test

Voor elke ruimte, de juiste verlichting!

Een van de belangrijkste sfeermakers in huis is verlichting. Vaak wordt echter meer tijd en geld besteed aan andere zaken in huis. Dit is een gemiste kans, omdat verlichting zeer bepalend is voor een gezellige sfeer in huis! Wanneer je besluit om aan de slag te gaan met je verlichting in huis, is het belangrijk om te kijken om welke ruimte het gaat en welke functie deze ruimte heeft. Om je een beetje op weg te helpen, heb ik voor elke ruimte in huis een paar verlichting tips geschreven.

Verlichting in de woonkamer

Een van de meest gebruikte ruimtes in huis is de woonkamer. Deze ruimte wordt dan ook gebruikt voor veel verschillende doeleinden. De woonkamer wordt gebruikt om te relaxen, gasten te ontvangen, TV kijken, feestjes te geven en nog veel meer. De woonkamer moet dus geschikt zijn voor meerdere activiteiten. Dit betekent dat de toepassing van lampen hier ook op afgestemd moet worden. Bij deze ruimte maak ik dan ook onderscheid tussen drie soorten verlichting: Deze verlichting bestaat uit basis-, sfeer- en accentverlichting.   

Basisverlichting

Voor basisverlichting in de woonkamer kun je gebruik maken van een plafondlamp of een vloerlamp. Deze verlichting gebruik je voornamelijk bij het net binnenkomen van de woonkamer om de sfeerverlichting aan te zetten. Daarnaast is deze vorm van verlichting handig om voldoende licht te creëren als je bijvoorbeeld de kamer moet stofzuigen. Vaak kun je, door gebruik van een dimmer, deze basisverlichting ook gebruiken als sfeerverlichting. 

Sfeerverlichting

Het woord zegt het al: sfeerverlichting zorgt voor een gezellige sfeer in je huis. Sfeerverlichting bestaat uit lampen met een lage wattage die daardoor een zacht en warm licht verspreiden. Natuurlijk kun je voor lampen met een hoge wattage ook een dimmer gebruiken. Het grote nadeel van een dimmer is dat een lamp van bijvoorbeeld 60 watt, altijd 60 watt verbruikt, ondanks dat je de lamp dimt. Dit is dan ook slecht voor het milieu en je portemonnee. Het is dan ook verstandiger om een lamp te gebruiken met een lage wattage. Je kunt voor sfeerverlichting gebruik maken van vloerlampen, hanglampen en tafellampen. Plaats deze verlichting op de plekken in de woonkamer waar nog geen of weinig verlichting is. Donkere hoeken in je woonkamer kunnen namelijk erg ongezellig lijken. 

Accentverlichting

Door gebruik te maken van accentverlichting kun je bepaalde voorwerpen of objecten extra in de spotlights zetten! Iedereen heeft thuis wel een verzameling, schilderij of souvenir waar hij of zij trots op is. Door gebruik te maken van accentverlichting kun je deze eens mooi in de kijkers zetten. Om accentverlichting toe te passen, kun je het best gebruik maken van spotjes. Deze zijn te koop in verschillende soorten en maten. Let wel op dat er spotjes zijn met een brede en smalle lichtbundel: wil je één object verlichten dan is de keus voor een spot met een smalle lichtbundel het beste.

Verlichting voor in de keuken

De keuken wordt in huis allang niet meer alleen gebruikt als ruimte om te koken. Deze ruimte in huis heeft tegenwoordig ook functies gekregen zoals: een plek om samen gezellig bij elkaar te zitten, te knutselen of om te studeren. Daarom wordt een keuken steeds vaker een ‘leefkeuken’ genoemd, omdat mensen er steeds meer tijd in doorbrengen. Met al deze activiteiten zal je dus rekening moeten houden wanneer je aan de slag gaat met je verlichting in de keuken. Het is belangrijk dat de lampen in de keuken naast functioneel, ook sfeer creëren. Voor functionele verlichting kun je kiezen om onder de bovenkastjes verlichting te monteren in de vorm van TL- of halogeenverlichting. Door deze verlichting onder de bovenkasten te plaatsen heb je geen last van je eigen schaduw als je bezig bent met koken. Let er bij het aanschaffen van deze lampen op dat ze makkelijk schoon te maken zijn.

