Schilder special: muren schilderen voor gevorderden!

Hoi allemaal!

Vandaag wil ik het eens hebben over het beschilderen van muren voor gevorderden: De mogelijkheden naast het standaard laagje wit, want het laagje witte latex verf kennen wij zo onderhand wel. Mocht je het toch willen, neem dan het liefst dunne latex, in meerdere lagen (schildert lekkerder en geeft beste resultaat), maar vaak hebben wij alleen tijd en zin om een laag te doen, dus dan nemen wij vaak een dikke latex zodat wij in een keer klaar zijn.

muur vóór het schilderenJe hebt er een prachtig mat witte muur mee, maarreh… Misschien een beetje… Dun…? Saai…?
Om deze saaiheid te doorbreken kun je gekleurde verf kiezen. Ik raad dan wel matte verf aan, want een glanzende verf is voor thuis misschien een beetje ongemakkelijk.
Latex verf is vaak ook nogal dun. Als je bijvoorbeeld barsten wilt verbergen, dan heeft een laagje wit niet zo heel veel zin, tenzij je veel reliëf mooi vindt…

Je kunt kiezen voor gekleurde latex, vaak hebben ze dan al kleuren die een stuk vriendelijker voor de ogen/geest zijn. Zelf experimenteren met verfpigment kan ook, maar het kan riskant zijn, want probeer maar eens twee keer precies dezelfde kleur te mengen!Qua kleur kun je het beste eerst even kijken met kleurstaaltjes. Dat zijn van die papieren met kleurtjes die je bij de doe-het-zelver als de Gamma, Karwei of Praxis kunt vinden. Hiermee kun je thuis kijken hoe het zich met de rest van het interieur verhoudt.
Voor meer tips over kleuren kun je kijken naar de blog van 17 februari of bij de interieur tips voor de studeerkamer (https://interieur-tips.nl/studeerkamer.html) .

Structuur.

Muur na het schilderenAls je meer wilt dan alleen maar een kleurtje, door een bepaalde structuur in je muur te hebben, lees dan vooral verder.
Structuur is vaak bedoeld om de saaiheid en kaalheid te doorbreken. In de architectuur zul je altijd merken dat dingen nooit helemaal glad zijn, je zult altijd iets vinden om deze gladheid te doorbreken. De universiteitsbibliotheek van Utrecht is een goed voorbeeld daarvan. Het gebouw is erg blokkig en strak, maar in de ramen vind je een dessin van bamboestengels.

De eerste stap die je kunt nemen is structuurverf. Structuurverf is hetzelfde als dikke latexverf, maar dan met korrels erin. Bij groffe structuurverf zijn deze korrels ongeveer ter grootte van zandkorrels. Fijn structuurverf heeft natuurlijk kleinere korrels. De bedoeling van structuurverf is om een bepaalde structuur in je schilderwerk te doen. Als je de verf met een roller aanbrengt, krijg je een korrelige muur, maar als je de kwast gebruikt, kun je er ook nog bepaalde patronen in aanbrengen: rechte lijnen, (halve) cirkels, of een ander patroon dat je leuk lijkt…

Het is ook goed te gebruiken om oneffenheden weg te werken, het is immers een verf met een stevige volume!
Verwacht echter geen wonderen, want als je een muur echt helemaal puntgaaf wilt hebben, dan kun je beter helemaal opnieuw beginnen. Vaak betekent het dat de stukadoor langs moet komen om alle oude lagen weg te halen!

Sierpleister & Stucwerk.

Maar hoe kan het dan dat er mensen zijn die nog groffere korrels in hun muur hebben zitten?
Dat is geen verf, maar sierpleister. Sierpleister is een laag dat bedoeld is om de stenen of betonnen muur af te dekken.
De sierpleister wat vaak wordt gebruikt is spachtelputz. Spachtelputz heeft wat groffere korrels en moet op een goede ondergrond worden aangebracht. Dit betekent dus: alleen kaal beton met een laagje voorstrijk!

