun je nu hopelijk de beste keuze maken welke rolgordijnen voor jou het meest geschikt zijn!<<[IT]

Interieur-Tips.nl is ook te volgen op Facebook: http://www.facebook.com/interieurtips/

Of op Twitter: http://www.twitter.com/interieurideeen/

 


Een tiny house inrichten; hoe pak je dat aan?

Als je bewust voor een tiny house gekozen hebt weet je dat er weinig ruimte is. Dit kan voordelen hebben want, minder ruimte betekent...

Tips voor een geweldige kerstsfeer in huis

Ben jij er helemaal klaar voor om je huis in kerstsfeer te brengen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wil je...

Beginnen met een moestuin

De lente is het ideale moment om met een moestuin te beginnen en er zijn dan ook steeds meer mensen die kunnen...

Foto styling portfolio: fotografie, styling, visagie

De portfolio De portfolio is een van de belangrijkste criteria waarop een stylist wordt beoordeeld. De klant is degene wie bepaalt of hij wel of...

Zo zorg je voor een echte metamorfose in je huis

Natuurlijk richt jij je huis in naar jouw (of jullie) smaak. Maar soms ben je gewoon even toe aan iets nieuws. Gelukkig hoef je...

Studeerkamer interieur tips: kleur & meubels!

Wat is de studeerkamer eigenlijk? De studeerkamer, ook wel bekend als de werkkamer is de kamer in huis waar je je werk doet, of...