Slaapsystemen: matrassen en bedbodems!

ledikant Beste bloglezer,

Wanneer je op het punt staat om een nieuw slaapsysteem aan te schaffen sta je vaak voor een lastige keus. Er is namelijk ontzettend veel keus op het gebied van slaapsystemen, waarbij er verschillen zijn in uiterlijk, comfort, grootte en materiaal.

Voor het kiezen van het juiste slaapsysteem is het belangrijk om te weten wat voor slaper je precies bent. Er zijn namelijk buikslapers, rugslapers en zijslapers waarbij elke soort slaper het best een bepaald slaapsysteem past. Hiervoor is het belangrijk dat je je door een slaapkenner goed laat informeren.

Matrassen

Een belangrijk onderdeel van het bed is het matras. Alleen het kiezen van een matras is al een hele opgave. Men kan over het algemeen een onderscheid maken uit 4 soorten matrassen:

• Binnenveringmatras
• Volschuimmatrassen
• Luchtmatrassen
• Waterbed

Daarnaast heeft men ook nog de mogelijkheid om een topmatras aan het slaapsysteem toe te voegen.

De bovenstaande soorten matrassen kunnen weer onderverdeeld worden in verschillende soorten.

matras

Binnenveringmatras

Binnenveringmatrassen zijn matrassen, waarbij het binnenwerk door een groot aantal stalen veren wordt gevormd. Hierbij wordt de veerkracht bepaald door de dikte van het staaldraad, de hoeveelheid veren per m2, de vorm van de veren en het aantal slagen van de veren. Binnenveringmatrassen staan er om bekend dat ze goed ventileren en ook koeler aanvoelen omdat er ruimte is voor veel lucht tussen de veren.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten binnenveringmatrassen, namelijk pocketveringmatrassen en bonellvering matrassen. Binnenveringmatrassen kunnen bij verschillende bedbodems worden gebruikt waaronder: boxsprings, spiraalbodems en lattenbodems. Binnenveringsmatrassen kunnen niet worden gebruikt op bedbodems met verstelbare bedbodems.

Volschuimmatrassen

Bij volschuimmatrassen wordt er ook onderscheid gemaakt tussen verschillende materialen: Polyrethaan matrassen, Polyether Matrassen, Koudschuim matrassen, Traagschuim matrassen en latex matrassen. De verschillende soorten volschuimmatrassen hebben allerlei verschillende eigenschappen, waarbij voor iedere persoon een ander matras het meest geschikte kan zijn. Volschuimmatrassen kunnen worden gebruikt op: boxsprings, spiraalbodems, lattenbodems en verstelbare bodems.

Luchtmatrassen

Deze matrassen hebben een kern van lucht, welke door latex of koudschuim omgeven worden. Deze matrassen staan erom bekend dat ze flexibel zijn en zich goed aan het lichaam aanpassen en kunnen op alle verschillende bedbodems gebruikt worden.

Waterbedden

Kijken we naar waterbedden, dan wordt er onderscheid gemaakt tussen hardsiders en softsiders. Waterbedden staan er om bekend dat ze lichaamskrommingen goed opvangen en een goede ondersteuning bieden, wel komen er hogere energiekosten en onderhoudskosten bij kijken.

boxspring bed

Verschillende bedbodems

Zoals we hierboven al beschreven zijn er verschillende soorten bedbodems. De meest voorkomende bedbodems zijn:

• Lattenbodems
• Spiraalbodems
• Boxsprings
• Verstelbare bodems

Lattenbodems

Ook een lattenbodem is een belangrijk lichaamsondersteunend onderdeel van het bed. Een lattenbodem wordt geplaatst in het bedframe, waarna het matras erop gelegd kan worden. Met een lattenbodem kan het gewicht van de persoon gelijkmatig verdeeld worden.

Spiraalbodems

Spiraalbodems zijn veerkrachtige bedbodems die worden gemaakt van spiraalvormige staaldraden. Deze staaldraden worden in een stalen frame opgespannen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 2 verschillende typen spiraalbodems namelijk; lengtegespannen spiralen en dwarsgespannen spiralen. Spiraalbodems staan bekend om de goede ventilatie, waardoor een optimale vochtregulatie kan worden gecreëerd.

Boxpsrings

Boxsprings staan ook wel bekend als hotelbedden omdat dit slaapsysteem vaak in hotels voorkomen. In principe is de boxspring een complete bedbodem die bestaat uit een houten of metalen ‘box’ gevuld met springveren. Boxsprings kunnen in allerlei kleuren worden geleverd en met verschillende materialen worden bekleed. Omdat de box met springveren is gevuld heeft ook een boxspring een goede ventilatie.

Je hebt dus best veel mogelijkheden op het gebied van bedden en matrassen. Ik hoop dat het nu wat overzichtelijker is, mocht je er nog niet uit zijn, dan kun je om het zelf uit te proberen door naar een winkel te gaan. Maak dus zeker gebruik van deze mogelijkheid, want het belangrijkste is nog altijd dat jij je goed en uitgerust voelt na een nachtje in jouw bed!

Nieuw: Interieur Tijdschriften & Foto’s!

Nieuw op website: Interieur Tijdschriften & Foto's! Hoi! Zoals eerder aangekondigd: interieur-tips.nl heeft er twee nieuwe secties bij: tijdschriften en foto's! Niet alleen...

Verticaal tuinieren, hoe doe je dat?

Heb je een kleine buitenruimte zoals bijvoorbeeld een balkon of een dakterras? Ook dan kun je genieten van mooie bloemen en planten. Vaak doen...

Eigen sauna thuis: alle voordelen en mogelijkheden op een rijtje!

Een eigen sauna thuis is een van de mogelijkheden om luxe aan jouw huis toe te voegen. Dit artikel zal vooral gaan over...

Hoe te decoreren in een Scandinavische stijl?

Bij Scandinavisch design draait alles om kalm, eenvoudig, puur en toch volledig functioneel te zijn. Het Scandinavisch design ontstond in de jaren 1950 en...

Inboedelverzekering: verzekering voor al je interieur!

Wat is een inboedelverzekering? Een inboedelverzekering verzekert het inboedel van jouw huis tegen inbraak, brand, blikseminslag, rellen, inslaande vliegtuigen of storm. Inboedel betekent bijna...

Geld lenen voor meubels? Zo zit het!

Als je net een nieuw huis hebt gekocht, wil je het waarschijnlijk ook inrichten met nieuwe meubels. Of misschien wil je gewoon een nieuwe...