Interieur en mode combineren: Oost ontmoet West!

Minimalistische design meubels voor de studeerkamer - ichi go ichi e Lieve Interieur Blog lezer,

Wellicht is het je al opgevallen dat Interieur-Tips.nl een paar nieuwe foto’s heeft met meubels die ik zelf ontworpen heb. Eigenlijk is het een samenwerking tussen mij als interieur vormgever en modeontwerper Roger Laguna om iets moois te maken uit de beide werelden van interieur en mode.

Vandaag wil ik er wat meer over vertellen, want eigenlijk komen hier verschillende verhalen samen. Een ervan is Oosters en Westers, en het ander is Mode en Interieur.

Interieur & architectuur

De term “Oosters interieur” is net zoiets als dat je het hebt over “de Nederlander”: de is er namelijk niet. Natuurlijk heb je wel dingen daar die erg mooi zijn, zoals de tradioneel Japanse huizen, waar eenvoud, natuur en rust de boventoon voeren.

Minimalistische design meubels voor de studeerkamer - ichi go ichi eBij de moderne interieur architectuur uit het Westen kom je dit ook vaak tegen, hoewel het contrast qua kleur weliswaar iets scherper is: spierwitte muren met zwart leren sofa’s, glas, staal, beton… Toch heeft het nog iets gemeen met een traditioneel Japans interieur: less is more.

In een traditioneel Japanse kamer, tegenwoordig ook een washitsu genoemd, zit vaak een tokonoma, een soort van nis waar een bijzondere decoratie is: het kan kalligrafie, een bonsaiboom, of een mooi aardewerk zijn. Hoe bescheidener de versiering is, hoe meer bijzonder. De belangrijkste bezoeker hoort er zelfs niet eens naar te kunnen kijken! Zo zijn beide interieurs eigenlijk vrij makkelijk te combineren: het Westerse minimalisme, met hoge contrasten, samen met de Oosterse elementen in de vormgeving.

Mode

De mode is eigenlijk inherent verbonden met het interieur: beiden zijn zij onderhevig aan de trends die in de wereld plaatsvinden: is er veel oorlog in de wereld, dan zie je dat terug door camouflageprints in de mode en (nep)geweren in het interieur, denk maar aan de bekende pistoollamp in 2005 van Philippe Starck. Tegenwoordig zie je als interieur trend veel natuurlijke kleuren terugkomen, die weer te maken hebben met het klimaat bijvoorbeeld.

Minimalistische design meubels voor de studeerkamer - ichi go ichi e Mode en interieur zijn op velerlei manieren te combineren. Ik heb gekozen om een verhaallijn in de fotoshoot te doen. Dit komt omdat ik in het verleden eerst een fotoshoot van een miniatuur van mijn interieur maakte. Onze mannequin was natuurlijk veel groter, wat haar voor de foto als geheel een soort van een godin maakte: iemand die bovenaards groot was.

In deze fotoshoot zal de godin uit de Griekse mythologie uit de hemel neerdalen om alles van dichtbij te bekijken. In sommige foto’s zie je misschien dat de ramen op een kier staan: alsof ze via het raam naar binnen is gekomen. Modeontwerper Roger Laguna heeft er uiteindelijk een passend geheel van gemaakt: jurken met een klassieke uitstraling die net als het interieur zo veel mogelijk teruggaat naar de essentie van schoonheid. Zo heeft de mode naast het klassieke element ook weer een band met het interieur.

Het mooie van een jurk is ook dat het een zekere elegantie uitstraalt, wat als tegenwicht dient tegen de nonchalance van het interieur. Zo houd je alles ook in evenwicht. De fotoshoot is in een appartement in Praag gehouden, wat de verbinding tussen Oost en West helemaal compleet maakt.

Dus, zoals je ziet heeft elke combinatie toch iets nodig wat beiden gemeen hebben, eigenlijk net als bij een goed huwelijk!

Meer weten over de meubels? Neem een kijkje op de Design Meubel Pagina! Kijken kost niks, vragen ook niet 😉
En over de jurken? Kijk dan vooral op de Facebook pagina van Roger!<<[IT]

Interieur-Tips.nl is ook te volgen op Facebook: https://www.facebook.com/interieurtips/

Of op Twitter: https://www.twitter.com/interieurideeen/


Colofon:

Fotografie: Klara Vaculikova
Interieur ontwerp/styling: Matthew Song Loong
Mode design/tailoring: Roger Laguna Callejas
Make-up artist: Denisa Mihalovicová
Model: Yulia Bondar
Met dank aan: Barbara Cimpa, Bogdan Stefanescu, Pavel Lichka, Akademie Vogue Amsterdam


Een goedkope make-over van je slaapkamer

Het is tijd om de slaapkamer eens flink aan te pakken, echter heb je daar op dit moment niet heel veel budget voor. Toch...

5 woontrends

Beste lezer van ons Interieur Blog, Wat zijn de woontrends voor 2013? Wij hebben 5 trends voor je op een rijtje gezet. Rust, warmte,...

Zo zorg je voor een echte metamorfose in je huis

Natuurlijk richt jij je huis in naar jouw (of jullie) smaak. Maar soms ben je gewoon even toe aan iets nieuws. Gelukkig hoef je...

Tips voor het schoonmaken van je stoffen bank

Wil je lang van je bank kunnen genieten, dan is het regelmatig schoonmaken van je bank essentieel. Zeker als je kinderen hebt of huisdieren...

Een strandhuiskeuken in turkoois, wit en geel

Of je strandhuis vlak aan het zand ligt, of vijf staten van de kust ligt, bij het creëren van een strandhuiskeuken draait alles om...

Hoe kies je de juiste tuinverlichting?

Tuinverlichting is een belangrijk onderdeel dat ook hoort bij het verbouwen van een tuin. Net zoals in een woning, kan de verlichting er...