Verhuizen, waar moet je ook aan denken: je huisarts!

verhuizen Verhuizen is iets waar je behoorlijk wat zaken moeten regelen. Denk aan verhuisdozen en inpakmateriaal. 2019 is weer begonnen, dus wellicht dat je aan het denken bent om het jaar eens goed te beginnen? Meer over de praktische zaken voor het verhuizen & huis inrichten is al geschreven in ons Interieur Blog.

Een van de zaken waar je misschien minder snel aan denkt is de gezondheidszorg, zoals de huisarts waar je naartoe gaat. Je kan er natuurlijk voor kiezen om nog zo lang mogelijk bij je oude huisarts ingeschreven te blijven staan maar op den duur ontkom je er niet aan; je zal een andere huisarts moeten kiezen die in de buurt van jouw nieuwe woning gevestigd is. Natuurlijk zijn er ook heel andere redenen. We hebben er een paar voor je benoemd, net zoals zaken waar je op moet letten bij jouw keuze voor een nieuwe huisarts.

Een huisarts met specialistische kennis

De ene huisarts is meer bedreven met bepaalde speciale zorg voor doelgroep-patiënten dan de andere. Denk dan bijvoorbeeld aan extra zorg bij hartklachten maar ook aan extra zorg op het gebeid van COPD of bijvoorbeeld diabetes. Ook kan jouw voorkeur uitgaan naar een tandarts die meer ervaring heeft met patiënten met een lichamelijke beperking wanneer jij daar in je thuissituatie mee te maken hebt. Wanneer je een dergelijke huisarts zoekt vind je deze nog het snelste via jouw zorgverzekeraar. Je maakt in dat geval gebruik van een zorgcoach die een lijst heeft van alle huisartsen in jouw regio en hun eventuele specialiteiten. Je kan via bemiddeling van diezelfde zorgcoach worden aangemeld bij een huisartsenpraktijk maar je kan natuurlijk ook jezelf aanmelden.

Verhuizen naar een mannelijke of vrouwelijke huisarts

Een huisarts moet steeds vaker zelf lichamelijk onderzoek verrichten bij de patiënten in plaats van ze door te verwijzen naar een ziekenhuis. Als vrouw is het dan ook niet altijd even prettig om een mannelijke huisarts te hebben. Veel vrouwen geven om deze reden de voorkeur aan een vrouwelijke huisarts terwijl veel mannen de voorkeur geven aan een mannelijke huisarts. Sommige zaken zijn nu eenmaal te intiem om met een huisarts van het andere geslacht te bespreken. Een huisarts van hetzelfde geslacht kan in dat geval een drempel weghalen om er naartoe te gaan. In dit geval is het niet altijd nodig dat je naar een heel andere huisartsenpraktijk gaat. De meeste huisartsenpraktijken hebben namelijk meerdere mannelijke en vrouwelijke huisartsen in dienst. Intern wisselen van huisarts is in dat geval prima mogelijk. De overdracht van een dossier kan op die manier heel efficiënt plaatsvinden.

Verhuizen in verband met klachten

Wanneer je wat vaker bij een huisarts komt zal je soms tot de conclusie komen dat het gewoon niet klikt tussen jou en je huisarts. Je voelt je niet serieus genomen of je vindt dat de huisarts te weinig ervaring heeft met jouw situatie. In dat geval is het eveneens mogelijk om naar een andere huisarts te gaan. Je hoeft in dit geval geen contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Je zoekt op de website van de zorgverzekeraar of via een zorgcoach een andere huisarts. Eventuele wensen voor een nieuwe huisarts kan je dan gelijk met een zorgcoach bespreken. Zo weet je zeker dat je niet weer voor een teleurstelling komt te staan. Heeft een huisarts medische fouten bij jou gemaakt, dan is het wel zaak dat je deze meldt bij je zorgverzekeraar. Deze kan dan namelijk stappen ondernemen tegen de huisarts.

Zijn al jouw andere verzekeringen overigens geregeld? Op Interieur-Tips.nl kun je zien welke woonverzekeringen je ook geregeld moet hebben!

Hoe gaat de verhuizing in zijn werk?

