Je komt golfplaten vooral tegen in de landbouw, bijvoorbeeld op de daken van stallen en schuren. Maar wist je dat ze ook geschikt zijn voor bijvoorbeeld een schuur in de tuin, een carport of zelfs een hondenhok? En helemaal ideaal is dat het maken van een golfplaten dak helemaal niet moeilijk is!
Verwijder het oude golfplaten dak
Heb je al een golfplaten dak en wil je deze vervangen? Dan is het belangrijk de oude eerst te verwijderen. Het kan zijn dat een oude golfplaten dak asbesthoudend is. Laat je daarom bij twijfel altijd adviseren door een specialist. Blijkt het oude dak inderdaad asbest te bevatten? Vraag dan bij de gemeente na over speciale reglementen voor het verwijderen van een asbesthoudend dak, en laat het dak verwijderen door een specialist om gezondheidsrisico’s te voorkomen.
Kies het materiaal
Vervolgens kun je voor het nieuwe dak het materiaal kiezen. Er bestaan veel verschillende soorten golfplaten voor verschillende toepassingen. Zo heb je golfplaten van vezelcement, welke door de sterkte bruikbaar zijn voor veel verschillende toepassingen. Deze soort laat echter geen licht door. Bitumen golfplaten laten ook weinig licht door, maar zijn heel sterk en duurzaam. Golfplaten van PVC of PET zijn heel licht van gewicht, waardoor je ze makkelijk kunt monteren. Wil je een dak in een bepaalde kleur? Dan kun je het beste voor PVC of PET golfplaten gaan. Ook laten ze veel licht door. Tot slot heb je nog golfplaten van polyester, welke eveneens eenvoudig te monteren zijn. Polyester golfplaten kunnen heel goed tegen temperatuurschommelingen.
Leg de golfplaten
Na het kiezen van het materiaal, kun je de golfplaten gaan leggen. Is het raamwerk waar de golfplaten bovenop komen niet sterk genoeg meer? Zorg er dan voor dat dit eerst wordt vervangen of verstevigd. Is alles nog goed? Dan kun je de platen gaan leggen. Houd er rekening mee dat je niet op de golfplaten kunt lopen. Maak daarom gebruik van een ladder. Draag ook een stofmasker, omdat er bij het leggen van golfplaten veel stof vrij kan komen. Meestal wordt de eerste golfplaat in de rechteronderhoek geplaatst. Vangt hij hier veel wind? Dan kun je het beste aan de linkerkant beginnen. Zorg ervoor dat de golfplaat een paar centimeter uitsteekt.
Bevestig de golfplaten
Het is ook zaak dat de golfplaten goed worden bevestigd. Je kunt deze vastzetten met een golfplaatbout met dichtingsring. Zo zijn de golfplaten waterdicht. Sla of boor de bout er om de 30 centimeter in.
Onderhoud de golfplaten
Tot slot is het belangrijk dat de golfplaten goed worden onderhouden. Zo kan er bijvoorbeeld mos worden ontwikkeld op de golfplaten. Wil je dat ze langer meegaan? Maak ze dan regelmatig schoon. Controleer ook regelmatig of het dak bepaalde gebreken heeft, zodat je dit tijdig kunt repareren.