Verlichting in de hal: Voor meer dan sfeer!

Advies voor hal verlichting
Halverlichting, ook wel bekend als de hallamp. Nee, geen hallal of halal, maaar hal-lamp. Goed, verlichting in de hal is haast een onmisbaar onderdeel geworden van het interieur: Als je op een winteravond thuiskomt en je jas moet ophangen, of als je als gast iemands huis verlaat… Inderdaad, een entree-hal heeft altijd verlichting nodig: hanglamp voor de hele hal, en misschien wat kleinere lampjes voor bij de spiegel (zit mijn haar goed?) of bij de kapstok. Het is niet per se zo dat je een speciale lamp moet kopen dat alleen maar geschikt is voor je entree hal. Soms vind je wel wat hallampen, maar in principe is elke hanglamp wel geschikt voor de hal, mits het past bij de sfeer die je wilt hebben (!) De architect heeft meestal wel bepaald waar je je lamp het beste kunt hebben: het contactpunt zit vaak op een erg voor de hand liggende plek. Mocht je je lamp toch ergens anders willen, dan kun je eventueel een verlengstukje gebruiken om het stroomdraad door te trekken, of je kunt een nieuw gat boren.
Qua aanbod zijn er heel veel soorten lampen te vinden: van de kale gloeilamp die aan een draadje bungelt voor de krakerspanden tot en met de originele antieke lampenkappen die makkelijk tienduizenden Euro’s kunnen kosten. Lampenwinkels zijn helemaal niet moeilijk om te vinden. Als ik in mijn eigen stad (Leiden) kijk, dan vind ik al gauw twee zaken op de Breestraat twee op de Hooigracht, en eentje op de Haarlemmerstraat. Maak je keuze maar…
Het typische van een entree-hal is dat je er niet veel tijd in doorbrengt: het is er tijdens de winter best wel koud (vergeleken met de woonkamer) en verder heb je er weinig te zoeken, behalve om in en uit het huis te gaan, of om een sanitaire stop te doen (waar je liever ook niet al te lang over doet). Vaak is het ook erg bescheiden, en wordt er weinig aandacht aan besteedt, maar dat hoeft helemaal niet! Je kunt best wel wat leuke lampen voor niet al te veel geld kopen voor een leuke inrichting van je hal! Ik help wel even met welke stijlen je een beetje kunt spelen qua verlichting.

Design voor een prikkie Design voor een prikkie. Is inderdaad erg tegenstrijdig. Denk maar aan hoe men vroeger leefde en hoe je er nu voor staat. Vroeger was boter alleen voor de rijke mensen. De echte rijke mensen. Tegenwoordig kopen we het voor een prikkie bij wijze van spreken. Als je naar de oude BMW’s uit de 7 serie of Mercedessen kijkt van 30 jaar of ouder, zie je ook een wereld van verschil. Wat toen luxe auto’s waren, is nu meer richting de afdeling “ouwe barrels” gegaan. Iedereen wil zich tegenwoordig wel een beetje luxe kunnen veroorloven, en dat is alleen maar menselijk. Zelfs iemand die in de schuldsanering zit, moet af en toe gewoon wat geld uitgeven waarmee hij wat leuke dingen kan kopen. Hard werken voor je centen is wel goed, maar als je niks uitgeeft, is het toch ook niet leuk meer? Dat is ook een van de redenen dat sparen af en toe erg lastig kan zijn, maar goed, dat is een onderwerp voor een andere keer. Wat ik hier wil laten zien zijn een paar non-standaard design lampen die nou net het verschil maken tussen de “gewone” witte bol lamp en iets leukers.

