Wanneer je je woning wil gaan verduurzamen, is het kopen van zonnepanelen een goede eerste stap. Niet alleen zorg je er zo voor dat je jouw eigen huishouden kunt voorzien van gratis energie, maar het is uiteraard ook beter voor het klimaat. Wel is het aan te raden je eerst wat meer te verdiepen in zonnepanelen, zodat je weet waar je op moet letten.
Aandachtspunten bij zonnepanelen
Zonnepanelen aanschaffen kan niet zonder dat je weet hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt. Het is dus allereerst belangrijk dit uit te gaan zoeken. Hiervoor heb je het gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik van jouw huishouden nodig. Weet je dit niet, dan kun je ook het gemiddelde van Nederland nemen, dat is 3300 kWh. Zonnepanelen hebben een opwekkingsvermogen tussen de 380 en 395 Watt, wat erop neerkomt dat je ongeveer 9 zonnepanelen nodig zal hebben.
Nadat je dit hebt berekend kun je gaan kijken naar je dak. Bekijk hoeveel vierkante meter van je dak geschikt is voor zonnepanelen, om zo uit te rekenen hoeveel panelen je kwijt kunt. Belangrijk hierbij is dat de panelen het grootste deel van de dag in de zon staan, en niet in de schaduw. Eén zonnepaneel is goed voor ongeveer 1,5 vierkante meter. De panelen dienen ook gekoppeld te worden aan een omvormer, die bijvoorbeeld op zolder staat, zodat de zonne-energie omgezet kan worden naar bruikbare energie voor in huis.
Andere duurzame oplossingen
Het plaatsen van zonnepanelen is natuurlijk niet de enige mogelijkheid voor het verduurzamen van je woning. Ook het goed isoleren van je woning draagt bij aan de duurzaamheid. Wanneer je woning goed geïsoleerd is, zal de warmte in je woning blijven en hoef je dus minder te stoken. Is er bij jouw woning sprake van een gedeeltelijke isolatie of zelfs helemaal geen? Dan zal de warmte verdwijnen via de muren of het dak, en moet je blijven stoken om het binnen aangenaam te houden.
Spouwmuurisolatie en dakisolatie komen het meeste voor, maar ook vloerisolatie is er één om over na te denken. Zeker wanneer je vloerverwarming hebt of binnenkort krijgt, is deze vorm van isoleren aan te raden. Daarnaast is dubbel glas ook zeker belangrijk. Niet alleen zodat de warmte niet naar buiten kan via de ramen, maar ook om tochtproblemen en schimmel te voorkomen, en het mogelijke inbrekers lastiger te maken.
Ook een warmtepomp kan een optie voor je zijn. Deze pomp zorgt voor een efficiënte vorm van verwarmen, omdat hij gebruikmaakt van de buitenlucht. De buitenlucht komt via de pomp naar binnen, en verwarmd vervolgens je woning en het water. Deze pomp werkt naast de Cv-ketel, zodat je ook in de winter warm kunt douchen en een warme woonkamer hebt. Ben je volledig van het gas af, dan kun je ook nog kiezen voor een elektrische warmtepomp. Deze vervangt de Cv-ketel volledig en kan ook gecombineerd worden met vloer- of wandverwarming.