Wat is de woonkamer?
Je eet er, je ontvangt je vrienden, deelt Youtube filmpjes met ze, bereidt je presentaties voor, of kijkt naar een leuke film op TV. Dit zorgt ervoor dat een woonkamer vrij flexibel kan zijn qua inrichting. Er zijn dus verschillen tussen hoe woonkamers worden ingedeeld, maar er zijn gelukkig nog veel dingen die woonkamers gemeen hebben. Na de entree hal is de woonkamer bijvoorbeeld een belangrijke plek voor wat voor indruk je bij iemand achterlaat, en hoe jij in je woonkamer wilt vertoeven.
Wil je je woonkamer opnieuw inrichten?
Wil je iets nieuws met je woonkamer doen? Lekker landelijk en rustgevend? Hi-tech, strak en efficiënt? Patserig? Huiselijk, gezellig tot aan het randje van het burgerlijke? Victoriaans strak?
Als je een interieur stylist inhuurt om je woonkamer in te richten, dan kan hij zo’n sfeer al met enkele plaatjes op een moodboard weergeven.
Hoe langer een interieur stylist met jou kan praten, hoe meer hij een ruimte kan inrichten dat echt typisch bij jou past. Dit is ook de manier hoe hij jouw ruimte persoonlijker maakt: het heeft iets dat typisch van jou is, en dat maakt jouw woonruimte uniek. Het voordeel van een stylist is dat je zelf niet meer het wiel opnieuw hoeft uit te vinden, maar je kunt natuurlijk ook altijd zelf aan de slag!
Wat wil je met jouw woonkamer doen?
Optioneel heb je qua interieur nog de kasten en een paar leuke kunstwerken of wandversieringen. Waar je ook nog aan kunt denken is het vloerkleed, zodat je op die manier een soort van gezellig “eilandje” hebt, en wat altijd lekker is voor je voeten!
Hoe wil je het ingericht hebben?
Eerst in 2D beginnen: het moodboard.
Wat doet een interieurstylist om een idee te hebben van wat jij in je woonkamer wil?
Weet je het al? Inderdaad, hij gebruikt hiervoor een moodboard. Hiermee communiceert en visualiseert hij wat voor sfeer de ruimte moet hebben. Als je er zelf eentje wilt maken, kun je kijken op Pinterest met een hoop voorbeelden. Daarnaast is het ook handig om na te denken over de kleuren die jij leuk vindt om te hebben. Als je het niet zeker weet, zal de interieurstylist het inschatten, maar hij zal er niet snel naast zitten, want hoe iemand is vertelt al heel veel over wat voor interieur er bij hem past. Zo zul je niet snel pimpelpaars aantreffen bij een echte Barok of rococo interieur, want Barok is vooral bedoeld om iemand te imponeren door de grootsheid, en door de overdreven versieringen van een gebouw, niet per se door een opvallende kleur, en met een rococo interieur wil je vooral de zachte pasteltinten, bijna hemels dromerig! Bij het postmodernisme, (dus ook de retro tijdperk) zou je juist wel het pimpelpaarse kunnen aantreffen… Dat was ook de tijd dat alles mogelijk leek. Exacte wetenschap en noeste arbeid (de idealen van de toenmalige gevestigde orde die gebaseerd waren op het modernisme) gaven niet het antwoord op alle problemen van de maatschappij…
Zo… Heb je al een idee wat bij jou past? Nee? Misschien is het tijd om een professionele interieurstylist in de hand te nemen?
2D schetsen maken: de plattegrond.
Goed, als het moodboard af is, waar ook het concept in is verwerkt, zal de interieur stylist vaak beginnen met de 2D schetsen door middel van een concept. Dit concept moet passen bij wat de opdrachtgever wil, want aan de hand daarvan creëer je de sfeer van de ruimte die je moet inrichten. Bij het maken van schetsen wordt er meestal vanuit de bekende plattegronden gedacht. Er zijn verschillende manieren van hoe je hiermee aan de slag kunt gaan. Een manier is dus om je concept vorm te geven op het plattegrond en aan de hand daarvan richt je je meubels in. Een andere mogelijkheid is om je plattegrond als overzicht te gebruiken om te zien of alles wel klopt. Nog een andere mogelijkheid is om deze stap over te slaan, alles eerst in 3D bekijken om het resultaat in 2D op te schrijven. Meer als administratieve handeling achteraf. Uiteraard kun je deze manieren combineren, maar het doel dat deze bedoeld is om exacte ligging van jouw meubels vast te leggen, zodat het voor iedereen duidelijk wordt dat alles niet alleen goed past (in een concept), zodat je bankstel bijvoorbeeld niet in de weg staat bij een opengaande schuifdeur!
Ontwerp uitwerken in 3D: de inrichting.
Zo’n plattegrond kan al een aardige indruk geven van hoe de woonkamer eruit komt te zien, maar vaak is er toch nog behoefte aan een 3D weergave met lengte, breedte en diepte. Dit kan met een 3D programma worden gedaan als Maya van de softwaremaker Autodesk, zoals de plaatjes van hiernaast. Het hoeft niet, want andere ontwerpers vinden het misschien leuker om met een maquette, of schaalmodel te werken. Als de opdrachtgever met deze dingen (plattegronden, moodboard en 3D weergaves) voor de geest kan halen hoe alles eruit komt te zien, en hij gaat ermee akkoord, dan kan de interieurstylist beginnen met de daadwerkelijke inrichting.
Alles in orde?
Als jij als concept bijvoorbeeld zwart/wit hebt, en de opdrachtgever besluit opeens dat er toch iets blauw moet worden geschilderd, dan krijg je opeens een totaal andere sfeer! Zo had je bijvoorbeeld een styliste die op het laatste moment kreeg te horen dat bepaalde kasten in zwart zijdeglans werd geleverd in plaats van zwart hoogglans. Gelukkig voor haar was het niet zo’n groot verschil, maar drastische veranderingen kunnen het concept van de ontwerper helemaal teniet doen, maar goed, de klant is koning, en zolang hij gelukkig is, dan komt alles weer op zijn plaats.
Dus, het kan een hele klus zijn om je woonkamer goed in te richten, het is een grote ruimte, en er is veel mogelijk. Op deze pagina heb ik beschreven van hoe een interieur stylist te werk gaat om zo’n kamer in te richten. Het kan echter nog steeds af en toe een beetje omslachtig zijn, daarom kun je altijd een mailtje sturen naar matthew@interieur-tips.nl!
Wil je trouwens op de hoogte blijven van nieuwtjes op het gebied van interieur? Nieuwe interieur trends? Interieur events? Aanbiedingen? Openingen van nieuwe interieur winkels? Neem dan een kijkje bij het Interieur Blog van Interieur-Tips.nl!