De eerste lamp die ik wil laten zien is ontworpen door het design bureau Black + Blum, een bureau dat een tal van design awards heeft ontvangen voor hun producten. De lamp heeft de vorm van een pit, of in het Engels ook wel een “seed” genoemd. Een beetje organische vorm, wat veel weg heeft van postmodernistisch interieur, waar retro ook onderdeel van uitmaakt. De lamp zelf kan een peertje van 100W, of een gelijkwaardige spaarlamp herbergen. Een spaarlamp is zuiniger qua energieverbruik, maar echt veel geld en milieu bespaar je er niet mee. Wat wel scheelt is de levensduur. Spaarlampen kunnen jaren meegaan! Je hoeft dus niet meer naar de winkel te gaan om nieuwe gloeilampen te kopen die onverwacht uitvallen, en dát scheelt wel! Verder is de lamp 31,50 Euro, wat een redelijke prijs is voor een leuke lamp met een apart design.

De andere lamp met een leuk design en een leuke prijs is de lamp met de stipjes van Leitmotiv, ontworpen door Bart van Heesch. De lamp is op twee manieren te gebruiken: of als hanglamp, om de hele hal te kunnen verlichten, of als vloerlamp, zodat je bepaalde plekjes (zoals de kapstok of een spiegel) kunt accentueren, zodat je hal een stuk vrolijker wordt, zonder te kinderachtig over te komen. Inderdaad: hip. De lamp is in twee kleuren te krijgen: rood en wit. Wit zal misschien niet altijd even goed opvallen, zeker niet als de vloer en/of de muren van de hal wit zijn, maar als je hal niet te fel verlicht is, kun je toch nog een mooie eyecatcher krijgen. Anders heb je nog de rode lamp, die het bij elk modern interieur het goed zal doen: kan niet missen!


Majestueus en koninklijk. Kroonluchters hebben altijd tot de verbeelding gesproken. Vroeger waren het alleen de paleizen met enorme kroonluchters die adembenemend licht gaven met de duurste kaarsen (die niet druppelen). Hoewel koningshuizen tegenwoordig geregeld onder vuur liggen, wordt er toch nog altijd gedroomd over paleizen, over prinsen op witte paarden met een mooie rode roos in hun hand… Tegenwoordig kun je nog steeds allerlei kroonluchters krijgen in verschillende soorten en maten, inclusief gigantische antieke kroonluchters die met kaarsen werken. Voor minimaal enkele tienduizenden Euro’s. Voor 89 Euro heb je al een leuke kroonluchter van Nonplusultra.nl ontworpen door Leitmotiv. Het zorgt voor een leuke sfeer van een beetje royaal ontvangst.

De kroonluchter die je links ziet, mag ook wel het neusje van de zalm worden genoemd: Strak en modern design, maar toch nog elegant. Hij is ontworpen door Movelight, een bedrijf in Venetië (Italië) dat zich specialiseert in designverlichting. De vormen zorgen ervoor dat het toch nog uitnodigend en gezellig is: niet te zakelijk stijf, maar wel krachtig, zodat je niet het overzicht verliest over de lampen: Je kunt door de bomen het bos nog wel zien zeg maar. De kroonluchter zelf is gemaakt van verchroomd staal of nikkel (mag je kiezen_, en om een mooi lichteffect te geven, zijn de fittings omgeven door glas: wit/wit of zwart op wit. Qua prijs is dit van een hogere orde als die van Nonplusultra.nl, namelijk vanaf 1390 Euro inclusief BTW, verzendkosten en lampen, maar dan heb je wel een kroonluchter van Italiaans design en een hal waar je mee voor de dag kunt komen.
Retro verlichting. Zoals je al bij de kapstokken pagina hebt kunnen lezen, gaat retro vaak over dingen uit de jaren ’50 tot de jaren ’70 ongeveer. Kenmerken van retro waren de felle kleuren met de vaak afgeronde hoeken. Voor dLinks is er een voorbeeld van te zien. Behalve Nonplusultra heeft ook Bellacor interieur dat in retro stijl is gemaakt. Medium White Globe Pendant Een voorbeeld hiervan is de witte retro hanglamp, die veel weg heeft van de bollamp die je er weer in moest schroeven nadat je het peertje had vervangen. Het heeft iets weg van een planeet, van de tijd dat men erg in de ban was van de ruimtereizen, en daarom heet deze lamp waarschijnlijk ook “globe” en niet “sphere” of “ball”. De lamp is van glas gemaakt, en voor nog geen 80 dollar is hij voor jou, wat vrij weinig is, zeker als de dollar zo weinig waard is.

