Salontafel van hout zelf maken: hoe ga je te werk?

Houtbewerking: Zelf meubel maken Een salontafel zelf maken is een van de makkelijkste meubels om zelf in elkaar te zetten: je kunt het zo gek niet bedenken, of het is wel een salontafel te maken. Op deze pagina wil ik het hebben over hoe je een salontafel van hout kunt maken met houten tafelpoten.

Wat je daarvoor nodighebt is een tafelblad, en een dikke tafelpoot, of meerdere dunnere tafelpoten. De “klassieker” heeft natuurlijk gewoon vier tafelpoten, maar je mag natuurlijk altijd zelf een leuke variatie bedenken! Wil je een tweede laag in jouw salontafel hebben, dan kun je het aantal poten keer twee doen. Ziet er misschien leuker uit, en je kunt dan ook iets onder de salontafel kwijt. De fijnproevers zullen waarschijnlijk niet eens zijn met “keer twee”, omdat de lijnen dan misschien niet perfect doorlopen, maar dat zal het geheel een stuk ingewikkelder maken! Zonder speciale cursussen gaat dit niet lukken! Afijn, qua gereedschap heb je relatief weinig nodig. Vaak heb je alles al in huis! De volgende gereedschap is essentieel om een houten salontafel te maken:

  • Boor
  • Schroevendraaier
  • (Figuur)zaag (om treknagels op maat te zagen)

Soorten hout

Hout kun je in verschillende soorten en maten krijgen: van lichte dennenhout laminaat tot oersterke multiplex. Voor mijn tafel gebruikte ik MDF, wat staat voor het Engelse Medium Density Fibreboard. Mag je meteen weer vergeten. Het voordeel van MDF is dat het redelijk sterk is, en niet de inherente nadelen van massief hout heeft: trekt niet krom, zal geen barsten vertonen, omdat het homogeen is: het materiaal binnenin het hout is overal gelijk: geen gedoe met jaarringen, knoesten, etc.

Nadelen van MDF is dat het niet tegen water kan (tenzij het geïmpregneerd is), en dat het eigenlijk geen echt hout is: het is houtpulp vermengd met lijm: bijna te vergelijken met karton. Toch, als je het goed verft, kun je er best mooie meubels mee maken!

Het hout kun je of bij de doe-het-zelvers, of bij een meubelmaker kopen. De laatste zaagt het wat netter, en met een beetje geluk kan het zonder factuur. Toch is het vrij prijzig, dus kun je altijd bij de doe-het-zelver terecht. Zoek de stukken hout uit die je nodighebt, en vraag om het naar de gewenste maten te zagen. Thuis schuur je ze dan gewoon netjes bij, zodat de randen wat minder scherp aanvoelen. In sommige gevallen kan het dan ook minder pijnlijk zijn als je je ertegen als de salontafel af is.

Salontafel gelakt met zwart hoogglans

Salontafel in elkaar zetten: verbindingen!

Eenmaal thuis kun je alles in elkaar zetten. De eerste uitdaging waar je voor komt te staan is het maken van de verbindingen tussen de tafelpoten en het tafelblad: hoe ga je te werk? Wat je zal merken is dat er tal van mogelijkheden zijn. De simpelste manier is om de boel vast te lijmen met supersterke lijm, en klaar. De lijm kan echt supersterk zijn als het eenmaal hard is, maar toch, voor de zekerheid kan het beter zijn om er op z’n minst vast te schroeven.

Boor een gat in het blad, en tegelijkertijd in de poten. Het kan vrij lastig zijn om er zeker van te zijn dat je tafelpoten op de goede plek zitten, vandaar dat we eerst de boel vastlijmen (en laten drogen!). Eenmaal geboord, kun je alles samen schroeven, en dan ben je in principe klaar. Wil je het ietsje eleganter afwerken, dan kun je iets dieper boren en de schroeven er dieper in schroeven tot onder het oppervlak van jouw tafelblad. De gaten die overblijven vul je dan op met kit en dan kun je je tafel bijvoorbeeld overschilderen, of er iets overheen doen. Ik koos voor glas, omdat het dan zo mooi reflecteert.

