test

De Entree / Hal: Interieur Tips!

Overgang van buiten naar binnen.

Interieur van de hal in een museum in Barcelona. De entree-hal, vestibule, of gewoon: hal, is wat architecten de overgang van buiten naar binnen noemen. In tegenstelling tot Amerikaanse soap series heeft elk huis een overgang van buiten naar binnen.

Dat wil zeggen dat je nooit met de deur in huis valt, maar dat er altijd een soort van halletje is om je jas op te hangen en/of je schoenen uit te doen vóórdat je echt naar binnen gaat. Zelfs duizenden jaren geleden, toen de eerste huizen werden gebouwd, had je bij diverse culturen altijd huizen waar er een ruimte was tussen de voordeur en de woonkamer: de entree-hal.

Nooit met de deur in huis vallen!

Je kunt dus wel stellen dat het dus alleen maar menselijk is dat men niet eerst met de deur in huis valt. Vaak wordt dit ook als onprettig ervaren: niet alleen doordat de tocht meteen binnenslaat, maar ook in andere aspecten van het leven heb je altijd een overgang: buiten naar binnen, onbekend naar bekend, koud naar warm, en ga zo maar door. Dit geldt dus ook bij het interieur van een huis!

De entree-hal is vooral bedoeld als een soort van tussenstation tussen buiten het huis en de woonkamer. Hier kun je je jas ophangen aan de kapstok, een sanitaire stop maken, en zelfs een laatste check-up doen in de spiegel. Ook kun je hier een eerste indruk krijgen van het huis en de gastheer en/of gastvrouw. Hoewel je nooit echt lang in deze ruimte zit, is het toch belangrijk en zo goed als onmisbaar! Enneh, ja, je weet wat ze zeggen over de eerste indruk!

Wat wil je met jouw entree-hal?

Hal van Casa Batllo in BarcelonaVoordat je de eerste stap zet, is het belangrijk om te weten wat je wilt. Niet alleen als je een interieur stylist wilt inhuren, maar ook als je zelf aan de slag wilt. Als je niet weet wat je wil, is het erg lastig om echt iets te beginnen, en zeker niet als je een uitgesproken smaak hebt! Denk maar eens aan een moderne, strakke design meubel, of een barok kast van massief hout dat prachtig is afgewerkt zonder dat er maar een stofdeeltje op het lak is te bekennen!

Heb je al een idee wat je wilt? Wil je een extra meubel? Of wil je een hele restyle die je uit handen kan geven aan een professionele interieur stylist? Vaak zul je merken dat hoe groter je budget is, hoe meer mogelijkheden je krijgt, en hoe ingewikkelfder het kan worden om je hal in te richten. Om een beetje een overzicht te geven, heb ik drie soorten interieur: de basis/het minumum, een gangbare “middenmoter” en een riante entree-hal. Als basis moet je als interieur altijd de volgende dingen in je entree-hal hebben:
de deurmat (om je voeten af te vegen, anders wordt het zo vies)
kapstok (is ook vanzelfsprekend)
vloer (tenzij je van extreem brutalistisch kaal beton houdt)
verlichting (anders zie je niks ’s nachts)

Dit was echt het absolute minimum. Wat ook nog vrij gangbaar is, zijn de volgende dingen:
paraplustandaard (altijd handig na een fikse regenbui)
spiegel (voor een laatste check-up)

Mocht je gefortuneerd zijn voor meer mogelijkheden, dan kun je het natuurlijk nog “bonter” maken:
klok (om te kijken of je op tijd voor je afspraken bent)
kunst of andere artefacten om de geest te prikkelen
hal kastje of hal meubel (om sleutels op te leggen en natuurlijk om dingen in te doen)
schoenenkast (om ruimte te besparen en voor een opgeruimde uitstraling!)
– en ga zo maar door

Kiezen van stijl: Wie ben jij?

