Slaapkamer Interieur tips

Over de slaapkamer…

bedstee De slaapkamer, of de bedroom in het Engels, is de kamer waar je misschien wel de meeste tijd in doorbrengt.
Je leest erin, slaapt erin, misschien doe je je werk er ook in, misschien kijk je er TV in, en misschien gebruik je het ook nog eens om te eten en te drinken? Vooral studenten, die op kamers wonen, moeten het vaak stellen met weinig ruimte, zodat de slaapkamer vaak ook tegelijkertijd de woonkamer, werkkamer en eetkamer wordt.

Ze moeten dan creatieve oplossingen bedenken om toch nog een leuk plekkie te hebben. Ze kopen een hoogslaper, zo’n bed met hoge poten zodat je de ruimte daaronder ook kunt gebruiken, of ze zetten grote spiegels in de kamer, zodat de kamer groter lijkt (bovendien kun je daar ook nog eens een mysterieus kunstwerk van maken als je het goed doet, zoals hoe David Drebin dat deed). Moet je overigens niet doen als je Chinees bent, want spiegels in slaapkamers brengen volgens de Chinese traditie namelijk ongeluk. Zeker als je jezelf in de spiegel kunt zien als je slaapt!

Tips voor het inrichten van je slaapkamer.

De slaapkamer is naast dat je er veel tijd in doorbrengt ook een zeer persoonlijke ruimte. Wat zijn dan de tips om het meeste uit de slaapkamer te halen? Goed, net als overal moet de basis in orde zijn, anders schiet het niet op. In dit geval moet je kamer netjes opgeruimd zijn. Gooi weg waar je niks meer mee doet en waar je eigenlijk niks mee hebt. Begin ook geen museum, want uiteindelijk levert het meeste qua waarde weinig op, tenzij je misschien 80 bent, maar dan heb je er ook niks meer aan. Uitzondering is misschien je spaargeld of je aandelen (moet je wel de goede hebben), maar die zet je als het goed is veilig op de bank. Meer tips nodig voor het opruimen van je kamer? Lees dan even het eerste interieur blog artikel van hoe je je kamer netjes kunt maken als het nog niet netjes is. Alles netjes? Mooi. Persoonlijk raad ik aan om zo veel mogelijk meubels aan de zijkant te zetten, want dat neemt het minste ruimte in beslag. Denk maar aan de kookeiland die alleen maar in de grotere keukens/woonkamers past.

slaapkamer van vroeger met bed

Denk aan verlichting!

Bovendien komt dat het beste uit qua verlichting. Grote meubels in het midden van de kamer geven namelijk veel schaduw, terwijl veel licht juist goed is tegen depressies! Veel kleinere huizen hebben niet zo veel ramen, zodat het altijd vrij donker is. Hou daar rekening mee als je een sombere stemming krijgt! Dus, ondanks het feit dat je misschien tussen 3 muren zit: zorg voor voldoende verlichting! Verder wordt aangeraden om je bureau bij het raam neer te zetten, zodat er op die manier nog een relatie is met de bewoner en de buitenkant, maar niet te dichtbij dat je de verwarming helemaal afdekt! Persoonlijk zou ik aanraden om zo veel mogelijk lichte kleuren in je kamer te hebben, wat ook weer beter werkt voor je humeur, maar hoeft niet. Als je genoeg lampen hebt in je kamer wordt het ook vanzelf licht.

Meubels en aankleding voor je slaapkamer…

Dus, hoe meer je je kamer kunt concentreren voor alleen het slapen, hoe rianter je huis is ingericht. Een slaapkamer die puur en alleen voor het slapen is bedoeld, heeft dus qua meubels alleen maar een bed, een nachtkastje, een commode kast eventueel (werd vroeger veel gebruikt, ik had er ook eentje) en wat verlichting als een plafond/hanglamp en een tafellamp. En de klerenkast? De echte riante huizen (van die onmetelijk grote die je nooit in je eentje kunt onderhouden) hebben daar een aparte kamer voor, maar in de meeste huizen zit de klerenkast in de slaapkamer. Sommige mensen hebben ook nog een tafeltje dat kan worden gebruikt om iets te schrijven, of om jezelf op te maken, maar tegenwoordig is het erg zeldzaam dat mensen nog met pen en papier iets gaan schrijven. Veel gebeurt nu digitaal, of het wordt gecombineerd met het bureau, maar de dames kunnen zich dan wel op deze manier opmaken om voor de dag te komen. Waar je ook nog naar zou kunnen kijken zijn de Interieur Blog artikel van 17 februari 2009 is er een hele artikel gewijd aan wat voor gordijnen er zoal te koop zijn. Voor gordijnen online kun je het beste kijken op deze pagina. Ook behang kan nog iets zijn waar je aan kunt denken, aangezien behang de kille sfeer van een muur kan opheffen, omdat het materiaal vaak warmer en zachter aanvoelt. Meer hierover op de behang pagina.
schrijftafelVoor de rest zeggen ze dat hoe arm of rijk een persoon is, hij kan maar een maaltijd tegelijk eten, en kan maar op een plek slapen. Verder heeft een slaapkamer niet veel meer. Soms heb je natuurlijk wel overlappingen, zodat je slaapkamer ook wel je studeerkamer of een beetje woonkamer is, klopt, maar dat zal weer overlapping geven, dus als je meer de woonkamer en studeerkamer elementen wilt bekijken, dan zou ik een kijkje nemen op die pagina’s.

