test

De woonkamer: interieur & sfeer!

Wat is de woonkamer?

Woonkamer interieur voorbeeld De woonkamer is meestal de grootste ruimte die je kunt vinden in een huis. Moderne woonkamers hebben vaak meerdere functies in één, maar vaak is dit de ruimte waar vooral in wordt geleefd. Daarom heet het ook de woon-kamer. Om die reden wordt de woonkamer vaak gecombineerd met de keuken, of zelfs de studeerkamer.

Je eet er, je ontvangt je vrienden, deelt Youtube filmpjes met ze, bereidt je presentaties voor, of kijkt naar een leuke film op TV. Dit zorgt ervoor dat een woonkamer vrij flexibel kan zijn qua inrichting. Er zijn dus verschillen tussen hoe woonkamers worden ingedeeld, maar er zijn gelukkig nog veel dingen die woonkamers gemeen hebben. Na de entree hal is de woonkamer bijvoorbeeld een belangrijke plek voor wat voor indruk je bij iemand achterlaat, en hoe jij in je woonkamer wilt vertoeven.

Wil je je woonkamer opnieuw inrichten?

Wil je iets nieuws met je woonkamer doen? Lekker landelijk en rustgevend? Hi-tech, strak en efficiënt? Patserig? Huiselijk, gezellig tot aan het randje van het burgerlijke? Victoriaans strak?
Als je een interieur stylist inhuurt om je woonkamer in te richten, dan kan hij zo’n sfeer al met enkele plaatjes op een moodboard weergeven.

Hoe langer een interieur stylist met jou kan praten, hoe meer hij een ruimte kan inrichten dat echt typisch bij jou past. Dit is ook de manier hoe hij jouw ruimte persoonlijker maakt: het heeft iets dat typisch van jou is, en dat maakt jouw woonruimte uniek. Het voordeel van een stylist is dat je zelf niet meer het wiel opnieuw hoeft uit te vinden, maar je kunt natuurlijk ook altijd zelf aan de slag!

Wat wil je met jouw woonkamer doen?

bankstel in Gaudi's huis, BarcelonaHoe groter een ruimte, hoe meer mogelijkheden je hebt om er iets aan te veranderen. Laten we eerst bij het begin beginnen. De woonkamer heeft vaak twee functies: Om zelf enigszins te kunnen ontspannen, om te wonen dus, en om je gasten te ontvangen. Voor je gasten wil je ze van alle gemakken voorzien: een bankstel om lekker op te kunnen chillen, of relaxte fauteuils, goede verlichting dat bijdraagt aan een goede sfeer, een salontafel voor de drankjes, en eventueel een TV meubel? Hoeft natuurlijk niet, ik heb zelf jaren zonder TV gezeten en miste eigenlijk weinig. Behalve de actualiteiten van het nieuws of de grappen en grollen op Canvas…. Internet had ik natuurlijk wel, want anders was interieur-tips.nl nooit gemaakt! eethoekje Voordeel van een huis zonder TV was dat je niet van die vrienden over de vloer kreeg die alleen maar een hangplek van jouw woonkamer wilden maken (niet iedereen woont immers op zichzelf waar je rustig je eigen ding kunt doen)… Is natuurlijk niet erg, maar ja, life is all about priorities, zeggen ze altijd. Veel mensen hebben in hun woonkamer ook gelijk de eettafel (eethoek) met de stoelen en de keuken erbij, zodat je op die manier een grote open ruimte hebt.

Optioneel heb je qua interieur nog de kasten en een paar leuke kunstwerken of wandversieringen. Waar je ook nog aan kunt denken is het vloerkleed, zodat je op die manier een soort van gezellig “eilandje” hebt, en wat altijd lekker is voor je voeten!

Hoe wil je het ingericht hebben?

Eerst in 2D beginnen: het moodboard.

Moodboard met gebruikte kleuren en meubels

Wat doet een interieurstylist om een idee te hebben van wat jij in je woonkamer wil?
Weet je het al? Inderdaad, hij gebruikt hiervoor een moodboard. Hiermee communiceert en visualiseert hij wat voor sfeer de ruimte moet hebben. Als je er zelf eentje wilt maken, kun je kijken op Pinterest met een hoop voorbeelden. Daarnaast is het ook handig om na te denken over de kleuren die jij leuk vindt om te hebben. Als je het niet zeker weet, zal de interieurstylist het inschatten, maar hij zal er niet snel naast zitten, want hoe iemand is vertelt al heel veel over wat voor interieur er bij hem past. Zo zul je niet snel pimpelpaars aantreffen bij een echte Barok of rococo interieur, want Barok is vooral bedoeld om iemand te imponeren door de grootsheid, en door de overdreven versieringen van een gebouw, niet per se door een opvallende kleur, en met een rococo interieur wil je vooral de zachte pasteltinten, bijna hemels dromerig! Bij het postmodernisme, (dus ook de retro tijdperk) zou je juist wel het pimpelpaarse kunnen aantreffen… Dat was ook de tijd dat alles mogelijk leek. Exacte wetenschap en noeste arbeid (de idealen van de toenmalige gevestigde orde die gebaseerd waren op het modernisme) gaven niet het antwoord op alle problemen van de maatschappij…
Zo… Heb je al een idee wat bij jou past? Nee? Misschien is het tijd om een professionele interieurstylist in de hand te nemen?

moderne woonkamer

2D schetsen maken: de plattegrond.

