Lightness & Solidity in design!
Beste lezer,
Zoals ik in mijn vorige nieuwsbrief aangaf, miste ik de aspecten Lightness & Solidity (licht en stevig) in de tegenwoordige ontwerpen van interieur, mode en auto’s. Totdat ik de kerstcadeautjes onder de loep neem. Niet de eeuwige handschoenen en laarzen, waar Nederland vol van raakt, maar naar mijn eigen kerstpakket:
Lego goes light & solid!
Inderdaad, ik kreeg een Off-roader van Lego Technic!
Blij als een kind maakte ik de doos open. Ik had altijd al een grote doos Lego willen kopen sinds ik mijn laatste ergens kwijt raakte toen ik op de middelbare school zat. Nu krijg ik er eentje gratis en voor niets! Althans, ik heb wel zes maanden hard voor de baas gewerkt, zodat ze veel geld aan mijn verdiend hebben, maar ik mag niet klagen, want zij hebben mensen in dienst die fulltime netwerken met (potentiële) opdrachtgevers onderhouden. Maar goed, los van het geld viel mij als eerste op dat Lego ook over was gestapt naar Lightness & Solidity! Geen grote Lego bakjes meer, maar gewoon alle bouwsteentjes in zakjes. Grote kans dat je de steentjes toch nooit meer terug in de doos zet. Van die klassieke blokken met van die cirkeljes met Lego erop zijn ze ook afgestapt: lichte balken die een minimale hoeveelheid ruimte innemen, maar die toch niks aan functionaliteit in hoeven te leveren! De balken zijn dus rond aan de uiteindes, zo klein mogelijk en hebben nog ronde uitsparingen om van die zwarte stokjes in de vorm van een plusteken te accomoderen. Alle nieuwe modellen van Lego Technic hebben deze lichte en solide balkjes. Alleen de massieve bulldozer heeft nog de traditionele bouwstenen die wij nog van de jaren ’80 kennen. Wist je nog? Nu kan ik opgelucht ademhalen, het concept van Lightness & Solidity heeft haar weg ook duidelijk buiten de poorten van de TU Delft weten te vinden.
iPhone by Apple: Light & Solid!
Het ander kerstcadeautje voor mezelf was de iPhone. Mijn contract moest worden verlengd, en de iPhone was toch het leukste cadeautje om te hebben. De Blackberry vond ik niet mooi, de Nokia had alleen maar toetsen in plaats van een touchscreen en de Samsung was een kopie van de iPhone. Dan maar de iPhone zelf nemen denk ik dan zo. Mijn collega’s waren gelijk jaloers en wilden hem wel in actie zien! Ja, zij zaten nog met die koelkasten die om de haverklap uitvielen…
De computers van Apple staan natuurlijk al bekend om hun dure design. Je merkt het als je een computer moet kopen: Een computer van Apple is veel duurder dan een gewone PC. Dat schrikt natuurlijk af, maar als je eenmaal zo’n Apple product in handen krijgt, sta je toch wel te kijken: de doos van de iPhone is heel klein: nauwelijks langer en breder dan de iPhone zelf en nauwelijks hoger dan een doos van een ander mobieltje. Als je de doos openmaakt, sta je gewoon versteld van het design: de adaptor is heel klein en schattig vormgegeven, en met de USB aansluiting kun je hem dus in je computer opladen, of gewoon met die adaptor: Allebei met dezelfde snoer! Het design van de iPhone is ook heel compact: alles zit erin: bellen, mailen, internetten, SMS, GPS, en ga zo maar door, en het is maar een paar millimeter dik, eenvoudig qua vorm en functies, maar alles lijkt in elkaar te passen! De reviews over de iPhone en de Apple computers zijn ook heel erg lovend: niet alleen de buitenkant is mooi, ook de binnenkant van een computerkast krijgt de aandacht van de ontwerpers: de bedrading is netjes weggewerkt en alles is gestroomlijnd geplaatst. Je ziet duidelijk dat over alles is nagedacht, en dat is ook hetgeen waar je die extra Euro’s voor betaalt. Gelukkig hoeft design niet altijd een rib uit je lijf te kosten, de kleinste iPod kost 45 Euro.
Dus, we zien dat techniek en design zich wel degelijk met lightness & solidity bezighouden. Ik denk dat deze trend zich zal voortzetten naar een breder publiek: iedereen wil wel zo’n iPhone hebben, en het is nu ook mogelijk: met een abonnement van 3 tientjes per maand heb je er een! Dus, hier en daar breekt lightness & solidity wel door! Het is dus nog een beetje moeilijk om alles licht en slank te krijgen, maar na wat oefening komen we er wel! Niet slecht, zo’n goede voornemen voor komend jaar 😉