Industrieel interieur: tips & tricks voor back to basic!

Industriële meubels

Industriële interieurs: eigentijds, en we kunnen er echt niet meer omheen: ze zijn hot en here to stay. Zelfs voor de enkeling die slechts af en toe een tijdschrift oppakt in de wachtzaal bij de tandarts, is deze trend duidelijk te merken. Alle woonmagazines staan immers bomvol met allerhande tips voor industrieel interieur design. De grote en gekende meubelboulevards kleden hun showrooms en etalages meer en meer aan in een stijl die bij deze designstroming past, maar steeds vaker zie je ook kleinere winkels opduiken die zich specialiseren in industriële interieurs en daarbij passende industriële woonaccessoires. Wij zochten voor je uit wat er hip is op het gebied van industrieel interieur design, en hoe je jouw huis zelf een echte industriële look kunt geven.

Een authentieke industriële woonruimte

Bij industriële interieurs worden de ruwe bouwelementen niet meer weggestopt, maar juist geïntegreerd in de woning, zodat ze volledig deel gaan uit maken van de woonruimte. De meest prachtige industriële interieurs worden gecreëerd in oude, verlaten gebouwen die volledig gestript zijn, maar waar de oorspronkelijke constructies, zoals bakstenen muren, plafondbalken en buizen zichtbaar zijn gelaten.
Een industrieel interieur wordt verder gekenmerkt door veel ruimte en strakke lijnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grote ramen zodat je kan genieten van een enorme hoeveelheid natuurlijk daglicht, hoge plafonds, en weinig deuren waardoor er één grote leefruimte geconstrueerd wordt.
De bijzondere wisselwerking tussen de oude, structurele elementen en een moderne inrichting die van alle gemakken is voorzien, geven industriële huizen een unieke en authentieke uitstraling: back to basic.

Tips en tricks voor industriële interieurs

Industrieel interieur

Natuurlijk wonen we niet allemaal in een voormalig pakhuis of leegstaande fabriek, maar welk plekje je ook jouw thuis noemt, het is niet moeilijk om een industriële sfeer in huis te brengen. Ook een appartementje of klassiek rijtjeshuis kan je een eigentijdse robuuste toets geven, zolang je maar rekening houdt met de juiste materialen en kleuren. Dit zijn de tips & tricks voor de trends van dit moment:

Bakstenen muren

Een van de meest karakteristieke kenmerken van industriële interieurs is het gebruik van baksteen. Woon jij in een wat ouder pand waar er nog origineel gemetselde muurtjes aanwezig zijn? Behoud deze dan zeker! Je kan de bakstenen eventueel schilderen om ze wat op te frissen, maar let erop dat je hier alleen neutrale en sobere kleuren voor gebruikt, zoals wit of zwart. Bestaat jouw huidige muur niet uit bakstenen, dan is er nog geen man overboord. Tegenwoordig is er realistisch fotobehang verkrijgbaar met baksteenmotieven, die bijna niet te onderscheiden valt van het echte metselwerk. Wat je ook vaak ziet is dat men vaak een dun laagje baksteen aanlegt van slechts één of twee centimeter, die dan als het ware een huid vormt op de muur, dáár valt dan ook mee te spelen!

Betonnen details

Op het vlak van design is beton aan een echte opmars bezig. Dat is niet verwonderlijk, want beton past perfect in het plaatje van een industriële woning. Wat dacht je bijvoorbeeld van een super onderhoudsvriendelijke gegoten betonnen vloer? Hou je van industriële keukens?
Overweeg dan de plaatsing van een betonnen keukenblad.
Ben je wel fan van de betonlook, maar zie je het niet echt zitten om drastische verbouwingswerken in je huis uit te voeren, schaf dan een pot verf in een betontint aan en trek naar de rommelmarkt. Daar kan je allerlei tweedehands meubeltjes op de kop tikken die je in een mum van tijd zelf om kunt toveren tot industriële design meesterwerkjes.

Maak gebruik van metaal

Metaal geeft jouw huis een lekker stoere uitstraling, en je kan hier zo ver in overdrijven als je wil. Installeer een stalen wenteltrap om je beneden- en bovenverdieping met elkaar te verbinden, hang metalen fabriekslampen op, of hou het wat subtieler met een stoel of kruk op ijzeren poten. Helemaal hip zijn momenteel ook metalen kasten, zeker wanneer deze al een beetje versleten zijn, dus struin gerust de vintagewinkels af voor jouw ideale exemplaar. Ook industriële keukens zijn perfect om stalen details in te verwerken. Schaf bijvoorbeeld een rek aan voor je potten en pannen en hang deze op aan het plafond.

Creëer gezelligheid door middel accessoires van hout en leder!

Als je na al deze tips bang bent voor een te kil interieur, kies dan voor houten en lederen accessoires. Deze gaan hand in hand met overige industriële elementen, maar zorgen voor een warm en huiselijk gevoel. Als je de trotse bezitter bent van een huis met houten balken, hou deze dan in originele staat en show ze in al hun glorie, en trek deze lijn door naar de keuken met houten keukenkastjes.
Voor het ultieme industriële meubelstuk, kan je een massief houten tafelblad combineren met ijzeren poten.

Dus, samengevat zijn de basis ingrediënten voor industriële interieurs: baksteen, beton en metaal.
Om het af te maken kun je kiezen voor accessoires van hout en leder. Juist door het naar hartelust mixen en matchen van al deze materialen creëer je een tijdloos interieur met een persoonlijke industriële signatuur.

Interieur-Tips.nl is ook te volgen op Facebook: http://www.facebook.com/interieurtips

of op Twitter: http://www.twitter.com/interieurideeen/

Tuintrends voor de winter

Tuintrends voor de winter lijken misschien niet de eerste dingen waar je op let qua interieur. Helemaal niet als de bomen hun bladeren hebben...

Woonaccessoires: interieur trends 2021!

Het nieuwe interieur seizoen is begonnen, dus het wordt tijd om jou daarover in te lichten! Deze blogartikel zal vooral in het teken staan...

Nieuwe badkamerinrichting? Enige tips!

Beste bloglezer, Badkamer verbouwen of inrichten heeft een grondige voorbereiding en heel wat puzzelwerk vooraf nodig. Het is namelijk heel belangrijk om rekening...

Slaapsystemen: matrassen en bedbodems!

Beste bloglezer, Wanneer je op het punt staat om een nieuw slaapsysteem aan te schaffen sta je vaak voor een lastige keus. Er...

Maak in je interieur ruimte voor een relaxfauteuil 

Na een dag hard te hebben gewerkt op kantoor, keer je vermoeid terug naar huis. Op de terugweg schiet direct door je hoofd dat...

Onderhoud van je centrale verwarming: een paar tips!

Centrale verwarming, of ook wel CV is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken van elk huis of appartement: met één druk op de...