Treknagels: voor een elegantere afwerking of meerdere lagen!

De bekende zet-jouw-eigen-meubels-in-elkaar pakketten gebruiken vaak van die houten pennetjes, ook wel treknagels genoemd. Het is een elegantere afwerking, omdat je van de buitenkant geen verbindingen ziet. Een ander belangrijk voordeel is dat je je salontafel dan ook kan demonteren, wat een stuk makkelijker is voor het verplaatsen of verhuizen van de meubel. Voor het maken van meubels met treknagels is het handig om een werkplaats te hebben met specifieke gereedschap, zoals een boor die gaten exact loodrecht kan boren, want het moet heel precies gebeuren allemaal!

In dat geval boor je een gat, maar zorg ervoor dat je niet door het tafelblad heen boort! Om er zeker van te zijn dat je op de juiste plek boort, kun je óf heel precies afmeten, of je kunt een mal maken die jou verzekert dat je dezelfde plek zal markeren. Vaak is dat een plankje met twee kleine latjes erop ge-niet, die je dan op of onder het tafelblad kan zetten. Elke meubelmaker (ook in openbare werkplaatsen) zal het wel kennen. Zorg er trouwens voor dat de treknagels nog maar net in het gat passen, zodat het niet teveel gaat wiebelen.

Treknagels zijn ook een manier om twee lagen in een salontafel te bouwen, zodat je er ook tijdschriftjes, zoals jouw favoriete woonbladen in kan doen. In dit geval moet je wel een treknagel hebben die langer is dan de dikte van het (horizontale) blad, die dan aan beide uiteinden uitsteekt. Als je dan twee stukken hebt voor de tafelpoten, kun je daar een gat in boren, zodat daar de treknagels in kunnen. Om alles op z’n plaats te houden, kun je de delen vastlijmen. Er zijn nog andere manieren mogelijk om de onderdelen te verbinden, waarbij je speciale vormen in het hout snijdt. Het resultaat is een stuk eleganter, maar daar heb je echt een specifieke cursus meubelmaken voor nodig. Als je eenmaal klaar bent, kun je ervoor kiezen om jouw salontafel te lakken, zodat het een mooi kleurtje krijgt, en om het te beschermen.

Zo, dit waren enkele mogelijkheden van een salontafel te maken. In de meest simpele vorm is het allemaal vrij eenvoudig zelf te maken. Wil je het echter mooi afwerken, dan kan het algauw ingewikkelder worden. Gelukkig sta je er nooit alleen voor, en kun je altijd contact opnemen voor vragen op Facebook: https://www.facebook.com/interieurtips/ of gewoon mailen!

 


50 Tinten Wit…

Beste Interieur Blog lezer/abonnee, Wit is misschien niet het literaire grijs van het interieur, maar wel minstens net zo populair! Al was het maar...

Verslag pAn Amsterdam – 24/11/2008

De eerste dag van de pAn Amsterdam 2008 Het eerste wat ik bij de rondleiding kwam te horen was dat de pAn voor Pictura Antiquairs...

Welke vorm eettafel past het beste bij jou?

De massieve tafel Wie kent nog de ‘klop klop’ reclameslogan van meubelfabriek Oisterwijk? In de jaren zeventig van de vorige eeuw waren de massieve eiken...

Deurmatten: om jou(w interieur) door de winter te helpen!

Beste Interieur-Tips.nl bloglezer, Het weer is de laatste week lekker tekeer gegaan! Sinterklaas verdronk zowat, en iedereen waaide zo ongeveer weg door de wind en...

Je tuin zomerklaar maken: enkele tips!

De tuin zomerklaar maken is misschien geen interieur activiteit, maar binnen zitten in de zomer is ook niet alles! De fragiele bloesem van de...

Hoe zorg je voor een onderhoudsvrije tuin?

Iedereen die een tuin heeft geniet hiervan maar, de meeste mensen willen er eigenlijk zo min mogelijk aan doen om ervoor te zorgen dat...