De treinreizigerWaarschijnlijk weet je ook al dat er qua interieur letterlijk duizenden mogelijkheden zijn…
Elke verfwinkel heeft duizenden kleuren waar je uit kunt kiezen en qua stijlen kun je door de bomen het bos niet meer zien. Wil je iets moderns hebben? Of hou je meer van de Renaissance stijl? Wat voor interieur past het beste bij jou? Om dit te weten, zal een professioneel interieurstylist altijd proberen te achterhalen met wat voor persoon hij of zij te maken heeft: Wat doet je qua werk? Heb je bijzondere hobby’s? Wat vind jij belangrijk in het leven? Wat vind je mooi? En wat zijn je lievelingskleuren? Aan de hand van dit soort vragen komt een interieurstylist zijn cliënt beter te kennen: Ben jij een “saai” persoon? Ben jij chaotisch? Of ben je misschien een beetje elitair?
Met deze verbale en non-verbale gegevens (door te zien wat voor een persoon die ander is) kan de stylist een collage of moodboard maken, zodat men in een oogopslag kan zien wat er bedoeld wordt: welke sfeer de ruimte moet hebben, wat voor materialen/meubelen worden gebruikt en welke kleuren er voor zullen komen.
Een paar voorbeelden van deze moodboards zijn te vinden op http://www.concept-denken.nl/moodboards/wat-is-een-moodboard/ . Dit zijn natuurlijk wel professionele moodboards, maar je kunt ze ook zelf maken op bijvoorbeeld het moodboard van VT Wonen. Andere dingen die de stylist wil weten is de stijl die jij leuk vindt. Klassiek? Modern? Simpel? Retro? Of misschien rustiek/landelijk?

Beken kleur!

Kleuren zeggen ook veel over iemand. Hou je van felle kleuren? Of wil je liever iets rustigs? moodboard Als je dat allemaal weet, kun je aan de slag: allereerst kijk je wat voor persoon jij zelf bent. Het kennen van jezelf kan een vak apart zijn, maar het is erg handig om het te weten, zo kun je er interieur bij kiezen die er goed bij past! Zo hoef je bij een persoon die van yoga en rustig houdt, niet aan te komen met modern design of retro: veel te fel! Een persoon die houdt van eenvoud in het leven, is er dan waarschijnlijk ook niet van gediend om een kast uit de barok-periode aangeraden te krijgen: veel te druk!
Een ander belangrijk punt zijn de kleuren: welke kleuren vind je mooi? Ook hier kun je kijken naar wat voor persoon jij bent: ben jij erg temperamentvol? Dan is fel rood wat voor jou! Hou je meer van gezellig en huiselijk? Dan kun je met bruine tinten veel kanten uit. Vaak kun je ook kijken bij je kleding wat je vaak aan hebt: is er een dominerende kleur? Wat voor materiaal vind je verder mooi? Hout? Metaal? Plastic? Rubber? Leer? Ja, je kunt zelfs je vloer van leer laten maken als je wilt!

Hoe gaan wij het doen?

Voordat je begint met herinrichten Aan de hand van wie jij bent en wat jij leuk vindt, kunnen wij een entree-hal maken die bij je past.

 

Eerst in 2D uitwerken.

Een professionele interieurstylist zal altijd een paar schetsen maken, dus daarom zal een interieurstylist altijd vragen naar de plattegrond. Als die niet beschikbaar is, zal hij alles zelf opmeten om er een plattegrond van te maken. Ook als er wel een plattegrond is, zal hij toch nog alles zelf opmeten als double-check. Daarna worden de meubels erin getekend.
In het geval van een entree-hal hoeft het niet zo moeilijk te zijn, want de meeste dingen zijn erg voor de hand liggend: kapstok bij de voordeur, kastje ook, WC ernaast, maar ietsje verder weg van de voordeur, verlichting moet op een goede plek zitten (is meestal al goed geregeld door de architect, maar kan worden verplaatst indien nodig). De inrichting hoeft natuurlijk niet per se om de standaard-layout te nemen, misschien wil je wel afwijken. Als dit al bij het maken van je moodboard duidelijk wordt, kun je er tijdens het uittekenen van je plattegrond al rekening mee houden. Als je toch nog twijfelt over wat je nou eigenlijk wilt, kun je een professionele interieur stylist raadplegen. Hij zal aan de hand van jou als persoon en jouw wensen tot een leuk resultaat proberen te komen.

