Smart homes: hoe maakt het jouw leven makkelijker (10x!)

iPhone en iWatch Smart homes, letterlijk vertaald: slimme thuizen beginnen langzaamaan in meer en meer huishoudens voor te komen. Was het vroeger meer voor de techneuten die in hun vrije tijd konden knutselen, tegenwoordig kom je de slimme snufjes van een smart home steeds vaker tegen.

Woon jij al in een smart home? Of ben je zelf slim genoeg om de lichtknop om te zetten? Eerlijk is eerlijk, de meeste mensen hebben al die technische snufjes niet écht nodig, toch is het wel erg handig als je ze hebt. Hier zijn tien toepassingen in een smart home die jouw leven makkelijker zullen maken!

1. Centrale router die alle slimme apparaten bedient

De centrale router is hét apparaat bij uitstek die alle slimme producten en diensten draadloos aan elkaar koppelt. Een goede router -in combinatie met een goede internetverbinding- kan zonder problemen meerdere apparaten op het Internet aansluiten en met elkaar laten communiceren. De prijzen van routers lopen erg uiteen, dus laat je altijd goed informeren bij de betere computerwinkel!

2. Slimme verlichting

Smart lighting, of ook wel slimme verlichting behoort tot een van de populairste toepassingen in een smart home. Je kunt bijvoorbeeld voorkeuze programma’s instellen, wanneer je kiest voor (wat duurdere) multicolor lampen kun je deze zelfs automatisch laten verkleuren op basis van de beelden op de televisie voor een heuse bioscoopervaring. Door een lichtsensor te koppelen aan de verlichting gaan de lampen in huis automatisch aan wanneer het buiten donker wordt.

3. Slimme speakers voor je favoriete muziek!

Slimme speakers kunnen opvallend veel geluid produceren met een behoorlijk kleine klankkast. Je kunt ze ook aan elkaar koppelen waarmee je een nummer over alle luidsprekers tegelijk in huis kunt laten spelen. Dit soort luidsprekers zijn ook voorzien van een microfoon, zo kun je handsfree het apparaat besturen. Wel zo handig als je met vieze handen in de keuken bezig bent!

4. Slim alarmsysteem: voor een veilig gevoel!

Smart Watch Met een alarmsysteem voor smart homes kun je niet alleen een loeihard geluidssignaal af laten gaan, je kunt ook de lichten in huis inschakelen, de gordijnen open zetten en direct een notificatie ontvangen op jouw smartphone. Een stil alarm instellen kan trouwens ook. Naast beveiliging tegen inbraak is het ook mogelijk om rookmelders te koppelen aan het centraal alarmsysteem.

5. Elektronische sloten: Nooit meer je sleutels kwijt

Ben jij iemand die altijd sleutels verliest? Onder de mat leggen is niet echt een slimme oplossing, elektronische sloten wel! Die kun je openen met je smartphone, zelfs zonder deze uit je zak te halen. Je kunt zelfs met vingerafdrukherkenning of oog scannen deuren openen. Het kan ook handig zijn om de deur te openen voor jouw kinderen die thuiskomen van school, terwijl jij op zolder aan het klussen bent.

6. Houd jouw woonkamer in de gaten

Met een IP bewakingscamera kun je overal en altijd jouw eigen woning in de gaten houden. Dankzij beeldherkenning kunnen huisdieren onderscheiden worden van inbrekers, en wanneer je thuis bent laat je automatisch een klepje voor de lens schuiven zodat je nog steeds kunt genieten van privacy in huis.

7. Slimme thermostaat: Altijd de juiste temperatuur

De slimme thermostaat is waarschijnlijk de bekendste item van een smart home: Een graadje hoger, een graadje lager, hoe meer gezinsleden hoe vaker er ruzie is over de perfecte temperatuur in huis. Laat een slimme thermostaat als onafhankelijke partij objectief de meest optimale temperatuur bepalen, en stap voortaan iedere ochtend uit bed met de woning op de perfecte temperatuur. Niet alleen biedt dit meer wooncomfort, een slimme thermostaat kan ook helpen met het besparen van energie. Goed voor het milieu, en goed voor de portemonnee!

8. Bedien de gordijnen vanuit een andere kamer

Sluit jij gordijnen nog steeds met een koordje, of sleep je de gordijnen elke dag weer opnieuw van links naar rechts en andersom? Met een motor op de gordijnrails en een lichtsensor gaat dit voortaan geheel automatisch. Ook kun je de gordijnen op de slaapkamer van je kinderen sluiten terwijl je zelf in de woonkamer op de bank zit met je smartphone of tablet.

9. Breid jouw smart home steeds verder uit

Vroeger speelde we met Lego blokjes, nu koppelen we slimme apparaten aan elkaar. Zo kun je de woning stap voor stap slimmer maken zonder direct grote uitgaven te maken. Let er wel op dat de apparaten met elkaar kunnen samenwerken, ook wanneer het andere merken betreft.

10. Een slimme woning leert je kennen

hartslag meten Diverse apparaten in een smart home systeem zullen steeds beter afgestemd worden op het gedrag van de bewoners. Denk aan de verwarming die automatisch wat lager gaat wanneer je de woning verlaat. Als je nog meer controle wilt over jouw smart home kun je met IFTTT (If This Then That) een keten aan functies samenstellen, deze app is helemaal gratis te gebruiken.

Dat was ons lijstje met 10 slimme toepassingen die het leven een stuk makkelijker maken. Zo houden we tijd over om belangrijke dingen te doen zoals…samen een filmpje kijken?<<[IT]

Interieur-Tips.nl is ook te volgen op Facebook: http://www.facebook.com/interieurtips/

Of op Twitter: http://www.twitter.com/interieurideeen/

 


Salontafel van hout zelf maken: hoe ga je te werk?

Een salontafel zelf maken is een van de makkelijkste meubels om zelf in elkaar te zetten: je kunt het zo gek niet bedenken,...

Badkamertrends 2015: inspiratie voor je badkamer!

Trends op het gebied van wonen veranderen zo ontzettend vaak, dat het niet gek is dat je soms even niet meer weet wat modern...

Bureaus: voor je studeerkamer!

Het bureau, of ook de werktafel genoemd, heeft also woord zijnde niet zo heel veel uitleg nodig. Het is een essentieel onderdeel van het interieur van...

Kapstokken volgens Fonq!

Trendy Kapstokken Beste interieurliefhebbende bloglezer, het weer is de laatste tijden een beetje gek, maar gelukkig zijn wij er nog met nieuwtjes om het leven binnenshuis...

Slaapkamer inrichten: enige tips!

De slaapkamer inrichten is naast het inrichten van de woonkamer een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden. In het vorig...

Soorten verlichting: de voordelen!

Beste Interieur Bloglezer, Uit het blogartikel Voor elke ruimte, de juiste verlichting! bleek dat verlichting één van de belangrijkste sfeermakers is in huis....