Een tuin kan eigenlijk niet zonder tuinhuisje. Het is niet alleen een gezellige toevoeging, maar ook een hele handige. Tijdens je zoektocht zal je echter al snel merken dat er niet zoiets bestaat als ‘het tuinhuisje’: er zijn heel veel verschillende soorten verkrijgbaar en het ene tuinhuisje zal beter bij jouw eisen en wensen aansluiten dan het andere. Als je optimaal plezier wilt hebben van je tuinhuisje, is het belangrijk om een aantal dingen in de gaten te houden. Wij hebben die voor je op een rijtje gezet.
Afmetingen
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel ruimte je hebt voor een tuinhuisje. Kies eerst een goede plek uit en meet daarna hoe groot het tuinhuisje kan worden. Houd niet alleen rekening met de lengte en de breedte, maar ook met de hoogte. Als je tuinhuisje bijvoorbeeld in de buurt van een boom of schutting geplaatst wordt, kan het zijn dat er beperkingen gelden voor de maximale hoogte die je tuinhuisje kan hebben. Met de juiste afmetingen op zak kun je vervolgens een keuze maken bij Schaffer Tuinhuizen, waar je steeds precies kunt zien hoe groot een tuinhuisje is.
Uitvoering
Een tuinhuisje dat je alleen gebruikt om wat gereedschap op te slaan hoeft niet aan dezelfde eisen te voldoen als een tuinhuisje dat gebruikt wordt als kantoor aan huis. Als je op zoek bent naar een tuinhuisje dat eigenlijk ook gewoon comfortabel, schoon, goed geïsoleerd en goed afsluitbaar moet zijn, dan is het belangrijk om hier in je zoektocht rekening mee te houden. Een tuinhuisje na-isoleren kan namelijk wel, maar is helemaal niet zo praktisch. Bij Schaffer Tuinhuizen kun je overigens beide kanten op: je kunt kiezen voor een basishuisje, maar je kunt daarnaast ook verschillende opties selecteren waardoor het prima gebruikt kan worden als kantoor of werkplek.
Wat doe je zelf?
Een tuinhuisje is in principe vrij eenvoudig in elkaar te zetten. Wel komt er meer bij kijken dan je in de eerste instantie misschien zou denken. Zo is er een goede fundering nodig en kan het raadzaam zijn om ook voor een goede afwatering te zorgen. Al deze zaken kun je ook laten regelen door het bedrijf dat het tuinhuisje plaatst, al zijn daar meestal wel meerkosten aan verbonden. Bedenk vooraf daarom wat je wilt, wat je zelf kunt en wat je eventueel uit wilt besteden. Dan weet je ook qua kosten waar je aan toe bent en kun je makkelijker een planning maken.
Dak en afwatering
Het dak zorgt voor een deel van de uitstraling van het tuinhuisje. Een plat dak oogt anders dan bijvoorbeeld een puntdak. Denk na over het type dak dat je wilt en denk ook aan de afwatering. Een lessenaardak, dat schuin afloopt, kan bijvoorbeeld worden gecombineerd met mooie zinken goten. Daarmee leid je het regenwater direct naar het riool of laat je het in een regenton stromen, waar je het vervolgens weer uit kunt halen om je planten water te geven. Zelfs een klein dakoppervlak kan nog veel regenwater verzamelen. Als je geen goede afvoer hebt, dan kan dit leiden tot een drassige grond en zelfs verzakkingen. Het is dan beter om alles direct goed te regelen en problemen te voorkomen.
Al met al zijn er aardig wat factoren waar je even rekening mee moet houden voordat je een tuinhuisje koopt. Naast een goede fundering moet je ook rekening houden met de afmetingen van het tuinhuisje. Verder is het een eigenlijk een kwestie van kiezen wat je met je tuinhuisje wilt doen en hoe het eruit moet zien. Als je dat eenmaal op een rijtje hebt, dan heb je het meeste werk klaar om een mooi tuinhuisje in de zomer te hebben!