Interieur uitkiezen: de 3D uitvoering.

Als je er toch uit bent gekomen, kun je je interieur uitkiezen. Waar je altijd rekening mee moet houden is of je er genoeg ruimte voor hebt. Dat is de reden dat een plattegrond noodzakelijk is voor het inrichten van de ruimte. Appartement in miniatuur, schaal 1:10 Als alles op de plattegrond klopt, is er een ruimtelijke tekening van te maken, om op papier te kijken of het eruit ziet zoals je wilt.

Als de tekening niet klopt, doordat je bijvoorbeeld ziet dat je kapstok te klein of te groot is, moet je natuurlijk opnieuw aan de slag, maar als het wel allemaal klopt, dan zit je op een punt waarbij de stylist de plannen vaak presenteert aan de opdrachtgever: moodboard/storyboard, plattegrond en tekeningen.

Het kan ook zijn dat er een maquette of een computersimulatie wordt gemaakt van het interieur, maar dat hoeft niet. Dit wordt vaak door een echte architect gedaan als een heel gebouw wordt opgeleverd. Als de opdrachtgever tevreden is, dan kunnen de bestellingen worden geplaatst en dan kan er verbouwd worden aan het huis!

Klopt de uitvoering ook wel?

Schilderen van een kamer.

Bij het verbouwen kan ik als advies meegeven om altijd te controleren of alles naar wens is. Als dat niet zo is, moet je weer kijken of er toch iets niet klopt: is het werk goed gegaan? Juiste kleuren? Juiste meubels? Of wou jij toch liever iets anders? Je moet er zo vroeg mogelijk bij zijn, liefst nog voordat je alles goedkeurt, want als je een professioneel stylist de opdracht geeft iets te doen, kan terugdraaien af en toe lastig worden.
Als alles wel naar wens is verlopen, dan moet je tegen nu de entree-hal van je dromen hebben!

Wil je trouwens op de hoogte blijven van nieuwtjes op het gebied van interieur? Nieuwe interieur trends? Interieur events? Aanbiedingen? Openingen van nieuwe interieur winkels? Volg ons dan op Facebook: http://www.facebook.com/interieurtips/ of op Twitter: http://www.twitter.com/interieurideeen/

Met dank aan:

Nicola Dabelow voor de miniatuur-interieur foto met mij 😉

http://www.fashionforhome.nl/tafels – fashion 4 home: De Webwinkel voor exclusieve, doch betaalbare design meubels.

http://inboedelverzekering.startkabel.nl/ – De startpagina over inboedel verzekeringen!

http://woondecoratie.startkabel.nl/ – De startpagina over woondecoratie, winkels, parasols en nog veel meer!

 


Laminaat vloer isoleren: een paar tips!

Laminaat is niet alleen een prachtig item om uw interieur mee op te fraaien, het is ook een duurzame manier van vloerbedekking. De laminaat...

Tip voor de trap in je nieuwbouwwoning: kies voor traprenovatie door een expert

Ben jij sinds kort de trotse eigenaar van een prachtige nieuwbouwwoning? Van harte gefeliciteerd! Je verheugt je er ongetwijfeld op om er binnenkort lekker...

Welke tuintrend spreekt jou aan?

Doordat de aarde opwarmt worden de winters zachter, de zomers droger en heter en het voorjaar, najaar en de winter natter. Maar wat betekent...

Keukentrends!

Keukenrenovaties is al lange tijd meer dan alleen maar wat kastjes plaatsen. Lang voordat alles versleten is, wil je dat het e.e.a. wordt vervangen, al is...

Tips voor het kiezen van een nieuwe vloer

Is het tijd om jouw interieur te vernieuwen? Dan begin je bij de basis: de vloer! Dit kan een lastige keuze zijn, omdat er...

Voor welke eethoek ga jij?

Wanneer je op zoek gaat naar die ene eethoek die perfect bij de rest van je interieur past, heb je tegenwoordig heel veel verschillende...