Zomerdekbedden: Een inleiding naar donzen dekbedden voor de zomer!

Beste lezer,
Zomerdekbedden klinken misschien als “veel te warm”, maar dat is echter een groot misverstand. Heb je het ook weleens tijdens de zomer: je dekbed of deken voelt niet lekker aan, of is te warm, maar alleen een laken is toch nog te koud?

Een donzen zomerdekbed kan uitkomst bieden, want dons heeft de goede eigenschap dat het de warmte gelijkmatig over het hele dekbed kan verdelen, zodat je lichaamswarmte zich niet gaat ophopen op één en dezelfde plek!

Dons is onderdeel van de vacht van eenden (of ganzen), vooral op de borst, waarmee zij bijvoorbeeld hun eieren mee warm houden. Het zijn dus niet de veren (die zijn steviger en isoleren minder goed), maar meer van die hele zachte pluisjes met een zachte kern die de lucht goed kunnen vasthouden, wat heel goed isoleert.

De kwaliteit van jouw donzen dekbed wordt gemeten in termen van vulkracht. Een hoge vulkracht betekent dat je niet veel dons nodighebt voor een goede isolatie. Een lagere vulkracht betekent dat je meer dons nodig hebt voor dezelfde isolatie. Dons met een lagere vulkracht is dus wat zwaarder, maar je merkt er niet echt veel van, want dons is echt heel licht! In een zomerdekbed zit meestal niet meer dan een paar honderd gram aan dons in!

Dons heeft als belangrijk voordeel dat het licht, zacht en luchtig is. Tijdens de winter houdt het je lekker warm, en tijdens de zomer zorgt het ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld, zodat je niet op bepaalde plekken loopt te zweten, terwijl je voeten bijvoorbeeld nog koud blijven.

Wat je zelf prettiger vindt kan verschillen: de een vindt een stevige dekbed (lage vulkracht) comfortabel, terwijl anderen liever iets lichts en luchtigs (hoge vulkracht) hebben. Het beste is dus om er goed bij stil te staan wat jij het lekkerst vindt slapen!

Met donzen dekbedden moet je voorzichtig zijn qua onderhoud, want dons is echt heel delicaat! Ga er dus niet met je volle gewicht op liggen, en stop hem al helemaal niet in de wasmachine! Mocht je dekbed dus onverhoopt vies worden (geurtjes en/of vlekjes), laat hem dan schoonmaken door de vakman, want als je je donzen dekbed goed verzorgt, kun je er zeker nog jaren profijt van hebben!

Wil je meer weten over donzen zomerdekbedden? Neem dan zeker een kijkje bij http://www.donzendekbed.com, daar kunnen ze je alles vertellen over donzen dekbedden voor de zomer!

De laatste trends op het gebied van keukens

In de afgelopen twee jaar hebben veel huishoudens hun keuken gerenoveerd, of dit in ieder geval overwogen. Een keukenrenovatie hoeft niet duur te zijn!...

Gordijnen special – 17/2/2009

Gordijnen special: advies hoe en wat. Vroeger, in een verleden dat ik nog niet geboren was, waren gordijnen iets dat je bijna nooit...

De badkamer opknappen

In je eigen huis moet je je thuis kunnen voelen, in elke ruimte. Echter, is het bij veel ruimtes zo, dat je na een...

Maak in je interieur ruimte voor een relaxfauteuil 

Na een dag hard te hebben gewerkt op kantoor, keer je vermoeid terug naar huis. Op de terugweg schiet direct door je hoofd dat...

Breng de natuur naar binnen

Breng de natuur naar binnen: je tuin als verlengstuk van je interieur In een wereld waar binnen en buiten steeds meer in elkaar overvloeien, biedt...

Een hek bij je huis: de moeite waard?

Veel mensen zien hun huis als hun eigen plekje en bakenen de ruimte die ze hebben graag af. Dat geldt natuurlijk niet alleen...