Kapstokken zijn gewoon onmisbaar in een huis. Mensen die geen kapstok in de buurt zien, zullen een beetje een ongemakkelijk gevoel krijgen waar ze hun jas nou eigenlijk kwijt moeten, zeker als het nog eens keihard heeft geregend buiten! Kapstokken heb je in veel verschillende soorten en maten. Sommigen zijn recht-toe-recht-aan een rechthoek met wat haakjes eraan die je zelf ook kunt maken, en je hebt natuurlijk ook de design kapstokken die het alledaagse toch in zekere zin willen doorbreken.
Andere kapstokken zijn als het ware een alles-in-een oplossing gecombineerd met spiegel, lades en opbergvak voor je schoenen (zie rechts). Op deze pagina zullen allerlei soorten kapstokken de revu passeren, en hopelijk kom je er nog eentje tegen die bij jou past en de ander de juiste eerste indruk van jouw optrekje kan geven.
Dus, laten we te lang blijven hangen en meteen overgaan tot de mogelijkheden aan kapstokken die kunnen passen bij je interieur.
Design kapstokken: opvallend, kleinschalig, exclusief
Verschil moet er wezen. Voor de een vanzelfsprekend, voor de ander een voorrecht en voor weer een ander verderfelijk en onzinnig. Wat vind jij van design meubilair?
Voordat je gaat zeggen dat het walgelijk duur is voor walgelijk rijke mensen, wil ik eerst dat je gaat kijken naar wat het is. Design meubilair wordt natuurlijk gemaakt door een ontwerper. De productie is kleinschaliger, en dat kom je ook meteen in de prijs te merken. Een Ikea tafeltje kost misschien een paar tientjes, maar om meubels zelf te maken (hout kopen, zagen, schilderen) kost vaak een veelvoud daarvan. Deze kleinschaligheid maakt je meubelstuk al gelijk een stuk duurder. Daarnaast heb je het artistieke aspect: sommige meubelstukken weten net als kunst om de geest te prikkelen. Dit kan op heel veel verschillende manieren: de een doet het door iets grotesks uit te beelden, en de ander krijgt het voor elkaar door als grote en bekende kunstenaar simpelweg wat klodders verf op een stuk doek te gooien. Als je naar Romaanse (ca. 900-1200) kunst kijkt, dan zie je dat het meer de bedoeling was om het Evangelie aan iedereen te verkondigen. Zo kun je met een designkapstok er weer voor zorgen dat een bezoek aan jouw huis meer een belevenis wordt!
Zo heb je rechts een kapstok die bijna niet op een kapstok lijkt. Wat is de meerwaarde van deze kapstok vergeleken met wat haakjes aan de muur?
Als we een kijkje dichterbij nemen, dan zien we dat het door Michiel van der Kley is ontworpen en als wij willen weten waarom hij het zo heeft gedaan, dan is de reden omdat hij merkte dat de meeste kapstokken eigenlijk onzichtbaar leken te worden als het helemaal werd volgehangen met jassen. Door middel van deze kapstok wou hij dat voorkomen, zodat de aandacht meer bij de kapstok (van de gastheer) zou komen te liggen dan bij de jassen (van de gasten).
Rechts hebben we meer een tante Sidonia uitvoering (de lange en slanke figuur uit de Suske en Wiske strips) van een kapstok. Het design is hier strak, eenvoudig, maar toch heeft het een meerwaarde. Allereerst wijkt het af van de bestaande kapstokken (heb jij ooit zo’n kapstok gezien?), want deze kapstok reikt helemaal tot aan het plafond en het is ook nog eens erg handig (neemt weinig ruimte in beslag) en leuk (de haakjes zijn verstelbaar). De ontwerper van deze kapstok is Joost Wever en doet in tegenstelling tot Michiel van der Kley (die meubelontwerper is) aan industrieel ontwerp. De kapstok zelf is gemaakt van roestvrij staal met knopen van bakeliet, zodat het ook nog vriendelijk is voor je jas.
Strak en modern!
Mijn favoriete stijl: zwart, wit, rechtlijnig en eenvoudig. Zorgt voor een strak en modern design. Mijn gedachte is altijd dat je met dergelijke eenvoud toch nog altijd oneindig veel kunt variëren.
Ook op dit plaatje kun je zien dat je qua rangschikking veel kanten op kunt: je kunt ze netjes op een rijtje doen, maar je kunt er juist ook spanning in brengen door er een beetje een onregelmatig patroon in te doen.
De haak is ontworpen door Anthony Duffeleer, die ook architect is. Ook in zijn gebouwen is het strakke en moderne weer terug te vinden. Qua prijs vallen ze nog wel mee voor een design kapstok: 27,50 Euro per stuk te koop bij nonplusultra.nl
Retro stijl!
