Vorige week was ik nog niet zeker of ik nog van me zou laten horen dit jaar. Nu weet ik het wel.
Welkom bij mijn twaalfde nieuwsbrief. Op dit moment schrijf ik uit Praag, ook wel de hoofdstad van Centraal Europa genoemd. Niet meer het oude Oostblok waar je uren in de rij moest staan voor een tapijt of wat meubeltjes, maar net zo hip en modern als elk ander zichzelf respecterende metropool in de wereld. Misschien heb je weleens wat foto’s van Praags bekende gebouwen gezien als het Dansend Huis? Of misschien heb je Praag al gezien met haar opvallende gebouw van het Hilton Hotel? Reden te meer om te denken dat Praag meer heeft dan alleen maar de Oude Stadsplein en de bekende Karelsbrug.
Wat is er nog meer in Praag te zien?
Praag heeft zo veel dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Het Sint Vitus Kathedraal, die onderdeel van de Praagse Burcht is, heeft bijvoorbeeld prachtige glas-in-lood ramen. Ook leuk is de Zlata Ulička, of beter bekend als de Gouden Weg, vooral in de avond, als je er gratis in mag. Niet dat we per se onze Hollandse zuinigheid moeten laten zien, maar dan ziet het er gewoon mooier uit. Punt. Voor de klassiekere architectuur heb je de vele concertgebouwen die Praag rijk is, zoals het Staatsopera (prachtige rococo interieur) en het Nationaal Theater. Praag is overigens de stad voor musici, want niet alleen is er een groot publiek, het leven in de grote stad is relatief goedkoper dan andere grote muzieksteden. Mozart heeft er ook veel aanzien genoten, want iedereen weet precies waar hij voor het eerst De Toverfluit speelde (inderdaad, hier).
Verder staat Praag bekend om haar architectuur rond 1900: De Jugendstil, ook wel Secese genoemd, afgeleid van de Wiener Sezession, zoals Het Gemeenschapshuis van Praag of de Hotel Evropa bij het Wenceslas Plein. Andere voorbeelden zijn te vinden op http://pagesperso-orange.fr/artnouveau/en/villes/prague.htm Als we het over Art Nouveau ebben, dan mogen wij Alfons Mucha niet overslaan, want hij is degene die de Art Nouveau affiches heeft gemaakt die je ongetwijfeld ooit zal hebben gezien: Biere de la Meuse, Reclames voor Lefèvre-Utile (beter bekend als de koekjes van LU) en Moët & Chandon champagne, om maar eens wat op te noemen. Tenslotte hebben we de modernistische gebouwen waar je niet omheen kan. Veel gebouwen in het centrum van Praag dateren immers uit 1905 (let maar eens op als je er bent). Eentje die misschien opvalt is het Koruna Paleis op het hoekje van de Wenceslas plein. Daarnaast staat Praag ook erg bekend om haar kubistische woningen.
En qua interieur tips?
Het interieur van bovengenoemde gebouwen is vaak net zo interessant als het exterieur, dus als je de kans krijgt om deze gebouwen van binnen te zien, dan zou ik deze kans met beide handen aangrijpen: Het glas-in-lood van het Sint Vitus Kathedraal, de rococo interieur van het het Staatsopera. Het Gemeenschapshuis, ook wel bekend als Obecni Dům of Municipal House vind ik ook een echte aanrader, omdat elke kamer weer een andere stijl heeft! Verder vind ik als tip de metro van Praag erg interessant qua interieur: elk station is weer anders, maar allemaal zijn ze in dezelfde sci-fi stijl gemaakt. Ik weet zeker dat het voor interieur een goede inspiratiebron kan zijn! Liefhebbers van Art Deco kunnen onder het genot van enkele Tsjechische specialiteiten hun hart ophalen bij Café Slavia, tegenover het het Nationaal Theater. Voor prijzen van rond de twee Euro hoef je het zeker niet te laten!
Daarnaast heb je bij het Wenceslas Plein ook een boekenwinkel dat Academia heet. Niet per se voor het interieur, maar meer voor de boeken zelf vormt deze boekenwinkel een interessante plek om even door te brengen. Een andere goede boekenwinkel is Neoluxor in dezelfde straat. Het oogt op het eerste gezicht nog erg oostblok, waar de bediendes je bijna dood lijken te loeren, maar het valt reuze mee als je een woordje Tsjechisch spreekt! Naast een groot scala aan design, interieur en architectuur boeken hebben ze ook veel Tsjechische interieur tijdschriften, waar je goede inspiratie kunt opdoen.
En hoe kom ik in Praag?
Praag ligt zo’n 1000 kilometer van Nederland, dus met een stevige autorit kom je er wel. Goedkopere alternatieven kunnen de bus, trein of vliegtuig zijn. Met de bus doe je er 13-17 uur over, afhankelijk van hoe de bus rijdt. De trein is vaak een comfortabeler en avontuurlijker alternatief om jou overnight naar Praag te brengen. Vanaf ongeveer 100 Euro retour heb je een ligplaats in een couchette die je kan boeken op de website van NS Hispeed http://www.nshispeed.nl/ Het vliegtuig is natuurlijk het snelst: in ongeveer anderhalf uur ben je er (!), wat een hoop tijd scheelt. De prijzen kunnen erg uiteenlopen van 50 Euro retour (als je ruim van tevoren boekt) tot 1000 Euro business class. Elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn voordelen. Czech Airlines geeft bijvoorbeeld een gratis krant als je uit Praag vliegt, en de KLM heeft weer speciale snacks aan boord. Skyeurope is lekker voordelig, mits je ruim van tevoren boekt. Op Vliegfabriek.nl heb je een goed overzicht van wat er qua vliegtuigen mogelijk is voor Praag.
En hoe zit het met overnachting?
Overnachten kun je in allerlei verschillende prijsklassen. De goedkoopste hostels zijn omgerekend ongeveer 10-15 Euro per nacht. Hostel Elf en Hostel Le Papillon zijn de bekendste voorbeelden. Voor de duurdere hotels kun je rekenen op Westerse prijzen vanaf 200 Euro per nacht, wat dus in een week tijd een heel maandsalaris wordt aan verblijfskosten. Verder hebben wij natuurlijk van alles er tussenin. Op de bonnefooi tref je vaak hotels aan van zo’n 100 Euro per nacht in het stadscentrum. De all-in arrangementen zijn natuurlijk legio. Één reisbureau dat gespecialiseerd is in reizen naar Tsjechië is Tsjechoreizen.nl, waar ze van alles kunnen organiseren: wintersport, stedentrips, en natuurlijk reizen met verblijf in Praag. Ze weten heel veel te vertellen over de leuke plekjes van Praag, ook dingen die niet met kunst, architectuur en interieur te maken hebben, dus Tsjechoreizen.nl is een goed punt om te beginnen.