Site pictogram Interieur Tips, Ideeën & Advies

Verslag pAn Amsterdam – 24/11/2008

De eerste dag van de pAn Amsterdam 2008

Het eerste wat ik bij de rondleiding kwam te horen was dat de pAn voor Pictura Antiquairs Nationaal staat: Nederlandse exposanten op een Nederlandse beurs.
In mijn vorige nieuwsbrief had ik de pAn aangekondigd, nu kan ik verslag doen van wat mijn bevindingen als interieur stylist zijn.
De pAn gaat vooral over de originele kunstwerken die ook echt honderden, zo niet duizenden jaren oud kunnen zijn. Het is dus een prestigieuze, OFFline aangelegenheid die natuurlijk veel spectaculairder is dan de kunst ONline.
De binnenkomst was zeer luxueus en helemaal in lijn met de kerst trends (zie vorige nieuwsbrief): veel maagdelijk wit: de gordijnen, de banken, de vloer (voor een deel). We namen eerst een rondleiding door de beurs (kost maar 5 Euro voor een uur), zodat we een indruk konden krijgen wat er allemaal te vinden was: Exclusief en gedetailleerd Delfts Blauw aardewerk, een middeleeuws beeld uit Catalonië van ca. 1200 n. Chr., originele Gispen meubilair in het Design Paviljoen, originele Egyptische beeldjes, Romeinse glazen flessen, een schilderij van 3 miljoen Euro van Jacob van Ruysdael… Het was maar een fractie van wat er allemaal op de beurs te zien was!

Je kunt je dus voorstellen dat de beurs onmetelijk groot is, zodat een dag bijna niet genoeg is, zeker als je veel over een bepaald kunstwerk wil weten!
Gemiddeld gezien is het publiek wat ouder (kinderen laten immers vaak dingen vallen), maar dat hoeft niet te betekenen dat je als “jongere” niet welkom bent! Ja, het straalt een exclusieve sfeer uit, maar vanaf een paar honderd Euro kun je al echte antiek, of bepaalde leuke kunst artefacten kopen.

Hierbij een kleine greep wat mijn aandacht trok.
De eerste stand wat opviel was die van Zilver & Van Nouhuys, een atelier in Schoonhoven waar handgemaakt zilverwerk wordt gemaakt. De eigenaar heeft zijn eigen zaak en maakt alles zelf. Puur ambachtelijk met interessant werk, zoals staven die half van hout en half van zilver zijn gemaakt. Er zit een interessant verhaal achter, maar die verklap ik natuurlijk niet!

Een andere stand was de juwelier “Epoque Fine Jewels”, een Belgische juwelier die onder andere authentieke sieraden van René Lalique (Art Nouveau, vanaf ca. 1890). Hun juwelen worden ergens veilig opgeborgen en kunnen alleen op afspraak worden bezocht. Aangezien juwelen altijd al een dure aangelegenheid zijn, hoef ik geen mededeling over de prijzen te doen. Reken maar op iets met 5 cijfers minimaal.
Twee populaire stands zijn de Etienne Gallery en Douwes Fine Art. Etienne Gallery is vooral populair door zijn hypermoderne uitstraling gecombineerd met uitzonderlijk verfijnde techniek. De kunst is relatief gezien redelijk betaalbaar (tussen 2000 en 10000 Euro zijn ze van jou). Douwes Fine Art is een grote kunsthandelaar die veel kunstwerken uit verschillende tijdperken verkoopt, met enkele originele etsen van Rembrandt van Rijn!

Een bekende van mijn docent kunst-en-meubelgeschiedenis is de galeriehoudster van Galerie Tiny Esveld, een galerie die zich vooral in Art Nouveau specialisert. Ook hier heb je originele Art Nouveau kunstwerken die vanaf een paar honderd Euro beginnen, en natuurlijk op kunnen lopen naar duizenden voor een hele Art Nouveau kast. Een minder populaire en kleinere galerie, maar desalniettemin met interessante en opvallende kunstwerken is galerie Priveekollektie. Zij hebben vooral kunstwerken die veel met kleur doen: een compositie van gekleurde vlakken die licht geven, een foto die een uitvergroting is van hoe licht wordt gebroken, erg interessant om te zien en qua prijs nog wel te doen.

