Hypotheek: wat is dat?
In tegenstelling tot een doorlopend krediet kan deze leenconstructie complexer worden. Niet omdat het per se een gecompliceerde lening is (looptijd staat bijvoorbeeld vast), maar meer omdat er veel bij komt kijken: de belastingdienst (wat mag je wel en niet aftrekken?), de langere looptijd (waarin veel kan veranderen), en de grotere omvang van de leensom. Zo kun je kiezen voor een gewone hypotheek, waarbij je aan het begin van de lening veel moet betalen (omdat je rente over een schuld betaalt die eerst groot is, maar daarna steeds kleiner wordt). Het is een van de simpelste constructies, maar je kunt ook kiezen voor een annuïteitenlening (hypotheek). Met zo’n lening los je elke maand dezelfde hoeveelheid af. Daarnaast heb je ook nog de spaarhypotheek en de beleggingshypotheek. Verder heb je nog een tal van verschillende vormen van hypotheken die hun eigen voor-en-nadelen hebben.
Wanneer heb ik een hypotheek nodig?
Hypotheken worden dus vaak afgesloten voor het financieren van een eigen woning of een grote verbouwing thuis. Vaak zijn er relatief grote bedragen in de orde van 100000 Euro of meer mee gemoeid. Om zo’n groot bedrag terug te kunnen betalen, wordt er belang bij gehecht dat het met regelmaat wordt afgelost, zodat looptijd (tijd dat deze lening duurt) en rente vaststaan. Dat is ook een van de redenen dat de bank wil zien dat jij een vast inkomen hebt. Bij mensen in loondienst gaat het om een vast contract, of een intentieverklaring van de werkgever om jou vast in dienst te nemen. Bij ondernemers kijkt men vooral naar de inkomsten van de afgelopen drie jaar, zodat zij een redelijk beeld krijgen van wat jij kan terugbetalen.
Extra aflossen mag, maar vaak moet je dan een zogenaamde boete betalen, omdat het niet de afspraak was. De bank loopt dan rente mis, vandaar.
Welke hypotheek kan ik het beste uitkiezen?
De hypotheek die het beste bij jou past hangt eigenlijk af van wat jij het liefste hebt? Los je het liefst alles zo snel mogelijk af? Of betaal je liever een vast bedrag per maand?
Wil je fiscaal het voordeligst uit zijn? Of durf je je hypotheek af te lossen door te beleggen in de hoop dat je er zo snel mogelijk van af bent? Het is helemaal aan jou!
Waar je wel op moet letten is dat je precies weet wat je doet voordat je het contract ondertekent! Zorg ervoor dat je duidelijk weet wat je precies moet betalen! Misschien is de rente laag, maar heb je andere kosten waar je nog op moet letten? Zorg ervoor dat die ook duidelijk zijn! Je wilt immers niet voor onverwachte verrassingen komen te staan, want vaak zijn die in jouw nadeel… Naast de hypotheken van de reguliere banken, kun je ook terecht bij Afab, waarbij je eerst een offerte krijgt hoeveel de lening gaat kosten, voordat je de verplichting aangaat.