Gootsteen / afvoer ontstoppen: Doe Het Zelf!

Gootsteen ontstoppen? Liever niet!

Fifax Gootsteenontstopper Gootsteen of afvoer ontstoppen lijkt een van de minst prettige doe-het-zelf klusjes die je kunt doen, vooral vanwege de geur. Toch is het een noodzakelijk kwaad waar de meesten vroeg of laat aan moeten geloven. Op deze pagina meer over de manieren hoe je stapsgewijs je afvoer kan ontstoppen.

De gootsteen, of ook wel bekend als de afvoer, kan door de meest uiteenlopende dingen verstopt raken: haren, frituurvet of etensresten. Het beste is dus om te voorkomen dat deze in de eerste plaats door de gootsteen komen. Bij de online doe-het-zelver kun je vaak zo’n zeefje kopen die je dan op de gootsteen kan plaatsen.

Toch gebeurt het dat je je gootsteen moet ontstoppen, omdat het water niet meer lekker doorstroomt.

Toch ontstoppen? Vaak erg makkelijk!

Gootsteen ontstoppen met vacuum pompGelukkig is het ontstoppen ervan meestal makkelijker dan het vervangen van een kraan en heb je er meestal ook geen loodgieter voor nodig.

Ja, OK, bij de TV-serie Gooische Vrouwen belde Willemijn nog naar een loodgieter omdat ze zo eenzaam was, maar met wat gootsteenontstopper zoals Crofty of Fifax (bestaat grotendeels uit natriumhydroxide) en wat kokend water en even laten borrelen ben je in een paar minuutjes klaar!

Let er wel op om uit de buurt van die dampen te blijven, want die zijn niet goed voor je lichaam en gezondheid!

Nadeel van deze gootsteenontstopper is dat het 1: niet altijd werkt en 2: je buizen van binnenuit opeet, omdat het ook metaal aantast, denk maar aan de zogenaamde crofty-bom!

Nu zal het niet zo’n vaart lopen met je buizen, omdat het bij het goed doorspoelen wel wegspoelt, maar toch…
Wil je het toch proberen, Fifax is online te koop bij o.a. Drogisterij.net.

De tweede optie is door met een grote rubberen zuignap (de zogenaamde plopper of ploemper), of zoals hiernaast met een vacuum pomp een paar keer boven je gootsteen op en neer te gaan. Doe er ook wat water bij om het door te spoelen en vaak komt het dan ook goed. Zo’n vacuum pomp kun je overigens voor 4,99 Euro bij de Conrad.nl kopen.

De groffere middelen: losschroeven met de hand!

Bekersifon van metaalDoe je rubberen huishoud handschoenen maar aan, want dit kan een beetje smerig worden!
Als de Fifax natriumhydroxide en de plopper of vacuum pomp niet werken, zit er niets anders op dan de loodgieter te bellen, of, om het zelf te doen. Het is geen schoon werkje, maar het bespaart je wel zo’n 50 Euro als je het zelf kunt doen. Haal je Gereedschapskist maar uit de kast, want die zul je hard nodig hebben! Waar je mee begint is de afvoer open te schroeven. Rechts zie je een voorbeeld van zo’n (beker)sifon die je aan de onderkant van een wastafel kunt vinden.. Zo’n sifon is bedoeld om de stank van het riool tegen te houden, misschien dat je het met techniek hebt geleerd? De kans dat deze sifon de opstopping veroorzaakt is vrij groot….

Kun je je adem inhouden? Goed, dan gaan wij hem nu openschroeven. Het gaat hier om de bovenkant van het sifon en om het stukje links, waar de afvoerpijp zo ongeveer ophoudt. Deze kun je opendraaien. Soms lukt het met de hand, maar soms heb je daar ook een waterpomptang voor nodig om er beweging in te krijgen. Zo kun je het sifon losschroeven.
Zoek je naar een online winkel voor gereedschap? Neem dan een kijkje bij het handgereedschap van Conrad.nl!

Schoonmaken…

Goed, eenmaal alles is losgeschroefd, hou je iets over dat lijkt op wat je links op de foto ziet: een bekersifon. Vaak is dat de oorzaak van dat alles geblokkeerd was. Maak het zo goed mogelijk schoon, voor zover je maag het aankan. Let op! vaak komt er een behoorlijke rioollucht bij kijken! Wees ook voorzichtig als je net gootsteenontstopper als Crofty of Fifax hebt gebruikt! Gebruik in dat geval zeker een paar rubberen handschoenen en mijd contact met dat water!

In sommige gevallen heb je te maken met een zogenaamde zwanenhals of plastic buizensifon. Deze kun je ontstoppen door een speciale ijzerdraad bij de (online) doe-het-zelver te halen. Het wordt ook wel een rioolontstopveer genoemd. Vaak is het een lange draad die je dan een eind door de afvoerbuis heen kunt halen om vastzittend vuil los te maken. Deze is ook handig voor als je ziet dat er eigenlijk helemaal geen vuil in de bekersifon vindt, want dat betekent dat er nog dieper in de buis iets is dat de boel blokkeert!

In de meeste gevallen is je gootsteen nu wel ontstopt. Haalt het nog niets uit, en blijft het water toch niet lekker doorstromen, dan moet je de loodgieter erbij halen, maar meestal zijn de bovenstaande methodes al meer dan genoeg. Vaak is het gewoon een kwestie van niet teveel vuil door je afvoer te laten komen, want anders raakt het verstopt!

Zoek je een online winkel voor gereedschap om je gootsteen te ontstoppen? Neem dan een kijkje op de handgereedschap afdeling van Goedkoopgereedschap.nl, zoals naar de rioolontstopveer bij overig gereedschap. Deze kost daar slechts 4,99 Euro! Een andere goede site om online handgereedschap te bestellen is Conrad.nl.

Is het allemaal gelukt? Mooi! Mocht je nog meer doe-het-zelf-tips zoeken, zoals muren schilderen, stucen of hout lakken, kijk dan op onze doe-het-zelf pagina!
Uitgeklust? Op onze Interieur Catalogus kun je veel leuke dingetjes vinden voor jouw inrichting thuis!


Kerstverlichting plaatsen: een paar tips!

Kerstverlichting plaatsen: een paar tips! Kerstverlichting plaatsen is niet iets waar je vaak bij stilstaat, maar als je het moet plaatsen, komt er toch...

Een weelderige slaapkamer voor gasten begint met het bed

Het bed is altijd het primaire aandachtspunt in een slaapkamer. In een logeerkamer wil je pronken met je decoratievaardigheden zonder iets aan comfort of...

Genieten van houten jaloezieën

Genieten van de aromatische geur van echt hout in je huis of appartement. Er is als zo veel gemaakt van kunststof en plastic, dat...

Woonkamer accessoires: zij bepalen de sfeer!

Beste Interieurbloglezer, De woonkamer inrichten is iets waarbij een interieurstylist meerdere stappen doorloopt als hij of zij de opdracht krijgt. Het begint met een...

Interieur-Tips.nl op Facebook!

Lieve bloglezer, Misschien heb je het al gezien als je Interieur-Tips.nl hebt bezocht dat er wat nieuwe knopjes zitten? Inderdaad: vanaf vandaag is Interieur-Tips.nl...

Waarom mensen ervoor kiezen om veel dieren op de kinderkamer te hangen

Kinderen zijn dol op dieren. Dat is nu zo, dat was vroeger zo en dat zal in de toekomst ook niet anders worden. Dat...