Om de muren te schilderen is voorbereiding ook belangrijk, dus is het zaak om eerst de kamer op te ruimen of in ieder geval om alles af te dekken!
Klinkt simpel, maar daar kan best veel tijd in zitten! Vooral als alle kasten ook ergens anders moeten worden geplaatst!
Volle kasten kun je niet zomaar verslepen, dus soms moet alles eruit!
Als je de kamer hebt uitgeruimd, is het eigenlijk ook een goede gelegenheid om alles goed schoon te maken: vloeren stofzuigen en/of schoonmaken,
en spinnenwebben weghalen… Dat bedoelde ik dus ook met: in veel gevallen ruimt het ook op!
Muren en plafonds verven: de voorbereiding
Voor het beste resultaat kun je de muren het beste schoonmaken (ontvetten) met wat ammonia, zodat de nieuwe laag beter hecht! Zeker als de muren vies en vettig zijn!
Plak ook de randen af die je niet hoeft te verven (kozijnen e.d.), en zorg ervoor dat de vloeren en meubels zijn afgedekt met wat folie of plastic, want het verf wil weleens alle kanten op spetteren! Klaar? Mooi, eerst kijken of je wat oude kleren hebt die permanent vies mogen worden en we kunnen gaan shoppen voor spullen:
– afdekfolie (als je de vloeren en meubels nog niet hebt afgedekt)
– afplaktape, ook wel bekend als schilderstape (als je nog niet hebt afgeplakt)
– een ladder en/of een telescoopsteel (zodat je overal bij kan)
– een platte verfkwast (zodat de hoekjes ook kunnen worden bereikt)
– een beschermende bril voor als je lenzen draagt
– een verfroller, voor een mooi mat en egaal resultaat dat niet teveel tijd kost
– een verfmengbakje, zodat je het verf op je roller kunt doseren
– isoleergrond (als je lelijke vlekken op de muur hebt)
– voorstrijk (als je oude laag kalkverf is, en je wilt er graag met latex overheen)
– vulmiddel met een plamuurmes (om oneffenheden recht te trekken)
– Spuitapparatuur (als je liever verf spuit)
– en natuurlijk de muurverf zelf!
Muren schilderen: ondergrond voorbereiden!
Zijn er geen vlekken die door de nieuwe verflaag heen komen? Lekkage plekken zijn een van de bekendste… Van die vieze, bruine vlekken die bij de muren en plafonds de boel ontsieren… Zo wel, koop dan eerst wat isolatiegrond o.i.d., de doe-het-zelver weet hier wel raad mee.
Let op: Op de meeste materialen hecht muurverf zich wel: hout, gips, beton, papier… alleen niet onder kalkverf… Kalkverf is een verfsoort dat vroeger vaak werd gebruikt, omdat er niets anders was om je muren mee te witten. Tegenwoordig is het (grotendeels) vervangen door latex verf.
Om ervoor te zorgen dat de muren en plafonds de latexverf wél pakken, heb je een laagje isoleergrond nodig: een beetje witte, waterige substantie dat plakkerig aan je handen wordt als het opdroogt. Smeer de muren daarmee in met je favoriete kwast of verfroller. Het maakt niet echt uit hoe je het aanbrengt, omdat je er later toch met latex overheen gaat. Zorg er alleen voor dat je alle kalkverf afdekt, want anders hecht de latex of andere muurverf zich er niet goed!
Laat het opdrogen volgens de instructie.
Vervolgens kun je er met isoleergrond overheen, vaak in kleinere potjes te koop, omdat je er niet veel van nodig hebt. Dek hiermee alle lelijke (lekkage) plekken af. Als je gaten of deuken in de muur hebt, kun je deze opvullen met vulmiddel. Je kunt hetzelfde doen met vieze roetplekken of gele nicotineplekken, behalve dat je dan dat je daarvoor andere isolatieverf nodig hebt. In sommige gevallen vervangt dit ook de latexverf. Alles goed nu?
De meest voorkomende soort verf dat wordt gebruikt voor muren te schilderen is latexverf, omdat het niet alleen erg goedkoop is, het is ook een van de weinige verven die je muren een matte look geven, wat tegenwoordig erg in is: rustgevend en vooral ingetogen. Andere soorten verf zijn ook wel geschikt, maar vaak een stuk duurder, en meestal niet echt bedoeld voor muren.
Muur schilderen: de technieken!
Mooi, dan kun je NU beginnen met je muren te schilderen!
Hoe kun je je muren het beste schilderen? Wat zijn de beste technieken? Ik denk dat je het beste een verfroller kunt gebruiken, omdat deze grote oppervlaktes snel kunnen bedekken, en het verfresultaat is mooier dan met de kwast. Kwasten geven vaak van die strepen met latexverf. Spuiten kan ook, maar dan moet je wel alles afdekken waar geen verf op mag, omdat het zich echt overal verspreidt! Ook je deuren en ramen moet je afdekken! Teveel gedoe? Dan ben je inderdaad met de verfroller sneller klaar! De grote oppervlaktes kun je met de verfroller doen, de kleinere met de kwast.
TIP: wil je zo veel mogelijk egaal doen, gebruik dan een kleine verfroller! Deze kan bij veel meer plekken dan de grote roller!
Ook prima inzetbaar voor grotere oppervlaktes!
Dus, eerst wat verf in het mengbakje doen, en vervolgens met een roller eroverheen. Rol een paar keer in het bakje zodat er genoeg verf op je roller zit, maar niet teveel dat het er vanaf druipt. Als je meer ervaring krijgt, merk je ook dat je niet altijd het mengbakje nodig zult hebben, maar dan moet je wel goed bij de les zijn om al het verf goed snel te kunnen verspreiden!
Zorg ervoor dat je alles goed verspreidt en wees er zeker van dat je alles hebt gehad: niks overgeslagen? Vergissen is heel makkelijk, omdat het soms bijna dezelfde kleur lijkt! Bij een tweede laag (als de eerste is opgedroogd) wordt deze kans op vergissingen kleiner, maar ja, ook dat kost natuurlijk weer tijd… Je moet er maar zin in hebben…
Dus, al met al zijn de schilderstechnieken voor muren niet al te moeilijk, het is meer de voorbereiding waar je het meeste tijd aan kwijt bent!
Zorg er dus altijd voor dat je er ruim de tijd voor neemt, en probeer het nooit te gehaast af te raffelen, hoe graag je het ook snel klaar wilt!