Retro refereert vaak naar “de goeie ouwe tijd”. Als wij op het gebied van interieur architectuur gaan kijken, dan zie we vaak dat het gaat over de jaren ’50 en ’60, “toen geluk nog gewoon” was. Natuurlijk klopt het niet helemaal, want ook de vijftiger jaren hadden hun problemen (zoals elke periode), maar om “de goeie ouwe” tijd hiermee in de prullenbak te gooien gaat eigenlijk ook te ver. Men heeft weleens een onderzoek gedaan bij oudere mensen. Een groep (de controlegroep) zat in een “normaal” huis, en de andere groep, de experimentele groep zat in een huis waarbij alles nog zo was toen ze nog jong waren: het eten, het interieur, de krant… Het scheen dat die mensen er uiteindelijk beter aan toe waren dan de controlegroep!
Retro zelf wordt vaak gekenmerkt door de nogal felle kleuren: rood, lichtgroen, roze, oranje en door de afgeronde hoeken en futuristisch ogende design. De jaren ’60 was ook de tijd dat men voor het eerst in de ruimte ging. De rode Saturnus bol rechts is daar ook een typisch voorbeeld van.
Kleurrijk en vrolijk! In tegenstelling tot het moderne design, zijn er mensen die van veel kleuren houden, omdat ze helemaal gek worden als iets “monochroom” of teveel dezelfde kleur zou hebben. Het voordeel is dat je er altijd lekker vrolijk van wordt. Mensen die meer van modern en strak houden, hebben hier natuurlijk moeite mee: veel te druk en wispelturig! Bij het moderne heb je geen ruimte voor nuances: het is of het een of het ander en niets er tussenin: zwart of wit. Klaar. Niks voor jou? Dan is dit jouw afdeling misschien. Kleurrijke kapstokken zijn in verschillende soorten en maten te vinden, zoals de kleurrijke wandkapstok “Saturnus” links. Deze is goedkoop en is ook leuk voor als je kinderen hebt: lekker vrolijk en speels, en je kunt zelfs afspreken wie welke kleur mag “hebben”.
Natuurlijk kun je ook stijlen combineren, zoals bij de kapstok rechts: daar hebben ze een combinatie gemaakt van kleurrijk met retro. Nu weet ik niet zeker of men in de jaren ’60 wel zoveel verschillende kleuren tegelijkertijd gebruikte, maar dat is ook hetgeen ook spanning meegeeft in een ontwerp met als vraag: “passen deze twee stijlen wel samen?”. Een andere voorbeeld is de “City Hall” in Leiden. Daar heb je het oude stadhuis gecombineerd met modern. De een kan zeggen dat het niet hoort, en de ander vindt het juist een goede oplossing die met de tijd meegaat. Of retro met heel veel kleurtjes wel kan hangt helemaal af van de koper natuurlijk, maar er kan zeker niet getwijfeld worden over het feit dat dit wel degelijk een vrolijk en kleurrijk kapstokje is waar je goed mee opvalt, en dat voor een redelijke prijs!
Hollands Modernisme! Modernistisch design van Hollandse bodem! Helemaal in! Op de pAn Amsterdam 2008 was het ten overvloede aanwezig in het Design Paviljoen. Na de periode van alles retro is de periode van het modernisme populair aan het worden bij de Nederlandse meubels: Art Deco verlichting, salontafels van Gispen en zijn bekende achterpootloze stoelen. Gispen was een van de bekendste die doorbrak, samen met Gerrit Rietveld. Zijn stoelen zijn uitermate populair, maar waren helemaal niet prettig om op te zitten: “Zitten is een werkwoord” volgens hem.
Het leuke van deze Gispen kapstok links is dat het eigenlijk was ontworpen om ook hoeden te dragen. Tegenwoordig is de hoedenmarkt natuurlijk helemaal in elkaar gezakt, maar is het nog altijd prima te gebruiken als kapstok voor een modern interieur waar mee voor de dag kunt komen!
Natuur & Metaal In Amerika is men vaak dol op gestileerde representaties. Veel belangrijke gebouwen zul je daar bijvoorbeeld zien in de vorm van Griekse tempels, terwijl ze er eigenlijk bijna spiksplinternieuw uitzien! Erg interessant om te zien, maar vaak vergeten ze dat men in de Griekse oudheid graag gebruik maakte van bonte kleuren: rood, blauw, geel, groen… Ook de bekende Amerikaanse auto’s: grote bakken die aan de buitenkant een “houtprintje” hebben, alsof die auto van hout is gemaakt… Zo heb je het ook bij die dennetak rechts: lijkt op een tak, maar… even voelen… hard! koud! Het lijkt erg veel op een echte dennetak, maar is het net niet! Als je van deze Amerikaanse levensstijl houdt, dan kun je je helemaal uitleven bij bellacor.com
Tot zover de kapstokken. Er komen in de toekomst kapstokken bij, maar ik moet nog kijken hoe het zit qua copyrights, aangezien je voor andermans plaatjes altijd toestemming moet hebben om die op je site te zetten, vandaar. Als je nog een goede site kent voor kapstokken, heb je nog vragen of suggesties voor deze site, heb je nog wat tips of advies, mail me dan op: matthew@interieur-tips.nl