Gordijnen special – 17/2/2009

Gordijnen special: advies hoe en wat.

kleurstalen Vroeger, in een verleden dat ik nog niet geboren was, waren gordijnen iets dat je bijna nooit kocht. Alleen als ze echt tot op de draad versleten waren. Mocht het ooit zover komen, dan had de gordijnenzaak 20 rollen kant en klaar liggen, prêt à porter. Edoch, er is veel veranderd in de tussentijd. Net als telefoons, auto’s en mode zelf, zijn gordijnen ook onderhevig geworden aan wat in is en wat niet. Net als hoe je met beauty en mode een metamorfose kon ondergaan, kon het ook met interieur. Wat had dit tot gevolg? Een veel groter aanbod aan gordijnen, al was het maar om de concurrerende gordijnenzaken een stapje voor te blijven! Ja, als je al vindt dat er al te veel is op het gebied van interieur, dan zul je waarschijnlijk al helemaal gek worden als je het aanbod van gordijnen alleen al ziet: veels te veel!

kleurstalen Gelukkig heb ik hier een gordijnen special geschreven om enigszins wegwijs te worden in het woud van gordijnen die worden aangeboden. Gordijnen kun je het beste zien als kleding, maar dan voor je eigen huis. Je kleedt je woning aan, je verhult, beschermt en geeft het op die manier ook een uitstraling. Een interieur stylist zal nooit de eerste de beste gordijnenzaak in duiken in de hoop een leuk gordijntje te vinden. Eerst is voorbereiding essentieel. Het formaat ook wel, maar als je het laat meten maakt dat niet echt uit. Goed, wat lijkt jou leuk om als gordijnen te hebben? Een effen stof? Glanzend? Transparant? Of juist een groffe textuur? Barok dessin erin? Gestreept? En welke kleur? Goed, om het simpel te houden, beginnen we bij de kleur. Ook daar heb je heel veel keus, zoals je hiernaast ziet aan hoeveel mogelijkheden er waren qua kleur. Zelfs dat is maar een fractie van alle mogelijkheden! Voor thuis kun je het beste met een kleurstaaltje net als hierboven kijken om een eerste indruk te krijgen. Ga een eindje van je ramen af staan en hou het kleurstaaltje met een half gestrekte arm voor je oog, zodat je de ramen er enigszins mee afdekt. Goede combinatie? Zo kun je enigszins een indruk krijgen hoe het mixt met de rest van het interieur. Kleurstalen kun je overigens bij de betere doe-het-zelver als de Gamma krijgen, of je kunt de kleuren zelf mengen met plakkaatverf of acrylverf. Dit kun je het beste doen door een staaltje te maken dat iedere keer weer een andere mengverhouding heeft. Volgens de theorie hoor je op die manier tot de perfecte kleur uit te komen 🙂

gordijnen bij mij thuis Als stylist moet ik altijd kunnen verantwoorden waarom ik voor een bepaalde kleur kies. In mijn eigen woning werd het rood. Niet alleen een gewaagde kleur die stimuleert, hetgeen ook nodig is voor een creatief persoon, maar ook om mijn eigen woning in evenwicht te brengen. Er is veel open ruimte. Alle meubels zijn aan de kant gezet zodat het midden helemaal leeg is. Met een koude kleur als groen of blauw zou het alleen maar killer worden! Met rood wordt het het weer wat meer knus en gezellig. Rood is immers de kleur die ruimtes kleiner doen lijken. De koelere kleuren van groen en blauw laten een ruimte juist groter lijken. Om de open ruimten nog enigszins een gezellige uitstraling te geven is er daarom gekozen voor rood. Als ik mijn huis een oase van rust wou maken, dan zou ik dus groen of zelfs blauw gebruiken, maar als creatief persoon weet ik dat ik nooit stil mag zitten. Rood stimuleert. Vandaar.