Je wil natuurlijk niet tot de conclusie komen dat je een huisarts nodig hebt terwijl je net de contacten met je oude huisarts hebt opgezegd. Het is dan ook met klem aan te raden om eerst een nieuwe huisarts te zoeken vóór je een oude huisarts opzegt. Dat doe je door via een zorgcoach of via de website van jouw zorgverzekeraar een nieuwe huisarts te selecteren en daar een kennismakingsgesprek aan te vragen. Je kan in dat geval jouw wensen en vragen bespreken, en op die manier ontdek je snel genoeg of deze huisarts in jouw situatie de meest geschikte persoon is. Na dit gesprek zal de nieuwe huisarts jouw dossier opvragen bij de oude huisarts waarna je wordt overgeschreven naar de nieuwe praktijk.

Wat je zelf moet regelen bij een overstap

Stap je over van huisarts, dan is er een aantal zaken wat je zelf zal moeten regelen. Een van die zaken is het achterlaten van jouw persoonlijke gegevens. Denk dan aan je naam, adres en woonplaats. Ook je telefoonnummer en email-adres zal de huisarts willen hebben. Verder moet je bij een eerste consult bij je nieuwe huisarts een paar documenten meenemen.

Je zorgpolis of zorgpas. De huisarts zal jouw zorgpolis en/of zorgpas willen zien om jouw verzekeringsgegevens correct in te voeren.
Een identiteitsbewijs. Een paspoort, rijbewijs ID kaart is een geldig identiteitsbewijs wanneer jij wordt ingeschreven bij een andere huisarts. Dit is om te voorkomen dat er zorgfraude wordt gepleegd.

Wat voor jou wordt geregeld bij een overstap

Natuurlijk wordt er ook iets voor jou geregeld bij de overstap. De huisarts zal de volgende zaken voor jou regelen.

Het doorsturen van jouw dossier. Jouw medische dossier bij de huisarts wordt doorgestuurd naar de nieuwe huisarts. Dat kan via een beveiligde internetverbinding, per aangetekende post of persoonlijk via de huisarts. Welke methode wordt gebruikt mag de huisarts zelf bepalen.
Het informeren van jouw verzekeraar. De nieuwe huisarts zal zelf de gegevens doorsturen naar jouw zorgverzekeraar. Je hoeft hier zelf niet voor te zorgen. Heb jij een verhuisbedrijf nodig? Vergelijk dan eerst de prijzen door meerdere offertes naast elkaar te leggen.

Dus, naast het verhuizen zelf moet je de administratie zeker niet uit het oog verliezen, de huisarts wordt vaak vergeten, maar is toch iemand waar je rekening mee moet houden. Als alles geregeld is, heb je echter de perfecte start voor 2019 voor iets beters!

<<[IT]

Interieur-Tips.nl is ook te volgen op Facebook: http://www.facebook.com/interieurtips/

Of op Twitter: http://www.twitter.com/interieurideeen/

 


Houten stoel / fauteuil zelf maken: zo doe je dat!

Een houten stoel of fauteuil zelf maken heeft een beetje durf nodig. Je hoeft niet per se een superslim ontwerp te hebben, maar...

Tefaf terug, Trends & Tips voor het interieur – 2/12/2008

Tefaf terug, Trends 2009 & Tips Hoihoi! Hebben jullie allemaal lekker van de pAn Amsterdam 2008 genoten? Nee? Geeft niet, je hebt volgend jaar weer een...

Kussens voor je loungeset in de tuin: welke neem jij?

De tuin is sinds enige jaren steeds meer zien als een verlenging van onze woonkamer. Een loungebank hoort hier ook bij: even genieten van de rust...

Waarom zijn droogbloemen zo populair?

Droogbloemen zijn momenteel erg populair en dat is niet voor niets. Er zitten namelijk een aantal hele fijne voordelen aan. Buiten dat staat het...

Na corona een nieuw kantoor inrichten? Lease is een aantrekkelijke optie

Als je aan het hoofd van een onderneming staat, heb je in de afgelopen periode ongetwijfeld allerlei investeringen gedaan in software, beeldschermen en laptops....

Gordijnen special – 17/2/2009

Gordijnen special: advies hoe en wat. Vroeger, in een verleden dat ik nog niet geboren was, waren gordijnen iets dat je bijna nooit...