Site pictogram Interieur Tips, Ideeën & Advies

Deuren en ramen tochtvrij: tochtstrips, tochtband & brievenbusborstels!

TochtbandDeuren en ramen tochtvrij maken is een van de makkelijkste doe het zelf klusjes!
Op deze pagina enkele tips hoe je dit makkelijk en snel kan doen!

Tochtband

Deuren en ramen hebben af en toe kleine kiertjes, waar koude lucht naar binnen kan komen. Meestal voel je dat ook als je er met je hand langs gaat. Vaak is dit probleem op te lossen door wat tochtband te kopen. De website van Conrad verkoopt een hoop dingen online voor het besparen van energie, waaronder ook tochtstrips!

Eenmaal gekocht is het tochtvrij maken van je deuren ook voor een doe-het-zelver zo gepiept. Kijk eerst even waar je de tochtband het beste kunt plakken. Meestal is het in het kozijn. Meet hoeveel tochtband je precies nodighebt en knip de tochtband op de juiste maat. Als je niet zeker weet of alles zal passen, dan kun je het beste eerst even “droog” oefenen: dus nog niet alles plakken. Kijk of de deur/raam goed open en dicht kan met de tochtband erin, én of de tochtband ook goed werkt. Lijkt alles goed te werken, dan is het een kwestie van kozijnen even ontvetten (met St. Marc bijvoorbeeld), stripjes in de kiertjes plakken en klaar!

Soorten tochtband

Tochtband heb je in verschillende soorten. Meestal zijn ze van (schuim)rubber gemaakt, zodat de kiertjes worden gedicht, maar dat het nog flexibel genoeg is om mee te veren als het kiertje kleiner is dan de breedte van de tochtband.
Bij de Conrad.nl kun je voor een paar Euro’s je deuren en ramen helemaal isoleren.
Ze hebben daar veel verschillende soorten in verschillende prijsklassen. De goedkoopste zijn van flexibel schuimplastic gemaakt zoals in sponsjes (de zogenaamde l-vorm). Heel flexibel, met als nadeel dat het op termijn indeukt. Je kunt ze wel prima gebruiken als (geluid)demper, zodat de deur minder hard dichtslaat.

In de middenklasse heb je de witte schuimrubbers in een v-achtige vorm die langer meegaan, maar minder flexibel zijn.
Hoe je deze tochtband het beste kunt plaatsen spreekt nogal voor zich eigenlijk. Gewoon een kwestie van eerst droog oefenen als de plakstripjes nog op de tochtband zitten.
De duurste tochtband (12 Euro voor een meter of 6) is een hele lange rubberen slang die heel flexibel is en alle kieren tussen 1 en 8 millimeter kan dichten. Goede kwaliteit en het meest flexibele van alle soorten tochtband. Twaalf Euro is misschien wat duurder, maar als je de kou en de nare luchtjes buiten kan houden, loont het de moeite wel!

Tochtstrips

Tochtstrips zijn vooral handig waar je tochtband niet kan aanbrengen. Denk maar aan de drempel van je deur. Als je daar tochtband gaat plaatsen, is de kans groot
dat deze in no time aan slijtage ten onder zal gaan. Daarvoor heb je dorpels of tochtstrips, die makkelijk op maat te zagen of te knippen zijn met een ijzerzaagje of een schaar, om zo aan de onderkant aan te brengen!
Je moet er een beetje handig voor zijn, maar eenmaal erin geschroefd of gemonteerd, bespaar je jezelf echt een hoop stookkosten!

Tochtstrips zijn er in verschillende soorten. De bekendste zijn misschien de borstels, die ervoor zorgen dat de onderkant van de deur goed dicht blijft. De borstels zijn flexibel, zodat ze ook een beetje mee kunnen bewegen. Andere tochtstrips leg je juist onder de deur aan, zodat je een nog betere sluiting hebt.

Brievenbussen!

Ook brievenbussen zorgen ervoor dat er veel warmte weglekt. Daarvoor hebben wij speciale tochtwerende brievenbusborstels en kleppen die het gat wel goed afsluiten, zodat de hal nog lekker warm blijft in de winter!

Dus, er zijn veel mogelijkheden om jouw deur tochtvrij te maken, en het kost vaak niet veel moeite om het zelf te doen: eventjes wat tochtband plakken, of eventjes iets af-en-aanschroeven.


Mobiele versie afsluiten