Studeerkamer interieur tips: kleur & meubels!

Wat is de studeerkamer eigenlijk?

Interieur voorbeeld studeerkamerDe studeerkamer, ook wel bekend als de werkkamer is de kamer in huis waar je je werk doet, of (dingen be)studeert. Mensen die een verantwoordelijke baan hebben, zullen vaak zo’n kamer hebben om zakelijk en privé gescheiden te kunnen houden. Op deze pagina meer over de studeerkamer en hoe je hem kunt inrichten.

Het is ook een van de ruimtes waar men de kinderen enigszins kan weren, zodat ze niet aan je spullen komen te zitten. Uiteraard heeft zo’n kamer een enigszins zakelijke uitstraling, om een goede werk-en-studeerklimaat te kunnen bevorderen. Althans, vaak…

Wat bevordelijk is voor een goede werkklimaat verschilt bijvoorbeeld van persoon tot persoon. Vaak verwacht je strak ingerichte bijna-kantoorruimtes, maar voor de creatievere mensen kan het ook wat frivoler zijn ingericht om de inspiratie te kunnen bevorderen. Echte kunstenaars hebben daar natuurlijk een atelier voor, die nog veel groter is, maar voor marketing mensen, interieur stylisten, software ontwikkelaars (moet je ook creatief zijn af en toe) en architecten is een studeerkamer natuurlijk uitstekend!

Wat vind je in een studeerkamer? Meubels? Kleur!

Behalve de stoffering (vloer, gordijnen) en de meubels, vind je in een studeerkamer ook de kleuren waar je rekening mee kunt houden. Waarschijnlijk ken je het kleurenspectrum wel: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars, ook wel vergelijkbaar met de kleuren van de regenboog. Kleuren die naar de richting van rood gaan, worden de warmere kleuren genoemd (donkerbruin ook meegerekend), en als wij richting blauw gaan, krijgen we de koudere kleuren.

Rood speelt dus veel in op de emotie, terwijl blauw richting het rustige en koele gaat. Een rode kamer spoort dus aan (denk maar aan een rode Ferrari) en een blauwe kamer is er juist voor een rustige omgeving, zoals een mediterraanse sfeer met de azuurblauwe zee. OK, tot zover de basis. Natuurlijk weet je wel dat een studeerkamer niet alleen maar in een en dezelfde kleur kunt inrichten. Behalve dat het bijna onmogelijk is, zul je een grote camouflage-interieur krijgen waarbij je door de bomen het bos niet meer ziet.

Kleuren combineren.

Interieur stylisten zullen daarom altijd tips en advies voor mogelijke combinaties van kleuren geven. Contrasterende kleuren geeft bijvoorbeeld een frivole, feestelijke of moderne uitstraling aan een interieur. In deze contrasterende tinten kun je dan ook weer bepaalde soorten kleuren kiezen: Basiskleuren (zwart/wit/rood/groen/blauw) geven bijvoorbeeld een aparte omgeving, net als wat Piet Mondriaan in zijn huis had. Nemen we pasteltinten (lichtblauw, roze, lichtgroen), dan krijgen we een heel vrolijke, opfleurende interieur, zoals ze in de rococo hadden. Combinaties van andere basale, voor de hand liggende kleuren geven een heel kindvriendelijke omgeving: Groen, oranje, rood, blauw, geel, wit…

Kleurenwaaier

Zelf met kleur spelen?

Kleuren die voor een ruimte worden gebruikt, zal een interieur stylist altijd tijdens zijn presentatie op het moodboard laten zien (zie de woonkamer of entree / hal pagina bijvoorbeeld). Als deze kleuren niet meteen voor de geest kunnen worden gehaald, kijkt de stylist in een verfwinkel of bouwmarkt als de Praxis of de Gamma. Daar kom je een breed scala aan kleuren te zien die een bepaalde sfeer uitstralen of gelijkenis hebben met een bepaald beeld.

Histor is een verf merk die je vaak tegen zal komen, zowel in de betere verfwinkel als in de doe-het-zelver. Voor wat ideeën voor mooie kleuren kun je langsgaan bij de winkels van Farrow & Ball, waar je met de juiste vragen aan een leuke kleurenkaart kunt komen. Gratis 🙂 Dit kan jou goed helpen om een sfeer te bepalen en vaak doen ze niet moeilijk als je wat kleurenkaartjes mee naar huis neemt. De kleinere winkeltjes willen ze graag terug hebben als je ze niet nodighebt, tenzij je er een kunstwerk van maakt, maar dat maakt niet uit, want bij winkeltjes uit de buurt heb je nog altijd “ons kent ons”. Zo zul je zien dat je met de kleur zwart alleen al talloze varianten kunt vinden: raafzwart, gitzwart, vinylzwart, etc. Vinylzwart past bijvoorbeeld goed in een combinatie retro kleuren (denk maar aan de lp’s), terwijl gitzwart weer beter past bij een interieur concept (idee) dat meer met juwelen te maken heeft (git is immers een edelsteen).

