Bed van hout zelf maken: hoe doe je dat?

Een bed van hout zelf maken kent een paar uitdagingen, maar in principe is het wel degelijk zelf te maken, denk maar aan het bekende stapeltje pallets waar je dan een matras op doet. Op deze pagina zal ik vertellen wat er precies bij komt kijken voor het maken van een houten bed, met een paar tips!

Benodigdheden

Voor het maken van een bed heb je veel ruimte nodig. De openbare werkplaats is daarom een goede plek om je bed te maken: daar is alle ruimte, en niet onbelangrijk: de nodige kennis van de mensen daar, en het gereedschap, die niet iedereen thuis heeft! Wat heb je dan zo allemaal nodig voor gereedschap en materiaal? Het volgende:

  • houtplaten
  • bedpoten (kan ook uit houtplaten bestaan)
  • cirkelzaag (voor hout op maat te zagen)
  • verticale boor
  • komscharnierfrees (optioneel)
  • dowels (optioneel)
  • verbindingselementen
  • hougen hamer (optioneel)
  • afwerkingsmateriaal als olie, verf, met alle gereedschap (zie ook: houtafwerkingen van de boekenkast als voorbeeld)

Om niet in herhaling te vallen, kun je bij de andere meubels, zoals de salontafel of de houten stoel kijken hoe je te werk kan gaan voor de basis: de voorbereiding en de verbindingen met treknagels. Meer tips voor het lakken kun je vinden op de doe-het-zelf verven & lakken pagina.
Dus, als je het ontwerp van het bed getekend hebt, zullen twee dingen een rol spelen. De houtverbindingen die je hoe je het wendt of keert zal tegenkomen, en de stevigheid/balans van het bed, want het zal het volle gewicht van twee mensen moeten kunnen dragen!

Houtverbindingen

De houtverbindingen kunnen op verschillende manieren plaatsvinden in jouw bed, denk maar aan het horizontale deel die de matras moet dragen, die je moet verbinden met het verticale deel: de bedpoten. Je hebt er verschillende manieren voor, het is een kwestie van afwegingen maken:

Het makkelijkst is om alles vast te schroeven met een hoekbeugel of versterkingshoek: een stuk metaal met schroefgaatjes die meestal in een hoek van 90 graden is geboegen. In sommige gevallen heb je daar niet eens een boor voor nodig om het vast te monteren. Lekker makkelijk. Nadeel is – naast dat het er niet elegant uitziet – ook bij het demonteren (bij het verhuizen) en opnieuw monteren kan maar een beperkt aantal keren worden gedaan: Het hout kan hier vooral niet goed tegen.

Een andere optie is om de delen op elkaar in te laten haken. Daar bestaan speciale platen voor, zoals een tussenbalk verbinder, die je dan aan het hout kunt vastschroeven, zodat de houten stukken op elkaar inhaken. Voordeel is dat demonteren bij het verhuizen makkelijk is, en dat alles ook weer makkelijk in elkaar klikt. Wel moet je rekening houden met de afmetingen van de houten delen, die beperkingen kan opleggen.

Nog een andere manier van verbinden is door verbindingsbeslag: met een komscharnierfrees maak je dan een gat in het hout waar het beslag in kan. Het andere stuk hout heeft dan wat pennetjes, die dan door het beslag vaster kunnen worden getrokken. De openbare werkplaats weet hier wel wat meer van, of je kunt jouw favoriete zoekmachine raadplegen hierover 😉

Dit waren overigens niet alle soorten houtverbindingen, er zijn er veel meer, ’t is echt een vak apart. Bij een openbare werkplaats kunnen ze jou ook vaak helpen met welke keuzes te maken en waar de verbindingsmaterialen te kopen!

Draagconstructie

Waar je ook rekening mee moet houden is de draagkracht van de hele constructie. Met een bed van pallets is dit geen probleem (je kunt er makkelijk een paar honderd kilo op kwijt), maar als je een eleganter design wilt maken, komen esthetiek en functionaliteit soms met elkaar in conflict. Ook hier is het belangrijk om iemand te raadplegen die meer ervaring heeft met het maken van meubels, bijvoorbeeld bij een openbare werkplaats.

Wat ook kan helpen is gewoon om naar veel voorbeelden te kijken. Op deze pagina heb ik enkele foto’s geplaatst van mijn tweepersoonsbed. Hoewel het een erg hoge bed is (makkelijk voor bij het opstaan), met poten aan de binnenkant, werkt ie nog erg goed!

Qua tips kan ik wel meegeven om sterk hout te gebruiken, zoals multiplex, die je bij veel doe-het-zelf zaken kan vinden. Het hout is naast oersterk ook minder vatbaar voor krom trekken! Qua afwerking van je hout kun je altijd op de pagina van de boekenkast zelf maken kijken. Eenmaal klaar, dan kun je ervoor kiezen om er een lattenbodem in te doen, of zelf latjes erin aanbrengen, helemaal aan jou! Daarboven past dan de matras, de lakens enzovoorts, slaap lekker!

Dus, samengevat moet je vooral rekening houden met de grootte van jouw bed als meubel. Met andere woorden: maak het op een plek waar je genoeg ruimte hebt om te werken. Verder zijn de verbindingen en draagconstructies belangrijk, zeker als je een a-typisch ontwerp hebt! Een openbare werkplaats kan jou hier goed mee helpen, vooral met tips hoe je zelf ermee aan de slag kunt gaan!


Hoe zorg je voor een moderne woonkamer?

We zien tegenwoordig erg veel marmer in de woonkamers, net als betonlook, zwart stalen deuren en kozijnen en zo min mogelijk losse meubels. Misschien...

Hoe richt je een kleine keuken in?

Heb jij een kleine keuken? Dan is het soms lastig te bedenken hoe je deze het best in kunt richten. Er is niet veel...

Tuinverzekering: ook voor exterieur!

Waarom een tuinverzekering? Een "gewone" woonverzekering gaat meestal alleen over het huis (woonhuis verzekering) of het interieur (inboedel vezekering).Als je tuin echter helemaal wordt leeggerroofd,...

Houtrot repareren: verwijderen, schuren, beschermen en opvullen!

Houtrot repareren is iets wat je liever niet doet, maar soms zit er niets anders op: achterstallig onderhoud van de vorige huiseigenaren, en/of...

Zo zorg je voor een echte metamorfose in je huis

Natuurlijk richt jij je huis in naar jouw (of jullie) smaak. Maar soms ben je gewoon even toe aan iets nieuws. Gelukkig hoef je...

Geld lenen voor meubels? Zo zit het!

Als je net een nieuw huis hebt gekocht, wil je het waarschijnlijk ook inrichten met nieuwe meubels. Of misschien wil je gewoon een nieuwe...