Woning milieuvriendelijk inrichten: enkele tips!

Milieuvriendelijk interieur Milieuvriendelijk zijn is niet altijd even makkelijk, maar je geeft er wel het goede voorbeeld mee. Ben je van plan om spoedig het interieur in je woning een andere uitstraling te gaan geven?

Wanneer je er dan voor kiest om je woning opnieuw in te richten is het verstandig om direct ook milieubewuste keuzes te maken. Jouw keuze voor de meubels, vloerbedekking, verf en ramen hebben namelijk altijd allemaal invloed op het milieu. In dit artikel enkele tips hoe je het milieu net weer wat minder belast!

Kies voor materialen die milieuvriendelijk zijn

Strakke én milieuvriendelijke meubelen klinken in eerste instantie misschien als twee verschillende dingen: Hoewel de vormgeving simpel is, kan het vaak extra moeite kosten om een strak design te realiseren. Dit zie je soms ook in de aanschafwaarde van deze producten, die al wat groter zijn.

Het kiezen voor milieuvriendelijke materialen als hout en bamboe kan echter geen kwaad, omdat het uit de natuur komt en ook weer her te gebruiken is. Met deze producten kun je namelijk je woning er strak uit laten zien en tegelijkertijd denk je ook nog eens aan het milieu.

Kies voor voorzetramen

Voorzetramen, de naam zegt het al, zijn ramen die je nog eens vóór je ramen kunt plaatsen. Heb je bijvoorbeeld een woning waar dubbelglas niet mogelijk is, of wil je juist kosten besparen? Dan is het kiezen voor voorzetramen een prima keuze. Deze ramen kunnen heel gemakkelijk voor de ramen worden geplaatst, zonder dat je je huidige ramen eruit hoeft te breken.

Wanneer je momenteel nog een woning hebt met enkel glas, zullen de voorzetramen zeker zorgen voor een betere warmte isolatie. Hierdoor zal de verwarming dus minder te hoeven stoken, waardoor de woning vervolgens ook minder energie nodig heeft om de woning warm te houden: scheelt óók een hoop voor de portemonnee!
Meer over isolatie kun je vinden op de doe-het-zelf pagina over deuren en ramen tochtvrij maken!

Kies de juiste verf

Milieuvriendelijk interieur Ben je van plan om je interieur van een likje verf te voorzien? Verdiep je dan ook eens in wat voor verf je koopt. Er is namelijk ook verf die het milieu minder belast. Dit kun je doen door te kiezen voor verf met een hoge dekkingsgraad en te zorgen voor een goede ondergrond. De dekkingsgraad zorgt er namelijk voor dat je minder verf moet schilderen en dus uiteindelijk verf kunt besparen.

Heb je misschien het doe-het-zelf artikel over hout verven en lakken gelezen? Dan kun je misschien kiezen voor een verf op waterbasis, ook wel bekend als acrylverf. Deze ruik je niet, én het is ook nog eens beter voor het milieu! Je zou misschien denken dat het niet zo sterk is, maar vergis je niet! Verf vlekken krijg je met deze verf ook erg moeilijk weg, denk maar aan autolak, die jarenlang weer en wind moet door staan: vaak is dat ook een verf op waterbasis!

Kies voor FSC-gecertificeerd hout

Wil je bij het kopen van nieuwe meubels ook tegelijkertijd aan je meubels denken? Dan is het verstandig om te kiezen voor meubels met een FSC keurmerk. FSC staat voor Forest Stewardship Council, een organisatie die controleert of het hout op een verantwoorde manier is gekapt.

Met andere woorden: worden de bomen weer netjes bijgeplant? Wordt er met respect omgegaan met de lokale bevolking? Wordt het hout op een verantwoorde manier vervoerd en bewerkt?
Met dit keurmerk weet je zeker dat jouw meubels afkomstig zijn van bossen die op een duurzame manier worden beheerd.

Dus, we hebben vier tips gegeven voor een milieuvriendelijk interieur: gebruik natuurlijke materialen, kies voor dubbel glas, al dan niet met goed isolerende voorzetramen, kies voor een goede verf en kies voor FSC-gecertificeerd hout. Zo draag je op je eigen manier toch weer je steentje bij aan het milieu!<<[IT]

Interieur-Tips.nl is ook te volgen op Facebook: http://www.facebook.com/interieurtips/

Of op Twitter: http://www.twitter.com/interieurideeen/

Foto’s van:
Brina Blum


Fotoshooting: Hoe doen wij dat?

Fotoshoots: Eerst weten wat de bedoeling is. Bij een fotoshoot gaan wij allereerst rond de tafel om te vragen wat precies de bedoeling is.We...

Een mooie plek voor je TV: interieur voorbeelden!

Beste bloglezer, De meeste mensen hebben een televisie in huis staan. Heerlijk om ’s avonds lekker op de bank te kruipen met een kop...

Hoe te decoreren in een Scandinavische stijl?

Bij Scandinavisch design draait alles om kalm, eenvoudig, puur en toch volledig functioneel te zijn. Het Scandinavisch design ontstond in de jaren 1950 en...

De kamer splitsen, hoe doe je dat?

Niet iedereen heeft altijd de financiële ruimte of het geluk om te kunnen verhuizen wanneer het huis te klein aan het worden is. Mocht...

Vaak van huis? Met domotica-technieken beveilig je je huis slim

Ben je vaak op pad, dan is het wel zo prettig te weten dat je huis er veilig bij ligt en inbrekers geen kans...

Staycation in je eigen tuin!

Voor sommigen is het een ramp en anderen vinden het prima om thuis te blijven tijdens de vakantie. Maar een staycation hoeft helemaal niet...