gordijnen stoffen Met de juiste kleur op zak kun je op die manier heel wat mogelijkheden wegfilteren. Qua materiaal raad ik aan om gewoon naar je budget te kijken. Hoe beter het materiaal, hoe duurder. Aangezien jij altijd het beste wilt, kies je dus iets wat tegen jouw pijngrens aan komt zeg maar. Mocht het budget geen probleem zijn, dan raad ik iets aan dat bij je past. Ben je een verfijnd persoon en hou je van iets exclusiefs, neem dan bijvoorbeeld zijde. Hou je meer van natuurlijk en landelijk, dan heb je wol of katoen. Ben je meer van de afdeling modern en functioneel, dan kun je iets leuks van polyamide nemen. Hoeveel een gordijn kost hangt vaak af van hoe groot je ramen zijn. Vaak kun je gordijnen daarom ook in breedtes van ongeveer 1,40 meter of 2,80 meter kopen. Let daar dus goed op! Qua prijs heb je veel mogelijkheden. Zijde kost bijvoorbeeld ongeveer 100 Euro per meter, en voor een leuk motiefje van grof textiel kun je rekenen op zo’n 30-40 Euro (of meer) de meter. Een beetje leuke gordijnen die enigszins boven het maaiveld uitsteken, die net weer een ander stofje als de andere stoffen, of van de gordijnenlijn van VT Wonen zijn, kosten zo’n 20 Euro de meter. De gordijnenspecialist rekent dergelijke prijzen en de betere gordijnenzaken als de Decorette of de Bijenkorf beginnen ongeveer bij deze prijs. Als laatste kun je ook nog kiezen voor het hangsysteem van je gordijnen: ringen, lussen, of de meest gangbare zijn natuurlijk in de gordijnrails, wat lekker makkelijk open en dicht gaat. Je kent ze wel. Gordijnen met lussen hangen met deze lussen aan de stok. Ze maken weinig geluid bij het open en dichtgaan en oogt vrij klassiek. De gordijnen met ringen kunnen of bevatten gaten die zijn beschermd met ringen, of ze kunnen ook nog eens een extra ring erbovenop hebben die dan aan een stok hangt. Ook vrij klassiek, maar dan met een wat luxere uitstraling.

gordijnen van Otto De makkelijkste optie voor gordijnen zijn natuurlijk de kant-en-klare exemplaren die je bijvoorbeeld online kunt kopen. Lekker makkelijk vanuit je luie stoel te bestellen en de rest gaat vanzelf. Ophangen en klaar. Otto, Wehkamp en Neckermann verkopen heel veel gordijnen, dus ook daar heb je genoeg keuze.
De Otto heeft veel gordijnen met lussen en ringen, dus daar moet je zijn als je al dente gordijnen wilt. Ik noem het al dente, omdat je een beetje meer kracht nodig hebt om ze open en dicht te doen, net als bij spaghetti al dente, daar moet je harder bijten dan de boterzachte spaghetti.
De Wehkamp is meer thuis in de vouwgordijnen met rails, wat lekker makkelijk is om open en dicht te doen. De Neckermann is meer van o.a. de afdeling rolgordijnen, wat een systeem is waarbij je de gordijn op kunt rollen. Deze gordijnen zijn lekker dun en compact, maar hebben natuurlijk nooit het dikke textiel die je met de klassieke gordijnen kunt hebben. Voor meer over de gordijnen die je online kunt kopen is er vanaf heden de gordijnen afdeling van interieur-tips.nl

Wil je iets off-line, dus zonder de online kant-en-klare gordijnen aan de slag gaan, dan kun je verschillende opties. Het goedkoopst is om gordijnen zelf te maken. Je kunt dan overal wel aan een goede lap stof komen: op de markt, in een stoffenwinkel, op een beurs, en ga zo maar door. Je hebt dan wel wat handigheid met een naaimachine nodig, maar over het algemeen weet een stoffenwinkel je wel te vertellen hoe het te doen. Het is niet zo moeilijk, maar je moet wel weten hoe het te doen en hoeveel stof je nodig hebt. Een populaire winkel voor modieuze stoffen is bijvoorbeeld A. Boeken in Amsterdam. Veel mensen die wat met mode doen komen daar vaak.