De sierpleister wat vaak wordt gebruikt is spachtelputz. Spachtelputz heeft wat groffere korrels en moet op een goede ondergrond worden aangebracht. Dit betekent dus: alleen kaal beton met een laagje voorstrijk! Een goede video om te zien hoe je moet spachtelen is te vinden op http://www.moviq.nl/video-spachtelputz
Een andere vorm van pleisteren is granollen, erg populair in de jaren ’70 en ’80. Misschien ken je die muren wel die van die groeven hebben als bij een boomschors? Tegenwoordig is het niet meer zo populair, omdat de TREND tegenwoordig meer gaat richting het stileren van de natuur. Natuurlijke dingen worden daarom vereenvoudigd, maar duidelijk weergegeven. Denk maar aan Nijntje vergeleken met een echt konijn. Dat is ook een voorbeeld van stileren, zij het dat Nijntje een konijn is die wat meer menselijke trekjes heeft gekregen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke vormen van sierpleister, maar die kan ik niet allemaal behandelen. Wat sierpleister in ieder geval gemeen heeft is dat ze een bepaalde structuur hebben: of met korreltjes (grof, fijn, subtiel), of boomschors, en niet glad zijn zoals bij stucwerk.

Stucwerk geeft dus een veel gladder resultaat, maar het kan een vrij lastige klus zijn, zeker als je het voor het eerst doet.
Oefening is daarom noodzakelijk, of misschien moet je het eerst laten doen voordat je een idee hebt hoe het echt moet.
Kijk wel uit met stucwerk, want een gat boren kan erg lastig worden! Onderschat dit niet! Als je verkeerd boort in stucwerk, kan dit uitmonden tot een grote nachtmerrie! Vaak moet er dan een aannemer bij komen om het dan te fixen! Dit zorgt er ook weer voor dat je af en toe erg beperkt wordt in het kiezen van nieuwe lampen, maar ja, je moet keuzes maken in het leven
 
Nog creatiever?
Muurschildering van Marc de VriesWil je iet nog creatievers met je muren doen? Je kunt een leuke kunstwerk kopen, zoals bij het stukje over kunst in de hal, waar je ook een idee kunt krijgen wat voor schilderijen er te koop zijn. Je hebt ook muurstickers, of… Wat dacht je van een echte muurschildering? Je kunt zelf iets moois op de muren schilderen, of je kunt een echte kunstenaar ervoor inhuren. Een ervan is Marc de Vries. Hij maakt muurschilderingen die naadloos aansluiten op het interieur. Naast muurschilderingen heeft hij zich bewezen door diverse beursstands en interieurs van huizen te ontwerpen die van een aanzienlijke omvang zijn. Zijn etalage is te vinden op http://www.stylink.nl/etalages/Marc-de-Vries/ , waar je in een oogopslag een indruk kan krijgen van wat hij in zijn portfolio.
De mogelijkheden van muurschilderingen zijn dus legio. Aan jou de eeuwige keus hoe ver je het wilt brengen!


Slaapkamer trends 2020: de allermooiste!

De slaapkamer is de ruimte in huis waar je - naast slapen - je helemaal kunt ontspannen. We gebruiken de slaapkamer niet alleen om...

Tips voor een geweldige kerstsfeer in huis

Ben jij er helemaal klaar voor om je huis in kerstsfeer te brengen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wil je...

Een kleine woonkamer, hoe richt je deze in?

Een kleine woonkamer kan zorgen voor heen wat uitdagingen. Wat te doen qua opmerkruimte, wat voor meubels plaats je wel en niet in de...

Een veranda bouwen en inrichten: zo pak je dit aan

Wil jij voor de zomer een mooie veranda waar je van kan genieten? Dan is het goed om te weten hoe je deze bouwt...

Hottub of bubbelbad in de tuin? Enkele tips!

Een hottub of bubbelbad in de tuin is iets waar veel mensen van dromen: Heerlijk ontspannen met een wijntje op een warme zomeravond of...

Met deze tips is jouw tuin winterproof!

De meesten van ons willen er nog niet aan denken, maar de winter komt toch echt steeds dichterbij. De dagen zijn korter en vooral...