De Stylist: Eerst moodboard maken!

Als je een interieur stylist inhuurt om de slaapkamer in te richten, dan zal hij ook rekening houden met wat belangrijk is voor deze kamer en wat je allemaal in deze kamer doet. Eerst kijken wij naar wat voor persoon het is, en wat voor sfeer deze persoon in de kamer wil. Hier wordt dus de bekende moodboard van gemaakt. Dit gebeurt vaak door in tijdschriften bepaalde stereotypes uit te zoeken. Een advertentie van Gucci heeft bijvoorbeeld een totaal andere uitstraling dan bijvoorbeeld Prada. Zo heb je dat ook bij meubels. Iemand die perfectie en abstractie belangrijk vindt boven alles, zou de Rietveld-Schröder huis bijvoorbeeld erg mooi vinden, terwijl een uitbundige en flamboyante persoon misschien meer versieringen leuk vindt: Barok, groots, luchtig en veel kleuren! Een persoon die van meer gezellig en knus houdt, wil dan juist iets met een warme uitstraling: veel hout en leer als materiaal en niet te veel open ruimtes: Lekker gezellig alles bij elkaar! Aan de hand daarvan kies je de meubels uit: modernistisch? Retro? Trendy? Barok? Jugendstil?

Werken volgens concept of thema.

Wat je ook kunt doen is een bepaald thema, of concept kiezen voor je slaapkamer, zoals de zee (bed in bootvorm en blauw interieur), Of de maan (grijs, zwart, interieur dat iets te maken heeft met ruimtevaart). Het kan heel expliciet, zoals de eerste voorbeeld, maar het kan ook abstracter worden gemaakt, door bijvoorbeeld alleen de kleuren of de achterliggende gedachtes van de maan uit te beelden: Wapenwedloop? Grootsheid? Avontuur? Ambitie? Of gewoon het idee van de ruimte zelf? Dit is ook hoe je kunst maakt, behalve dan dat het af en toe nog veel abstracter wordt. Dat is ook een van de redenen waarom er zo veel voor kunst wordt neergeteld. Je moet het op een bepaalde manier kunnen maken, plus dat het grensverleggend is in vergelijking met een bepaalde context. En zo maakt een interieur stylist dus een kunstwerkje van het interieur. Weliswaar minder ingewikkeld, omdat het ook bewoonbaar en comfortabel moet zijn… Hoewel… Gerrit Rietveld dacht daar toch anders over met zijn stoel…

Dus, je kunt heel veel kanten uit, en de betere interieur stylist kan je hier goed mee helpen met een interieur te ontwerpen die jij mooi vindt!

Wil je trouwens op de hoogte blijven van nieuwtjes op het gebied van interieur? Nieuwe interieur trends? Interieur events? Aanbiedingen? Openingen van nieuwe interieur winkels? Neem dan vooral een kijkje bij het Interieur Blog van Interieur-Tips.nl!

Met dank aan:

http://www.fashion4home.nl/ – fashion 4 home: De Webwinkel voor exclusieve, doch betaalbare design meubels.
http://woninginrichting.uwstart.nl/– De startpagina op het gebied van woninginrichting!
http://behang.startkabel.nl/– De startpagina voor behang en meer!


Houten boekenkast zelf maken: enkele technieken, tips en de afwerking!

Een boekenkast van hout zelf maken is iets makkelijker dan een stoel zelf maken, omdat je normaalgezien alleen met verticale krachten (gewicht van de...

Meer kleur aan je woonkamer geven met deze tips

Ben je wel tevreden met je woonkamer, maar zou je graag meer kleur zien in deze ruimte? Vaak denken mensen dat ze dan aan...

Kinderkamer inrichten: enkele tips!

Beste bloglezer, De kinderkamer inrichten is anno 2014 een stuk anders geworden dan vroeger: De tijd dat meisjes een Barbie roze en de...

Houtrot repareren: verwijderen, schuren, beschermen en opvullen!

Houtrot repareren is iets wat je liever niet doet, maar soms zit er niets anders op: achterstallig onderhoud van de vorige huiseigenaren, en/of...

Meubel op Maat: Bureau Tenshi van Ichi Go Ichi E

Prijs op aanvraag Bestellen Design bureau Tenshi is de laatste meubel op maat van de minimalistisch...

Het Nieuwe Werken: Een frisse werkplek in je dakkapel creëeren!

Het Nieuwe Werken anno 2015 is werken wanneer en waar je maar wilt. Werken gebeurt niet meer alleen op kantoor tussen negen en half...