Retro interieur: een introductie!

Retro inrichtingRetro en vintage zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de hedendaagse woontrends. In woonbrochures, folders en online woonmagazines zoals www.nieuwewonen.nl zie je regelmatig items over retro en vintage inrichting.  Niet alleen binnenshuis is deze trend erg geliefd, ook bij de inrichting van bars, restaurants en kantoren wordt graag teruggegrepen naar de klassieke, gedegen vormgeving uit het midden van de twintigste eeuw. Retro design geeft je huis een uniek karakter en laat zich erg goed mixen met een modern interieur. Door het toevoegen van een paar retro elementen kan je al snel en eenvoudig je woning een retro interieur geven.

 

Definitie van retro

Retro verwijst naar de stijl van inrichten uit de jaren vijftig, zestig en zeventig van de twintigste eeuw. Het was de tijd dat er maatschappelijk veel veranderde: het klassensysteem ging op de schop, men maakte veel nieuwe ontdekkingen in de ruimte en het was de tijd van de flower power! Ook op het gebied van interieur heeft het postmodernisme bij deze dus ook een prominente plek in veel huiskamers gekregen: weg met de klassieke, minimalistische meubeltjes die weinig zeggen: less is bore!

Elementen uit het interieur van toen worden nu opnieuw toegepast of in een nieuw jasje gestoken en krijgen een plek in moderne woningen van nu. Het meest bekend zijn de ontwerpen van toonaangevende Scandinavische designers uit die periode. Met hun aandacht voor functionaliteit, organische vormen en minimalisme hebben zij veel designs neergezet die nog steeds erg geliefd zijn in een modern en retro interieur, zoals de beroemde vlinderstoelen van Arne Jacobsen, de comfortabele leren fauteuils van Ingmar Relling en de praktische houten wandsystemen van Poul Cadovius.

 

Retro verlichting

Verlichting is misschien wel één van de belangrijkste sfeermakers in een retro interieur. Lampen in de vintage stijl vallen op door hun eenvoud in design, warme uitstraling en vaak spannende lichteffecten die ze op de muur en het plafond toveren. Kijk maar eens naar de glazen en kunststof bollampen van Raak of de metalen minimalistisch vormgegeven lampen van Fog & Morup en Louis Poulsen. Ze zijn door hun eigentijdse eenvoud perfect te combineren met verschillende interieur stijlen, van landelijk tot modern.

 

Retro in huis

Keuken met retro koelkastHet is niet moeilijk om je huis in een retro sfeer te brengen. Vooral met een basis van wit gestucte wanden en naturelkleurige, houten of laminaat vloeren heb je een goede basis voor een retro styling. Meubels, verlichting, kleden en accessoires met een vintage look vind je tegenwoordig in veel moderne woonwinkels.

Voor unieke retro stukken kan je gaan kijken bij gespecialiseerde winkels in retro- en vintage design, zoals bij het retro interieur van Fonq.nl. En misschien herbergt de plaatselijke kringloopwinkel ook nog wel een paar onontdekte schatten uit het verleden die je goed in je interieur kunt gebruiken. Je maakt het natuurlijk helemaal af met passende accessoires, zoals retro vaasjes, beeldjes, foto’s en bijzondere curiosa. Zo maak je het retro interieur tot iets unieks.

 

Eigentijds retro in de keuken

De keuken is natuurlijk een perfecte ruimte waar je praktisch retro design goed kunt combineren met moderne functionaliteiten. Je kunt beginnen door retro meubels en accessoires toe te voegen aan je keuken, zoals originele houten buffet- en servieskasten. Ook kan je een nieuwe retro keuken kopen. Deze is van alle moderne gemakken voorzien maar is met de zachte pasteltinten en ronde vormgeving geïnspireerd op de retro keuken van de jaren vijftig en zestig. 

Natuurlijk mag daar een retro koelkast zoals op www.meerkeuken.nl niet bij ontbreken. Deze grote vrijstaande koelkasten zijn met hun stoere, ronde retro vormgeving en praktische indeling erg geliefd. Ze zijn te krijgen in allerlei eigentijdse kleuren, van zachte pasteltinten tot vlammend rood, en daardoor perfect te matchen met moderne keukens.

Op dit moment zijn ook retro industrials en vintage kantoormeubelen erg in opkomst in het interieur, denk daarbij aan oude lockerkasten, fabriekslampen en aan stalen tafels en bureaus van bijvoorbeeld Gispen. Er is dus keuze genoeg om je eigen moderne retro interieur te creëren!

Dus, retro interieur misschien van een tijd dat veel veranderde in de wereld. Hoewel het enige tijd geleden is, spreekt het nog erg aan voor veel mensen! Mocht je dus meer retro interieur ideeën nodig hebben, dan kun je veel online vinden (ook bij ons!)<<[IT]


Updates op de blog van 
Interieur-Tips.nl zijn ook te volgen

via Facebook: http://www.facebook.com/interieurtips

Of via Twitter: http://www.twitter.com/interieurideeen/

 

 

50 Tinten Wit…

Beste Interieur Blog lezer/abonnee, Wit is misschien niet het literaire grijs van het interieur, maar wel minstens net zo populair! Al was het maar...

Kerst & Interieur: handige designmeubelen en tafels!

Beste interieurbloglezer, In deze tijd van hectiek is het leuk om toch even stil te staan. Nu kan het nog. We hebben veel voor...

Aandacht voor goede ventilatie in huis

Ventilatie in huizen is ontzettend belangrijk. Veel mensen staan er niet bij stil dat het binnenklimaat waarin ze leven van invloed kan zijn op...

Aansprakelijkheidsverzekering: verplichte kost, ook voor het wonen!

Aansprakelijkheidsverzekering: wat is dat? Aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die je verplicht moet afsluiten. In de volksmond is het vooral een verzekering...

Paraplustandaard: voor de entree hal!

De paraplustandaard: Houdt alles droog! De paraplustandaard, of paraplubak is er om je paraplu in stijl op te kunnen bergen. In Nederland regent het immers...

Interieur & Design Tips voor Praag

Interieur & Design Tips voor Praag! Vorige week was ik nog niet zeker of ik nog van me zou laten horen dit jaar....