Independence Satin Nickel Dome Pendant De andere retro lamp van Bellacor is deze hanglamp . Deze lamp is van de eerste helft van de 20e eeuw, dus eigenlijk valt het een beetje buiten de retro tijdperk dat in de jaren ’50 begon. Je kunt wel zien dat er enige retro kenmerken in terug te vinden zijn, zolang het niet te “spacey” science fiction-achtig wordt zoals hieronder.
Zo’n retro lamp valt natuurlijk wel op als je het als hallamp gebruikt, maar dat is sowieso het geval als je retro gebruikt in je entree hal. De meeste hallen zijn erg standaard ingericht: modern zonder al te veel fratsen. Bij deze dus jouw mogelijkheid om het verschil te maken 😉
Deze lamp is ook niet zo heel duur, dus je kunt er gerust een stuk of tien van kopen om de prijs van die kroonluchter van hierboven te matchen.

Net als bij de kapstokken, hebben wij hier een telg uit de Saturnus familie van Present Time. Ook hier hebben zij de ruimte als ontwerpconcept gebruikt om deze lamp te maken. De bedoeling was om een melkwegstelsel uit te beelden. Het retro zie ik hier vooral terug door de explosieve vorm die je ook terugvindt in oude stripboeken bijvoorbeeld, als ze daar een ontploffing willen uitbeelden. De bolletjes van verschillende groottes zijn natuurlijk ook een onmisbare kenmerk van de retro stijl. Ook als je niets met ruimtereizen hebt, kun je er misschien nog een haardos van een dame uit de jaren ’70 erin terugvinden, of anders is retro misschien gewoon niks voor jouw huis. Opmerkelijk is dat men slechts voor een uitvoering heeft gekozen, zodat het toch een beetje een buitenbeentje is in de Saturnus familie, maar voor een retro lamp is dit zeker geen slechte keuze.

Een andere leuke retro lamp vind ik deze Cosmos lamp links van Leitmotiv. Hij is minder druk dan de Saturnus lamp van hierboven vanwege de regelmatige vorm, en hij past prima bij een leuke retro behang, zoals je kunt zien. Als de lampjes aangaan, krijg je een grote bol vol met lampjes, zodat het een echte eyecatcher wordt, wat ook het concept was van deze lamp: de Big Bang theorie, toen het heelal door een grote en felle knal werd gevormd. Ze hebben er ook een variant op gemaakt die je aan de muur vastschroeft, namelijk de plafond/wandlamp. Deze schoef je aan het plafond of aan de muur vast in plaats van dat het aan een draad hangt. De hangende lamp kost 119 Euro, en de vastschroeflamp is 139 Euro, dus allemaal wel te overzien voor een leuke hal met retro interieur.

Ideeën om een ​​huis in landelijke stijl te hebben

Oost, West, thuis best. Hier gaat iemand na een dag hard werken naartoe om te ontspannen. Het is waar men gaat en liefde ervaart...

Zo haal je nog meer uit de tuin komende maanden 

Wanneer heb jij de tuin voor het laatst vernieuwd? Het is vaak een enigszins vergeten ruimte. Zonde, want we zitten steeds vaker buiten sinds...

De babykamer trends van 2020

Ik denk dat bijna iedere vrouw wel van mening is dat het inrichten van de babykamer één van de leukste dingen is om te...

Waar moet een goed dekbed aan voldoen?

De juiste lichaamstemperatuur Eén op de tien Nederlanders heeft last van slapeloosheid. Het is een moeilijk oplosbaar probleem. Een behandeling die bij de een goed...

De trendkleuren voor herfst & winter 2020

Ieder jaar worden de kleuren bekend gemaakt voor het najaar en de winter. Deze kleuren zijn te vinden in een duidelijk overzicht en zullen...

Interieur Tips voor Parijs!

Interieur Tips & Inspiratie voor Parijs! Paris, oh, Paris... Iedereen kent het: de elegante Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, de stad van de romantiek......