gordijnen gesloten Anders kun je je gordijnen op maat laten maken. Hoeveel zij voor jou doen hangt af van de prijsklasse van je gordijnen. Gordijnen van de Hema of de V&D worden bijvoorbeeld op maat gemaakt, maar dan moet je wel de afmetingen weten en opschrijven. Op de website van de Hema kun je precies van tevoren berekenen hoeveel stof je nodighebt en waar je aan toe bent qua prijs. Over het algemeen veriëren de prijzen van zo’n 10 tot 25 Euro per meter exclusief de kosten om het op maat te laten maken. Ga je naar een betere gordijnenwinkel, zoals de Decorette, dan doen ze bijna alles voor je: ze komen bij je langs om te meten, ze maken alles op maat, en de haakjes hoef je ook niet te kopen. Alleen de gordijnrail moet je zelf regelen, maar met een goede boor kom je een heel eind. Het leuke is ook dat je bij hun de staaltjes mee naar huis mag nemen, zodat je zelf een idee kunt hebben hoe het in jouw huis eruit ziet. In een winkel zijn gordijnen immers anders dan thuis met daglicht of ’s avonds als het donker is. Wees trouwens wel goed voorbereid wat je wilt, want anders raak je helemaal bedolven onder de gordijnen daar!

Frozen Fountain Voor de echte crême de la crême moet je bij Frozen Fountain zijn. Frozen Fountain heeft de allermooiste gordijnen die je maar kunt vinden! Als je de winkel binnenkomt is je eerste indruk meteen dat het hier gaat om een grote brok creativiteit! Elke kamer heeft weer een andere afdeling waar je duidelijk ziet dat creatieve mensen het interieur hebben ontworpen! Helemaal bovenin heb je de afdeling van de gordijnen. Je moet echt met je eigen ogen meemaken hoe mooi ze zijn! Het zijn de gordijnen die VIP’s of andere exclusieve clubjes hebben. Schitterend! En de prijs? Als je dat nog moet vragen, dan passen ze eigenlijk niet bij jou thuis…

Dus, de gordijnen zijn ook niet meer zoals ze vroeger zijn geweest. De mogelijkheden zijn legio en je hoeft niet meer te wachten totdat ze op de draad versleten zijn. Ook je huis kan er dus tegenwoordig modieus gekleed bij staan!
Meer lezen over gordijnen en waar ze online te koop zijn? Neem een kijkje op: https://interieur-tips.nl/slaapkamer/gordijnen.html

De moderne kroonluchter: hangt die al bij u thuis?

Een moderne kroonluchter is zeker de moeite waard om toe te voegen aan uw interieur. Het geeft de ruimte de namelijk een bijzondere en...

Zonwering: meer dan alleen comfort!

De zomer is heerlijk vroeg begonnen dit jaar. Sommige mensen hebben al gemerkt dat de temperaturen in huis hierdoor aardig op kunnen lopen! De...

Kerst trends & tips voor het interieur: muurdecoratie!

Kerst staat nu ook weer voor de deur nu Sinterklaas is geweest, dus de vraag is altijd: hoe kun je een mooie sfeer...

Interieur & Vakantie: Nieuw op Interieur-Tips.nl!

Beste bloglezer, Eindelijk: een nieuwe nieuwsupdate! Het waren hectische tijden, maar eindelijk is het voor mij zover gekomen om Interieur-Tips.nl weer goed onder handen...

Interieur events september 2012: Woonbeurs & Inside Design!

Beste bloglezer, Het nieuwe schooljaar is zo goed als weer begonnen. De nieuwe modecollecties van winter 2012 2013 zijn binnen, dus op het...

Ontwerp & productieproces van Meubels op Maat – Ichi Go Ichi E

Het ontwerpproces van een meubellijn kan soms jaren duren: vormgeving, compositie, functionaliteit en ook prioriteit kunnen een rol spelen. Het allereerste ontwerp van design...