Goed, als het moodboard af is, waar ook het concept in is verwerkt, zal de interieur stylist vaak beginnen met de 2D schetsen door middel van een concept. Dit concept moet passen bij wat de opdrachtgever wil, want aan de hand daarvan creëer je de sfeer van de ruimte die je moet inrichten. Bij het maken van schetsen wordt er meestal vanuit de bekende plattegronden gedacht. Er zijn verschillende manieren van hoe je hiermee aan de slag kunt gaan. Een manier is dus om je concept vorm te geven op het plattegrond en aan de hand daarvan richt je je meubels in. Een andere mogelijkheid is om je plattegrond als overzicht te gebruiken om te zien of alles wel klopt. Nog een andere mogelijkheid is om deze stap over te slaan, alles eerst in 3D bekijken om het resultaat in 2D op te schrijven. Meer als administratieve handeling achteraf. Uiteraard kun je deze manieren combineren, maar het doel dat deze bedoeld is om exacte ligging van jouw meubels vast te leggen, zodat het voor iedereen duidelijk wordt dat alles niet alleen goed past (in een concept), zodat je bankstel bijvoorbeeld niet in de weg staat bij een opengaande schuifdeur!

Ontwerp uitwerken in 3D: de inrichting.plattegrond / 3D model

Zo’n plattegrond kan al een aardige indruk geven van hoe de woonkamer eruit komt te zien, maar vaak is er toch nog behoefte aan een 3D weergave met lengte, breedte en diepte. Dit kan met een 3D programma worden gedaan als Maya van de softwaremaker Autodesk, zoals de plaatjes van hiernaast. Het hoeft niet, want andere ontwerpers vinden het misschien leuker om met een maquette, of schaalmodel te werken. Als de opdrachtgever met deze dingen (plattegronden, moodboard en 3D weergaves) voor de geest kan halen hoe alles eruit komt te zien, en hij gaat ermee akkoord, dan kan de interieurstylist beginnen met de daadwerkelijke inrichting.

Alles in orde?

verbouwenVanaf dit punt kunnen de bestellingen plaatsvinden en de verbouwingen worden gedaan. Ook hier moet je als interieur stylist er zo goed mogelijk bovenop zitten. Niet alleen om te kijken of alles goed gaat (anders kun je voor dure grappen komen te staan), maar ook om te kijken of dingen misschien toch niet beter kunnen. Soms is het de opdrachtgever die al vindt dat iets anders moet, maar dat vindt een interieurstylist nooit leuk, want zo kan het gebeuren dat er iets van het concept die de stylist voor ogen had, verloren gaat.

Als jij als concept bijvoorbeeld zwart/wit hebt, en de opdrachtgever besluit opeens dat er toch iets blauw moet worden geschilderd, dan krijg je opeens een totaal andere sfeer! Zo had je bijvoorbeeld een styliste die op het laatste moment kreeg te horen dat bepaalde kasten in zwart zijdeglans werd geleverd in plaats van zwart hoogglans. Gelukkig voor haar was het niet zo’n groot verschil, maar drastische veranderingen kunnen het concept van de ontwerper helemaal teniet doen, maar goed, de klant is koning, en zolang hij gelukkig is, dan komt alles weer op zijn plaats.

Dus, het kan een hele klus zijn om je woonkamer goed in te richten, het is een grote ruimte, en er is veel mogelijk. Op deze pagina heb ik beschreven van hoe een interieur stylist te werk gaat om zo’n kamer in te richten. Het kan echter nog steeds af en toe een beetje omslachtig zijn, daarom kun je altijd een mailtje sturen naar matthew@interieur-tips.nl!

Wil je trouwens op de hoogte blijven van nieuwtjes op het gebied van interieur? Nieuwe interieur trends? Interieur events? Aanbiedingen? Openingen van nieuwe interieur winkels? Neem dan een kijkje bij het Interieur Blog van Interieur-Tips.nl!


Sierkussens en de verschillende seizoenen: tips voor het verfrissen van je interieur met kussens

Op het moment dat je het interieur bij jou in huis een keer een leuke upgrade wilt geven, hoeft dat niet te betekenen dat...

EPS: Een uitstekend isolatiemateriaal voor een energiezuinig huis

Isolatie is een belangrijk aspect van het creëren van een comfortabele en energiezuinige leefomgeving. Een populair isolatiemateriaal dat vaak wordt gebruikt, is EPS. In...

5 tips voor het inrichten van de directiekamer

De directiekamer is een  van de belangrijkste zakelijke kamers. In deze kamer wordt de koers van het bedrijf bepaald. Ook worden in deze kamer...

Interieur-Tips.nl op Facebook!

Lieve bloglezer, Misschien heb je het al gezien als je Interieur-Tips.nl hebt bezocht dat er wat nieuwe knopjes zitten? Inderdaad: vanaf vandaag is Interieur-Tips.nl...

Gordijnen special – 17/2/2009

Gordijnen special: advies hoe en wat. Vroeger, in een verleden dat ik nog niet geboren was, waren gordijnen iets dat je bijna nooit...

Een veranda bouwen en inrichten: zo pak je dit aan

Wil jij voor de zomer een mooie veranda waar je van kan genieten? Dan is het goed om te weten hoe je deze bouwt...