Behangen is niet alleen erg mooi en decoratief, behang kan ook goed bedekken: het kan imperfecties, zoals barsten, scheuren en gaten van de muren wegwerken, zodat je kamer er een stuk beter afgewerkt uitziet. Met name glasvezelbehang is hier een goede optie voor, want het is erg sterk en kan worden gecombineerd met een extra laagje verf of stuc eroverheen. Op de pagina van soorten behang online kun je meer vinden over de soorten behang die te koop zijn.
Behangen: de voorbereiding
Goed, je weet welk behang aan te brengen? Je bent er helemaal klaar voor? Ja? Wacht. Bij klussen en doe-het-zelven geldt altijd: geduld is een schone zaak, dus ook met behangen moet je niet te snel alles af willen hebben! Voordat je gaat behangen, moet je eerst goede voorbereidingen treffen: de muur moet egaal zijn, anders plakt je behang niet goed. Tenzij je glasvezelbehang gebruikt, dan heb je meer speling.
Gebruik je papier-of-vinylbehang, dan moet je erop letten dat als je muur structuurverf of sierpleister heeft, dat je behang er weleens af kan vallen! Je kunt proberen om goede, dikke behanglijm (voor zwaar behang) te gebruiken, maar het is nog altijd een risico! Gladde muur is echt beter. Je vloer moet trouwens ook opgeruimd en afgedekt zijn, want de kans is groot dat je behanglijm of water gaat morsen! Niet zo fraai op je tapijt of laminaat vloer!
Oude laag behang
Heb je nog een oude laag behang? In principe kun je er gewoon overheen behangen (wordt overigens niet aangeraden, maar het gebeurt vaak toch), maar als je liever met een schone lei begint, moet je eerst de oude laag eraf halen. Dit kan door behangoplosmiddel (te koop bij de online bouwmarkt), of door het eraf te stomen. Het laatste heb ik liever, want het geeft minder troep met water. Toch moet je de stroom altijd uitschakelen als je bezig bent behang te verwijderen, want water en elektriciteit vormen samen geen gelukkige combinatie! De prikroller, of behangprikker, kun je gebruiken om gaatjes in het behang te krijgen. De stoom van de stoommachine kan dan beter achter het behang komen, zodat je het behang er makkelijker afweekt. Omdat water (van de behangstomer) niet door vinyl heen kan, is de prikroller noodzakelijk om vinylbehang te verwijderen.
Behangen: aan de slag!
Als je gaat behangen, heb je de volgende gereedschap zeker weten nodig:
– behang (uiteraard. Let wel op dat ze van dezelfde batchnummer komen!)
– Plamuurmes (om gaatjes in de muur op te vullen)
– lijm (liefst goede, dikke lijm)
– prikroller (om het makkelijker te maken)
– (scherpe!) breekmes en eventueel een behangschaar
– liniaal (om behang precies af te snijden)
– lange tafel(s) om het behang op te doen
– 2 borstels: een om lijm te smeren en een om behang aan te brengen
– eventueel een schietlood om er zeker van te zijn dat je recht behangt
– een maatje om je te helpen.
Wat je ook kunt doen is een deel van het behang omkeren (enigszins vouwen om lijm te verdelen), maar dat heeft ook enkele praktische bezwaren… Het is een kwestie van een beetje uitproberen… Smeer het behang in met lijm en geef het vijf minuten om in te trekken. Wacht ondertussen, of als je echt zeker wilt zijn dat alles blijft plakken, kun je de muur ook nog met lijm insmeren. Een andere optie die professionals ook gebruiken is om gewoon lekker royaal alles in te smeren. Als je het behang dan tegen de muur plakt, zal het een en ander aan behanglijm afdruipen, maar dat geeft niet, omdat de lijm na het opdrogen toch niet meer te zien is. De overtollige lijmresten wegvegen is natuurlijk wel aan te raden, want zo duurt het drogen minder lang en zit je niet met al die klodders de hele tijd opgescheept.
Behangmethodes & tips
Qua behangmethodes kun je kiezen om behang precies naast elkaar tegen elkaar aan te plakken. Dit noemen ze stotend behangen, omdat je het behang af en toe een stoot moet verkopen als je het netjes tegen het andere stuk aan wilt krijgen. Vandaar die naam. Let er in dit geval wel op dat je behang na het opplakken gaat krimpen! Je behang trekt op die manier lekker strak, alleen blijft er altijd wel een millimetertje over. Van enkele meters zie je het gelukkig al een stuk minder! Wil je die strepen camoufleren, dan kun je er ook overheen schilderen, of je kunt de ondermuur alvast een kleur geven, zo merk je er ook iets minder van.
Met overlappend behangen heb je meer vrijheid en minder kans dat het behang lelijk wordt, maar dan moet je er wel een schietlood bij houden om er zeker van te zijn dat je nog recht blijft! Als je niet uitkijkt kun je gauw een paar centimeter scheef zitten! Bij dikkere vinylbehang is dit overigens geen optie, want dat gaat erg lelijk worden, maar dat merk je wel als je het probeert. Hoewel dit allemaal vrij simpel lijkt, kan er soms meer dan twee uur overheen gaan voordat je twee behangbanen hebt gelijmd: Lijm extra goed aanbrengen, inweken, corrigeren… Er gaat meer tijd in zitten dan je denkt! Verder moet je ook vaak rekening houden met gaatjes voor stopcontacten, of misschien heb je een dak dat schuin afloopt? Dan moet je met een goede liniaal weten te snijden. Een scherp mes is ook belangrijk, want anders wordt het lastig om je behang goed af te snijden, anders gaat je behang scheuren!
Tip: nat behang afsnijden kan nog eens erg lastig worden. Als je niet uitkijkt, krijg je lelijke scheuren in het behang die niet wenselijk zijn. Snij behang daarom altijd zo evenwijdig mogelijk af met je breekmes!
Goed, dit waren de praktische tips van het doe het zelf behangen. Het heeft aardig wat voeten in de aarde, maar ook dit is een klus die je best zelf kan doen! Om te kijken wat voor behang er allemaal online te bestellen is, kun je een kijkje nemen op de behang pagina.
Voor alle gereedschap en benodigdheden voor het behangen kun je een kijkje nemen op http://www.bestel-verf.nl/