Verlichting voor in de hal of gang

De hal is meestal één van de kleinste ruimtes in huis, maar daardoor niet minder belangrijk! De hal is de eerste plek waar je je gasten verwelkomt. Maar ook de ruimte waar je elke week met tassen vol boodschappen doorheen moet. Het is dus belangrijk dat de lampen die je kiest op deze activiteiten aansluiten. Lampen die zeer geschikt zijn in de gang, zijn de wandlamp en plafondlamp. Je kunt ook kiezen voor een mooie hanglamp, maar deze maakt de ruimte wel meteen stukken kleiner. Om de ruimte functioneel te verlichten is een plafonnière zeer geschikt. Deze verlichting zorgt ervoor dat de hele ruimte goed verlicht wordt en in combinatie met een spaarlamp ook nog eens heel zuinig. Om sfeer in je gang te creëren kun je gebruik maken van wandlampen. Door hier meerdere van te gebruiken over de hele lengte van de hal lijkt je gang ook nog eens langer.

Slaapkamerverlichting

Een ruimte in huis waar je ongemerkt veel tijd in doorbrengt is de slaapkamer. Er wordt ’s avonds een boek gelezen en in het weekend blijf je eens wat langer liggen om uit te slapen of te ontbijten. Met alleen een nachtlampje kom je er dus niet qua verlichting voor deze kamer. Voordat je allemaal lampen gaat kopen, is het verstandig om eerst te kijken waarvoor je de slaapkamer precies gebruikt. Dient deze kamer bijvoorbeeld ook als strijkkamer of omkleed-kamer, dan is het handig om een goede basisverlichting aan te brengen. Als basisverlichting is een plafondlamp ideaal, voor de sfeerverlichting zou je kunnen kiezen om een mooie tafellamp te kopen en die op je nachtkastje te plaatsen.

Badkamerverlichting

De badkamer is dé ruimte in huis om je na een lange dag lekker te kunnen ontspannen en tot rust te komen. Het is dus belangrijk dat de verlichting hier ook op aansluit. Bij het kiezen van de juiste lampen voor in de badkamer is één eigenschap het belangrijkst: dat deze geschikt moet zijn voor in de badkamer, vochtbestendig dus. Gebruik geen lampen waar op de verpakking niet duidelijk staat aangegeven dat deze geschikt is voor de badkamer. Gelukkig is er online genoeg sfeerverlichting verkrijgbaar voor in de badkamer. Zo kun je inbouwspots gebruiken als sfeer-en basisverlichting, mits je gebruik maakt van een dimmer. Voor de spiegel zul je aparte verlichting moeten aanschaffen, deze verlichting dient namelijk zo dicht mogelijk bij de spiegel zelf geplaatst te worden. Dit voorkomt schaduwen op je spiegel, daarnaast moet  hier gebruik gemaakt worden van lampen die helder licht geven.

Ben je opzoek naar een lamp voor een van de beschreven ruimtes? Bezoek dan eens de website van lamp-expert.nl of laat je inspireren door een van de Pinterest borden.

Het volgende artikel zal (onder voorbehoud) gaan over LED verlichting. Verder wordt er ondertussen gewerkt aan de nieuwe meubelcollectie: Ichi Go Ichi E.

Tot gauw!

Interieur-Tips.nl is ook te volgen op Facebook: http://www.facebook.com/interieurtips

Of op Twitter: http://www.twitter.com/interieurideeen/


Een interieur geheel naar jouw smaak met meubels op maat!

Lieve Interieur blog lezer(es), De nieuwe maand is weer begonnen, en wel de bekende oktobermaand van 2016. Oktobermaand betekent voor elke interieurliefhebber natuurlijk: Woonmaand!...

Minimalistisch interieur: een eigen ontwerp!

Minimalistisch interieur is vooral interieur zonder franje: Less is more. Interieur in deze stijl is eigenlijk al een stuk ouder dan je denkt:...

Rustgevende uitstraling voor thuis: enkele tips!

Geef je huis een rustgevende uitstraling Een huis met een rustgevende uitstraling is erg belangrijk voor een goed gebalanceerd leven, wat ook weerslag heeft op...

In drie stappen een mancave inrichten!

Welke man droomt er nou niet van zijn eigen mancave? Een plek waar hij zich terug kan trekken, muziek kan maken of luisteren, kan...

Na corona een nieuw kantoor inrichten? Lease is een aantrekkelijke optie

Als je aan het hoofd van een onderneming staat, heb je in de afgelopen periode ongetwijfeld allerlei investeringen gedaan in software, beeldschermen en laptops....

Altijd passende plisségordijnen

De meeste mensen vinden het fijn wat voor de ramen te hebben hangen. Helaas kan het soms lastig zijn te bepalen wat je dan...