In dit geval is vervangen beter. Je kunt de weggerotte delen wel opvullen, maar het is vrij arbeidsintensief. Als je het zelf doet, kost het wel een stuk minder! Om houtrot te behandelen kun je het beste denken aan roest (ijzer): dáár verf je ook niet zomaar overheen! Gelukkig is houtrot wat makkelijker om te repareren, omdat het minder hard is, en je hoeft niet te lassen. Dit artikel zal uitleggen hoe het allemaal moet, zodat je voor even een oplossing hebt die niet te duur hoeft te zijn!
Vóórdat je begint, raad ik aan dat je het volgende al in huis hebt:
- schuurmachine
- veel schuurpapier
- staalborstel
- beitel
- plamuurmesjes (liefst beetje breed)
- beits of houtrotstop (impregneer)
- houtrot reparatiekit (opvulmiddel)
- verfkwasten (of rollers met mengbakje)
- vernis of lak
- paar oude kranten of afdekfolie
Verwijderen!
Zorg er eerst voor dat het hout goed droog is, want nat hout werkt gewoon niet goed. Schildert ook niet goed, en laat het rotproces soms nog doorgaan ook: niet doen, eerst drogen! Is het hout droog? Goed, strijk in de richting van de houtnerven, anders beschadig je het goede hout onnodig. Schrik je al van hoeveel hout je verliest? Geeft niet, we kunnen echt niks met dat hout, kijk maar eens hoe zwak het is: dat wil je niet meer in je houtwerk hebben! Een beitel kan ook helpen om het rotte hout te verwijderen.
Schuren!
Gebruik grof (zeg 40 of 80) schuurpapier om veel verf weg te halen, en waar een glad oppervlak niet noodzakelijk is. Later kun je alsnog het e.e.a. gladder maken met een fijner korrel schuurpapier. Je kan ook eerst met een fijne korrel beginnen, maar ik neem aan dat het verf op veel plekken af is gebladderd door het houtrot. Beter om dat helemaal weg te halen.
Nog een voordeel van blank schuren is dat je het hout ook in de beits kan doen: beschermt voor de toekomst beter tegen houtrot. Afijn, meer over schuren en verf verwijderen vind je op de pagina over Verf van hout verwijderen – Doe Het Zelf Technieken!
Beschermen!
Beitsen is een beetje als lakken, maar de beits trekt meer in het hout. Belangrijk is dan dat je je hout al blank hebt geschuurd, anders heeft het niet veel zin. Beits is vrij dun, dus het kan soms vrij snel van je verfkwast afdruipen.
Let er ook op dat je beits op dezelfde basis is als je lak. Ik neem aan dat je terpentinebasis kiest, omdat dat het beste voor buiten is te gebruiken. Wat je hiernaast kan zien is dat je met beits vrij goed andere rotte plekken kan zien. Controleer die ook even extra, of haal dat eventueel ook weg. Je kan er dan alsnog met wat beits overheen. Mocht je niet kunnen/willen beitsen, dan raad ik in ieder geval aan om houtrotstop impregneer te gebruiken, zodat je het hout op z’n minst een beetje weerbaarder maakt.
Opvullen!
Daarna moet je hoogst waarschijnlijk het e.e.a. opschuren. Schuurmachine is aan te raden, het opvulmiddel is vrij hard en laat zich niet makkelijk schuren. Rechts zie je enkele dagen opvulwerk (ja, het moet uitharden voordat je nog een laagje aanbrengt) en het resultaat met de schuurmachine. Je ziet dat het hout ook een beetje werd weggeschuurd, dus egaler was het niet echt te krijgen.
Dus, al met al gaan er wel wat dagen overheen voordat je alles klaar hebt: rotte hout verwijderen, schuren, schilderen, opvullen, nog eens schilderen… Verschil is wel dat je slechts enkele tientjes kwijt bent, tegenover een paar honderd Euro (minimaal) om een hele deur of kozijn te (laten) vervangen.
Als we naar het resultaat kijken, dan zien we in ieder geval dat we van het rotte hout af zijn. Schuren kon misschien iets meer en het vernis mocht misschien wat accurater. Misschien dat er boven nog wat kon worden geschilderd voor de zekerheid… Ach, je kunt er nog wel even mee vooruit. Hopelijk heb je in de tussentijd genoeg geld bij elkaar om het houtwerk goed te vervangen als het moet, of heb je in ieder geval geleerd hoe houtrot repareren echt goed te doen 😉<<[IT]
Interieur-Tips.nl is ook te volgen op Facebook: http://www.facebook.com/interieurtips/
Of op Twitter: http://www.twitter.com/interieurideeen/