 

Ja, en de meubels dan?

Studeekamer met minimalistisch interieur Behalve kleur, maken de meubels ook deel uit van het interieur. Uiteraard. Qua meubels heeft een studeerkamer over het algemeen wel wat boekenkasten, een bureau, een bureaustoel en een tafellamp om ook ’s avonds voldoende verlichting te hebben om je werk goed te kunnen doen. Op een styling academie wordt aan een studeerkamer daarom ook minder aandacht aan geschonken qua interieur ontwerp, want meestal wil je tijdens het werk niet teveel worden afgeleid door je interieur, dus is het vaak vrij eenvoudig ingericht.

Het is het concept die zich tot expressie brengt in de sfeer dat telt. Toch zijn er aspecten waar je rekening mee kunt houden voor het inrichten van je studeerkamer. Zo moet een studeerkamer een goede werksfeer kunnen bevorderen, wat vaak betekent dat je in een rustige en rustgevende omgeving moet zitten die je eventueel ook wat inspiratie geeft. Beetje zakelijk design ingericht, of in koloniale stijl als je ook van status houdt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een meer barok stijl, zodat je niet teveel ernst in je werk zet (werken moet ook een beetje leuk zijn, of in ieder geval leuk lijken), terwijl je de ander toch kan imponeren.

Wil je nog meer met je studeerkamer?

kamer in retro stijl Verder hangt het eigenlijk helemaal van jou af wat je verder in de studeerkamer wilt hebben. Heb je vaak collega’s over de vloer? Dan is een extra bureau misschien wel handig. Een grote tafel om te vergaderen?
Of is het misschien is je studeerkamer een plekje waar je je kunt terugtrekken? Een plek waar je wat meer privacy hebt? Dan kun je het ook wat gezelliger inrichten: een fauteuil, salontafel, koelkast, sigaartjes, inspirerend kunstwerk… Is het een kamer waar alleen intimi mogen komen? Misschien draag je veel geheimen met je mee? Vroeger had je inderdaad dat de elite een speciale kamer had waar bijna niemand mocht komen.

Een bekend voorbeeld is de ambtswoning van de burgemeester van Amsterdam: alleen de zolder is privé waar niemand mag komen. Totdat er een ander Amsterdamse burgemeester komt natuurlijk. Maar goed, Alleen heel af en toe mochten intimi in deze “geheime” kamer om bepaalde dingen te bewonderen die niet per se door het daglicht verdragen hoeven te worden. Vaak is dit erotische kunst, maar het kan ook een idee zijn waar mensen het pertinent oneens mee kunnen zijn, zoals gevoelige onderwerpen als het geloof of andere politieke kwesties. Niet voor publiek toonbaar, maar misschien wel in de privé collectie.

De studeerkamer is dus een ruimte waar je veel dingen mee kunt doen. Niet alleen om te werken, maar ook een ruimte te hebben waar je je kunt terugtrekken en waar je een beetje privacy hebt, zodat je ongestoord je eigen ding kunt doen. Op die manier kun je hem ook een beetje meer naar eigen smaak inrichten!

Wil je trouwens op de hoogte blijven van nieuwtjes op het gebied van interieur? Nieuwe interieur trends? Interieur events? Aanbiedingen? Openingen van nieuwe interieur winkels? Neem dan vooral een kijkje bij het Interieur Blog van Interieur-Tips.nl!

Met dank aan:

http://woondecoratie.startkabel.nl/ – De startpagina voor woondecoratie bij jou in de buurt!
http://kleur-interieur.startpagina.nl/ – De startpagina over de invloed van kleur op je interieur!
http://werkkamer.startpagina.nl/ – De startpagina over alles wat met de werkkamer te maken heeft!


Het ideale bed samenstellen!

Wanneer je een nieuw bed gaat uitkiezen zal je zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Van het bed tot het beddengoed, voor ieder wat...

De trendkleuren voor herfst & winter 2020

Ieder jaar worden de kleuren bekend gemaakt voor het najaar en de winter. Deze kleuren zijn te vinden in een duidelijk overzicht en zullen...

Tips om je huis koel te houden in de zomer

Voordat je het weet is het weer zomer. Wanneer jij een huis hebt dat snel erg warm en benauwd is op warme zomerdagen, kan...

De mooiste industriële salontafels

Ben je op zoek naar een salontafel die je moderne, industriële interieur perfect aan zal vullen? In dat geval mag een industriële salontafel niet...

Tips om speelgoed op te ruimen!

Als je thuis kinderen rond hebt lopen weet je waarschijnlijk als geen ander hoe het is om op een druilerige zondagmiddag of midden in...

De leukste vintage items om te kopen deze winter

Het kopen van vintage producten wordt steeds populairder. Dat is ook logisch. Vintage items zijn in prijs vaak een heel stuk lager dan nieuwe...