Wil je wat goedkoper uit zijn? Dan heb je Interbook International Schiedam. Daar kun je vanaf 15 Euro een leuk boek over Art Deco vinden, of voor enkele tientjes heb je een goed boek over bijna elke kunststroming die je maar kan bedenken! Het leuke is dat ze ook hele specialistische boeken hebben, zoals Art Nouveau in een bepaalde Duitse stad, bijvoorbeeld, maar ook als je iets zoekt van een specifieke kunstenaar, zit je daar aan het goede adres!

Uiteraard kunnen we als geïnteresseerden voor kunst niet zomaar voorbijlopen aan de de Chinese moderne kunst. Het is vrij populair, maar eerst was ik er vrij terughoudend over, vooral omdat het land bekend staat om de goedkope speeltjes, of omdat het toch weer wat anders is dan dat wij gewend zijn. Chinezen kijken toch iets anders tegen de wereld en het leven aan dan dat wij hier doen.
Ik was toen op onderzoek uit geweest en ik kan toch zien dat het hier gaat om talentvolle kunstenaars. Een galerie die Chinese kunstenaars vertegenwoordigt is de Edward Pranger Oriental Art Gallery in Amsterdam. De galerie houder was een hele aardige man die mij een goede indruk kon geven wat hedendaagse Chinese kunst inhoudt. Sommige van zijn kunstenaars zijn nog vrij jong, maar er zijn ook kunstenaars die zich dubbel en dik hebben bewezen in China (vele exposities en awards), dus onderschat deze kunst niet!

De galerie met de originele Gispen meubels, waar ik het eerder over had, heet De Andere Tijd, een galerie die originele meubelstukken uit het modernisme (zoals de Nieuwe Zakelijkheid) heeft: originele stoelen van Gispen, Gerrit Rietveld, Paul Schuitema en Mart Stam.
Wat mij het meeste opviel was de Zuid-Afrikaanse antiquïteitenhandelaar Deon Viljoen. Het begon eerst met een dode leeuwin uit 1930 die verkocht was. Voor de prijs viel het reuze mee, dus dit smaakte alleen maar naar meer: kunst uit het verre oosten, antiek uit Afrika… Alsof je weer teruggaat in de tijd van de VOC.

Natuurlijk hadden wij ook de mooie dames, zoals die van Emilio Kruithof (Jaski Art Gallery). Hij schildert alleen maar dames. Eentje die mijn aandacht trok was een jongedame (zie links) die vrij flets was afgebeeld. Hoewel het flets leek, kon je hierachter haar schoonheid zien. Vaak heb je dat ook met als je een mooi meisje ziet. Hoewel de modellen op de posters er altijd zelfverzekerd en goddelijk uitzien, zijn ze in werkelijkheid vrij onzeker. Ze moeten voor een camera poseren vanwege hun uiterlijk, of ze zijn het reclamemeisje (een leuk gezicht) voor een bedrijf en dat is het dan. Ze moeten altijd maar doen wat hun is verteld. Als je met ze praat, zijn ze eigenlijk erg onzeker. Pas op het juiste moment, bij de juiste ontmoeting kom je hun schoonheid pas te zien, anders blijft het in de nevelen gehuld… ver en onbereikbaar.

Als laatste wil ik de de kunsthandelaar Oranda Jin de revu laten passeren. Zij hebben prachtige Japanse kunstwerken: schilderingen, tekeningen, maar ook afdrukken, zodat je in elke prijsklasse betaalbare japanse kunst hebt. Het mooie van de Japanse kunst is hun andere kijk op de wereld. Ze doen dingen anders, maar komen toch op hetzelfde uit: mooie kunst die simpel oogt, maar duidelijk en toch verfijnd de bewegingen en emoties weergeeft.

Meer over de pan is te vinden op http://www.pan.nl/

Mobiele versie afsluiten