Site pictogram Interieur Tips, Ideeën & Advies

Met deze tips is jouw tuin winterproof!

winterproof

De meesten van ons willen er nog niet aan denken, maar de winter komt toch echt steeds dichterbij. De dagen zijn korter en vooral kouder en daarmee groeit het verlangen om binnen onder een deken te zitten met een grote mok warme chocomelk met slagroom. Alleen, heb je wel aan je tuin gedacht? Niet alleen wij moeten wennen aan de koude dagen, maar je tuin heeft ook de nodige aandacht nodig. Met de tips in dit artikel zorg jij ervoor dat je tuin zeker winterproof is!

Welke planten zijn winterproof?

Niet elke plant kan tegen de winter met zijn kou, sneeuw en vorst. Het is dus goed om na te kijken welke planten je echt naar binnen moet halen voordat de temperatuur zakt onder de nul. Deze hoef je niet de hele winter pontificaal in de woonkamer neer te zetten maar kunnen ook prima in de garage, schuur of het tuinhuisje staan. Zorg er wel voor dat je de planten goed inpakt met kranten, vuilniszakken of ander materiaal, als het maar isolerend is. Op die manier overleven ze de winter en kunnen ze bij de eerste lentestralen weer naar buiten toe.

Snoeien van de planten en bomen

De planten die wel kunnen blijven staan in de winter hebben ook wat extra aandacht nodig. Zo zijn er bepaalde planten die voor januari gesnoeid moeten worden om winterproof te zijn. Ook zijn er bepaalde bomen die voor december al gesnoeid moeten zijn, zoals de esdoorn en de berken. Gebeurt dit niet, dan komt de sapstroom niet op tijd op gang.

Heb je uitgebloeide bloemen in de tuin staan, dan kunnen deze ook gekortwiekt worden. Alle stengels waar de bloemen aan zaten mogen afgeknipt worden maar de rest dien je te laten zitten. De bladeren zorgen namelijk voor bescherming tegen de vorst. Dit kun je overigens het beste doen rond oktober.

Bloembollen planten

Heb je bloembollen gekocht, bijvoorbeeld van de narcis, tulp, krokus of hyacint, dan mogen deze nu gepland worden. Dit kun je het beste in oktober doen, maar in principe geldt dat je dit gedaan moet hebben voordat de eerst vorst komt. Door ze in het najaar te planten zullen ze in het voorjaar volledig in bloei staan. Op de verpakking staat meestal hoe diep de bollen de grond in moeten.

De rest van de tuin winterproof maken

Niet alleen de planten zijn belangrijk, ook de rest van je tuin moet nagekeken worden. Die mooie tuinset is waarschijnlijk niet winterproof. Wil je daar in de lente en de zomer nog van genieten, zorg er dan voor dat je set afgedekt is. Gebruik speciale waterdichte hoezen voor de stoelen en tafel zodat deze niet verweren. Ook wanneer je een zandbak in de tuin hebt staan kun je deze afdekken met een waterdichte hoes. Op die manier komt er geen viezigheid in.

Heb je een vijver of zwembad in de tuin, dan kun je hier het beste een bladernet overheen leggen om het winterproof te maken. Dit bespaart je ontzettend veel werk in het voorjaar.

Het gras klaar maken voor de winter

Ook het gras is helaas niet winterproof. Het gras groeit in je winter nagenoeg niet, en het is dan ook verstandig om in oktober je gras voor het laatst bij te werken en te maaien. Ook kunnen op dat moment de grasranden afgestoken worden zodat het gras er netjes bijligt in de winter. Wanneer het nodig is kan het gras ook nog geverticuteerd en bemest worden. Gebruik hier dan wel wintermeststof voor.

Lees ook: Leuke inspiratie voor het najaar

Mobiele versie afsluiten