Wat is jouw ideale dekbed? Een overzicht!

Dekbedovertrek De ideale dekbed is een van de ingrediënten om de volgende dag fris en fruitig op te slaan. Niet alleen een goed bed en een prettig matras dragen daar aan bij, maar de keuze voor het juiste soort dekbed is ook belangrijk om goed te kunnen slapen. Je wilt het niet te warm of te koud hebben en niet te veel zweten. De juiste materiaal is hierbij erg belangrijk! Welke soorten en materialen zijn er eigenlijk en wat is voor jou het ideale dekbed? We leggen het uit in dit overzicht!

 

Soorten dekbedden

Allereerst zijn er natuurlijk de verschillende soorten dekbedden. Je hebt vast wel eens gehoord van een 4-seizoenen dekbed, maar wat houdt dit nu precies in? Wist je dat er ook speciale partner dekbedden zijn? Een overzicht van de verschillende soorten:

Een enkel dekbed

Een enkel dekbed is een basis dekbed in een bepaalde dikte. Het is natuurlijk persoonlijk wat jij een fijne dikte vindt en dit geldt ook voor de vulling van het dekbed. Zo zijn er dekbedden verkrijgbaar met een vulling van eendendons, ganzendons, wol, katoen of synthetisch materiaal. Een extra dun basisdekbed voor de zomer wordt een zomerdekbed genoemd.

Het 4-seizoenen dekbed

Het is wel zo gemakkelijk als je niet elk seizoen hoeft te wisselen van dekbed. Dit is mogelijk met een 4-seizoenen dekbed. Het 4-seizoenen dekbed is een dekbed dat je gedurende het gehele jaar door kunt gebruiken. Door middel van drukknopen bepaal je de dikte van het dekbed. Het zomerdekbed zorgt voor optimaal comfort tijdens de warme nachten, terwijl het winterdekbed warmte biedt tijdens een koude herfst en winter.

Dekbedovertrek

Het partner dekbed

Wensen jij en je partner allebei een andere warmteklasse? Dat is geen probleem met het partner dekbed. Een partner dekbed bestaat uit twee 4-seizoenen dekbedden aan elkaar. Op deze manier kan je partner een andere samenstelling van het dekbed hebben en zodoende kunnen jullie allebei onder het gewenste dekbed slapen. 

 

Verschillende materialen

Naast de verschillende soorten dekbedden zijn er ook verschillende materialen waarvan de dekbedden gemaakt zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een donzen dekbed of een katoenen dekbed, maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Hieronder een overzicht van meest gebruikte materialen in een dekbed:

Het donzen dekbed – Een constante temperatuur

Dons is een natuurproduct voor de volle honderd procent. Misschien heb je in eerdere artikels gelezen dat dons een onderdeel is van de vacht van eenden (of ganzen): vooral op de borst, waarmee zij bijvoorbeeld hun eieren mee warm houden. Het zijn van die hele zachte pluisjes met een zachte kern die lucht goed vast kunnen houden, wat goed isoleert. Daarnaast heeft dons de eigenschappen dat het zich altijd aan de omgevingstemperatuur aanpast. Dat zorgt ervoor dat de temperatuur tussen jou en het donzen dekbed constant blijft. Een donzen dekbed heeft wel als nadeel dat je het niet eenvoudig kunt reinigen. Je kunt dit laten doen door een stomerij. Wel kun je het donzen dekbed regelmatig buiten luchten. Voorzichtig mee omgaan is dus belangrijk!

 

Het katoenen dekbed – Gemakkelijk te reinigen en goed voor mensen met een allergie

Dekbedovertrek Net als dons is een katoenen dekbed een natuurproduct. Je kunt het gemakkelijk uitwassen en bovendien heb je met een katoenen dekbed geen last van allergieën. Wel is een katoenen dekbed een stuk zwaarder dan een donzen dekbed. Als je het snel warm hebt of transpireert, dan is een katoenen dekbed in een vier-seizoensvorm zeker voor jou geschikt. 

Het wollen dekbed – Prettig in gewicht 

Vind je het prettig om een dekbed ook daadwerkelijk te voelen als je op bed ligt? Dan is een wollen dekbed een absolute aanrader.
Wol heeft ook als voordeel dat het warmte goed vasthoudt. Net als het donzen en katoenen dekbed is het een natuurproduct. Het is een droog en warm dekbed met een natuurlijke vochtregelaar. Wel heeft wol als nadeel dat je het niet in de wasmachine kunt doen. 

Een synthetisch dekbed – Ademend slapen 

Ademend slapen kan onder een synthetisch dekbed. Het neemt geen vocht op en houdt het daardoor ook niet vast. Ze hebben een open structuur en zijn daardoor ademend. Een belangrijk voordeel van een synthetisch dekbed is dat je het eenvoudig kunt wassen in de wasmachine.

De beste aankoop voor jou

Een comfortabel dekbed vinden, doe je dus door je aankoop af te stemmen op je behoeften. Naast de soorten dekbedden, kun je ook rekening houden met de materiaal. Belangrijk te onthouden is dat als je een partner hebt en jullie allebei een andere warmteklasse wensen, kun je eventueel kiezen voor een speciaal partner dekbed: de partnerdekbed. Bij Smulderstextiel.nl vind je een ruime keuze aan dekbedden in alle soorten en van verschillende materialen. Ontdek hier zelf wat voor jou het meest comfortabele dekbed is en vraag gerust advies aan één van de medewerkers.<<[IT]


Updates op de blog van 
Interieur-Tips.nl zijn ook te volgen

via Facebook: http://www.facebook.com/interieurtips

Of via Twitter: http://www.twitter.com/interieurideeen/

 

 


Beveiliging thuis in het interieur verwerken: hoe doe je dat?

Beveiliging thuis is een dubbel begrip voor veel mensen: bescherming is goed, maar vaak is het nogal lelijk in het interieur. Dit artikel...

Meer warmte in je interieur met mango

Ben jij op zoek naar wat meer warmte en sfeer in je interieur? Een stijlvolle eyecatcher die alles in de ruimte samenbrengt? Of gewoon...

De top 10 woonbladen van 2020

Er zijn heel veel woonbladen te koop tegenwoordig maar hoe weet je nou welk blad precies datgene laat zien waar jij naar op zoek...

VT Wonen woonblad: elke maand tips met advies over vloeren, behang en meer!

De VT Wonen is waarschijnlijk de bekendste woonblad van Nederland met als lijfspreuk:VT Wonen - Waar je woont is waar je leeft! Behalve...

Verschillende houtsoorten voor eigen gemaakte meubelen

Hout wordt al eeuwenlang gebruikt als grondstof of bouwmateriaal. Het is stevig, ruimschoots aanwezig en gemakkelijk te bewerken, dus dat is niet zo gek....

Eigen Huis & Interieur: De eigentijdse woonblad!

Eigen Huis & Interieur is een tijdschrift die wellicht langer bestaat dan je zou denken: al in 1969 verschenen het woonblad al onder...