De hallamp: verlichting voor de hal.
Inderdaad, een entree-hal heeft altijd verlichting nodig: hanglamp voor de hele hal, en misschien wat kleinere lampjes voor bij de spiegel (zit mijn haar goed?) of bij de kapstok. Het is niet per se zo dat je een speciale lamp moet kopen dat alleen maar geschikt is voor je entree hal.
Soms vind je wel wat hallampen, maar in principe is elke hanglamp wel geschikt voor de hal, mits het past bij de sfeer die je wilt hebben (!) De (interieur)architect heeft meestal al bepaald waar je je lamp het beste kunt hangen:
het contactpunt zit vaak op een erg voor de hand liggende plek. Mocht je je lamp toch ergens anders willen, dan kun je eventueel een verlengstukje gebruiken om het stroomdraad door te trekken, of als je een beetje handig bent, kun je een nieuw gat boren.
Qua aanbod aan hal lampen zijn er heel veel soorten lampen te vinden: van kale gloeilamp die aan een draadje bungelt voor de krakerspanden of Noord-Afrikaanse dokterspraktijken tot en met de originele antieke kroonluchters die makkelijk tienduizenden Euro’s kunnen kosten.
Het typische van een entree-hal is dat je er niet veel tijd in doorbrengt: het is er tijdens de winter best wel koud (vergeleken met de woonkamer) en verder heb je er weinig te zoeken, behalve om in en uit het huis te gaan, of om een sanitaire stop te doen (waar je liever ook niet al te lang over doet). Vaak is het ook erg bescheiden, en wordt er weinig aandacht aan de inrichting van de hal besteed, maar dat hoeft helemaal niet! Je kunt best wel wat leuke lampen voor niet al te veel geld kopen voor een leuke inrichting van je hal!
Dus, waar moet je op letten bij je hal verlichting?
Vaak zijn het de duurdere merken van lampen die op hun formaat kunnen letten en zorgen voor een mooie afwerking.
Verlichting & sfeer
Goed, tot zover de technische details. Nu verder met de sfeer. Omdat de hal de eerste indruk geeft, zal zo’n lamp vaak de toon zetten van hoe mensen over jouw huis gaan denken. Een staandaard bol van melkglas (wit ondoorzichtig glas) geeft een zekere bescheidenheid weer, want het valt niet op, en iedereen heeft wel zo’n lamp, of kent hem wel. Een gigantische kroonluchter schetst meteen een ander beeld. Je ziet zo’n hallamp vrijwel meteen, omdat het het enige ding is dat licht geeft in je hal.
Een plafondlamp valt weer wat minder op, maar kan wat subtieler werken en als je de hal een aparte sfeer wilt geven, dan kun je ook kiezen voor wandlampen. Zo kun je een tunnel-effect creëren, wat doet denken aan hoe men vroeger fakkels aan de muren had als verlichting. Wil je meer weten over hoe hoog je een wandlamp moet plaatsen? Lees dan dit blog artikel over de wandlamp hoogte!
Een vloer-of-tafelllamp wordt over het algemeen niet aangeraden, omdat ze vaak niet genoeg licht geven voor de hal. Een vloerlamp zou op zich wel kunnen, maar hou dan wel rekening met de schakelaars! Zonder aangepaste schakeling wordt het toch lastiger om je lamp(en) aan en uit te doen!
Soorten hal lampen
Een hal lamp is dus iets wat nogal prominent aanwezig is in de hal, en waar je al gauw de toon zet in je huis. Qua soorten lampen is de hanglamp het meest voor de hand liggende, na de wandlamp(en). Vloerlampen kunnen je hal een aparte en gezellige woonkamer sfeer geven, maar dan raad ik wel aan om een speciale schakelaar te regelen, want anders zit je maar met die lampschakelaar te klungelen. Qua lamp vormen kun je het zo gek niet bedenken of het is er. Om een idee te krijgen wat de mogelijkheden zijn qua verlichting raad ik aan om een kijkje te nemen bij het Interieur Catalogus. Een andere goede online winkel waar je terecht kan voor mooie (design) verlichting is Dmlights.nl, waar ze een uiteenlopend aanbod van verschillende merken design lampen van bekende, en minder bekende ontwerpers hebben!
Wil je trouwens op de hoogte blijven van nieuwtjes op het gebied van interieur? Nieuwe interieur trends? Interieur events? Aanbiedingen? Openingen van nieuwe interieur winkels? Neem dan een kijkje bij het Interieur Blog van Interieur-Tips.nl!