Zelf meubels maken: eigen ontwerp in jouw interieur!

Eigen ontwerp met maquette van bed Zelf meubels maken klinkt erg leuk: 100% eigen stijl, 100% eigen smaak in jouw interieur. Waar je wel rekening mee moet houden is dat het veel voeten in de aarde kan hebben als je het goed wilt doen. Vaak kost het meer dan dat je gewoon kant-en-klare meubels van de goedkope meubelboer koopt. Op dit gedeelte van de site zul je allerlei praktische tips vinden voor diverse meubels die je zelf kunt maken!

Gelukkig hoef je niet altijd alles zelf te doen: je kunt zelf bepalen hoeveel je wilt doen en hoeveel je wilt betalen. In veel gevallen is het een kwestie van afwegen: hoeveel tijd en geld wil je erin steken? Op deze pagina zal ik het vooral hebben over op welke manieren je je eigen stempel kunt zetten op jouw meubels door ze zelf te maken. De rest is dan aan jou.

Een andere kleur geven.

Een andere kleur voor je meubels is een van de makkelijkste manieren om je meubels meer naar jouw eigen smaak te zetten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een bestaande meubel onder handen te nemen, of een meubel laten maken door bijvoorbeeld een meubelmaker. Meubelmakers kunnen vrij prijzig zijn (zeker als het perfect afgewerkt is), dus als je de meubels zelf schildert, kun je wat geld besparen.

Op de doe-het-zelf pagina over hout verven & lakken heb ik enkele tips geschreven die jou een beetje kunnen helpen. Als je eerst de oude verflaag (of verflagen) wilt verwijderen, dan heb ik voor jou de doe-het-zelf-pagina over verf verwijderen gemaakt. Met opvallende kleuren kun je een echte eye-catcher maken, of als je het hout blank schuurt (bij de betere meubels), dan kun zie je het oorspronkelijke hout weer terug, wat natuurlijk erg mooi is. Je kunt het vernissen voor glans en bescherming, maar dat hoeft natuurlijk niet!

Multiplex plaat op maat zagen

Salontafel maken

Het maken van een salontafel is één van de makkelijkste meubelstukken, omdat je bijna alles kunt gebruiken wat ca. 40 centimeter hoog is: een kist, een stapel zitvlakken, een kartonnen doos met een kleedje eroverheen, of een motorblok met een glasplaat erop!

Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kan er wel iets opzetten op kniehoogte! Op de pagina over zelf houten salontafels maken zal ik het hebben over waar je rekening mee moet houden als je een klassieke salontafel wilt maken. Het lijkt misschien vrij makkelijk, maar voor een mooie afwerking komt er vaak wat meer bij kijken!

Stoel / Fauteuil

Een stoel of fauteuil maken heeft algauw wat meer voeten in de aarde, omdat er een hoop krachten op komen te werken. Niet alleen moet het (minimaal) een mens dragen, de rugleuning moet ook sterk genoeg zijn om de rug te ondersteunen.

Verder moet je rekening houden met stoffering (kussens, of leren bekleding) en is een openbare werkplaats (en/of speciaal gereedschap) nodig om alles voor elkaar te krijgen. Dit geldt overigens voor de andere meubels die zullen komen. De manier van afwerken wordt hier ook belangrijker, en hoe je alles met elkaar wilt verbinden. Meer hierover op de pagina van houten stoel / fauteuil zelf maken.

Boekenkast

Boekenkasten zijn weer wat simpeler te maken, omdat je in principe alleen maar met neerwaartse krachten te maken hebt. Afhankelijk van hoe complex jouw ontwerp is, moet je wel rekening houden met hoe je de zogenaamde horizontale elementen met de verticale elementen verbindt.

Je kunt ervoor kiezen om gewoon twee planken verticaal te hebben, en vervolgens de boekenplaken er tussenin te klemmen, maar in principe krijg je dan de Billy-boekenkast die iedereen wel heeft. OK, je hebt hem zelf gemaakt, maar misschien dat iets meer originaliteit de moeite wat meer loont? Ik zal ook schrijven hoe je zelf zoiets kan maken, én over de verschillende soorten afwerkingen voor jouw houten boekenkast (of andere meubels van hout). Meer hierover op de Boekenkast pagina voor de doe-het-zelvers.

Zelf bureau en stoel maken

Bureau

Bureaus zijn de plek waar ik als student veel tijd doorbracht. Mijn (relatief) kleine kamer had niet veel ruimte, dus mijn bureau was mijn enige tafel: ik at er, ik studeerde er, mijn computer was daar (toen ik studeerde bestonden iPads nog niet)… Ik kreeg een vrij goede bureau cadeau, dus op zekere dag nam ik hem onder handen voor een ander kleurtje: het tafelblad was immers van mooi fineer…

Zelf een bureau maken is dan misschien leuk om juist dat ene plekje in de studeerkamer te hebben dat echt van jou is! Je kunt er heel veel kanten mee op en elk heeft weer z’n eigen smaak hiermeel. Wist je trouwens dat je ook een bureau van karton kunt maken? Ok misschien leuk voor iets anders.

Dus, dit was een greep uit de collectie van meubels die je zelf kan maken, of hoe je op z’n minst een eigen stempel op jouw meubels kunt zetten. In veel gevallen heb je speciaal gereedschap nodig, en als je de tips hebt gelezen hoe je de meubels zelf moet maken, dan zul je merken dat het eigenlijk duurder is dan als je meubels kant en klaar koopt! Je moet er wat voor over hebben voor jouw eigen stijl, maar dan heb je ook wat!


Tips voor het kiezen en verzorgen van jouw rolgordijnen

Vaak wordt het raam overwogen als het laatste element bij het inrichten van een kamer. Dit betekent echter niet dat het geen invloed heeft...

Hottub of bubbelbad in de tuin? Enkele tips!

Een hottub of bubbelbad in de tuin is iets waar veel mensen van dromen: Heerlijk ontspannen met een wijntje op een warme zomeravond of...

De badkamer opknappen

In je eigen huis moet je je thuis kunnen voelen, in elke ruimte. Echter, is het bij veel ruimtes zo, dat je na een...

De Coene Art Village meubels

Uitgelicht: De Coene Design meubels & Uitje na Kerst Beste lezer, Vandaag wil ik deze nieuwsbrief in het teken brengen van design. Reden daarvoor is omdat...

Maak indruk met een zelfgemaakte kerstkaart

Door zelf een kerstkaart te maken kun je een speciale indruk maken jouw geliefden zoals familie, vrienden of kennissen. Met een gepersonaliseerde foto en...

Beurzen & expo’s

De komende Kunst & Interieur beurzen & expo's Hoi allemaal! 2009 is al ruimschoots van start gegaan, de tijd dat het economisch minder zal...