De tafellamp of bureaulamp: Studeerkamer interieur!

TafellampDe tafellamp, ook wel bureaulamp genoemd, bestond heel vroeger alleen maar uit een kaarsje. Als je geld had. Als je geen geld had, dan was het einde oefening ’s nachts, want andere manieren om het huis te verlichten waren er niet. Morgen weer een dag. Ja, je had wel van die vieze, roetende olielampen, maar die waren ook niet al te prettig om even rustig te gaan lezen of schrijven. Nee, pas in de 19e eeuw werd het ook mogelijk om fatsoenlijke kaarsen van stearine of paraffine te maken, die tegenwoordig ook nog worden gebruikt voor sfeerverlichting.

Schrijven deed je vroeger ook niet zelf achter een bureau, dat liet je door iemand anders doen, zoals de secretaris achter zijn secretaire. Zo kreeg de tafellamp ook niet veel aandacht. Daarom hoor je ook dat vroeger alleen maar vanuit het bed werd geregeerd. De uitvinding van de gloeilamp opende echter vele deuren…

Sindsdien heeft de tafellamp zich mogen specialiseren naar functionele verlichting: het geeft direct licht voor een bepaalde functie.

Soorten tafellampen

Hoe je je studeerkamer tegenwoordig wilt inrichten qua tafelverlichting is helemaal aan jou. In principe heb je verschillende soorten verlichting voor op je bureau. Kaarsverlichting geeft relatief weinig licht, kan heet zijn en kan nog eens gevaarlijk zijn als het omvalt (niet te vergeten dat het ook veel rommel kan meegeven ook!). Het is wel traditioneel en geeft minder narigheid dan bijvoorbeeld olielampen (is ook geen pretje als het omvalt!). Met elektrische bureaulampen kun je meestal kiezen tussen gloeilampen, halogeen, of de spaarlamp.

Halogeen geeft vooral wat meer gebundeld licht en kan zo lekker heet worden (!) Het oogt ook modern op die manier. Een ander belangrijk voordeel van halogeenverlichting is dat het met gelijkspanning constant licht geeft, wat minder vermoeiend is voor je ogen. Verder hebben we ook de traditionele gloeilamp. Veel lampenzaken zeggen dat het per saldo geen zoden aan de dijk zet qua energiebesparing, aangezien ze toch niet voor al te lange tijd aan staan, maar je moet wel rekening houden dat gloeilampen minder lang mee gaan. Een gloeilamp zingt het misschien enkele maanden tot een jaar uit, terwijl een spaarlamp langer dan drie jaar mee gaat! Nadeel is wel dat ze vaak nog erg lomp en lelijk zijn. Uiteraard heb je wel wat elegantere spaarlampjes, maar die zijn dan wel een paar Euro’s duurder.

Qua tafellampen kun je ook voor iets gezelligs kiezen, of een strakker lampje waar je de lichtstralen kunt richten. Deze komt ook wat serieuzer over.
Voor enkele voorbeelden kun je het Interieur Catalogus raadplegen of direct naar de tafellampen pagina surfen!

Bureaulampen hebben dus een aardige weg afgelegd om te worden wat ze nu zijn: serieus licht dat je kan helpen met je werk te doen. Er zijn aardig wat verschillende soorten van verlichting die dat kunnen, dus het beste is om je goed te oriënteren met wat je wil.
Een leuke site voor tafellampen is Lampenlicht.nl, waar ze verschillende tafellampen in diverse stijlen verkopen.
Zoek je wat serieuzere bureaulampen met direct, gefocust licht? Neem dan een kijkje op Lampenwebshop.nl, waar ze letterlijk honderden verschillende tafellampen verkopen!
Als je er niet uitkomt, mag je altijd een mailtje sturen naar matthew@interieur-tips.nl voor advies.

Wil je trouwens op de hoogte blijven van nieuwtjes op het gebied van interieur? Nieuwe interieur trends? Interieur events? Aanbiedingen? Openingen van nieuwe interieur winkels? Neem dan een kijkje bij het Interieur Blog van Interieur-Tips.nl!


Een goedkope make-over van je slaapkamer

Het is tijd om de slaapkamer eens flink aan te pakken, echter heb je daar op dit moment niet heel veel budget voor. Toch...

Meer kleur aan je woonkamer geven met deze tips

Ben je wel tevreden met je woonkamer, maar zou je graag meer kleur zien in deze ruimte? Vaak denken mensen dat ze dan aan...

Gebruik niet-traditionele meubels om een ​​traditionele woonkamer te creëren

De klassieke woonkamer bestaat vaak uit stoelen, verlichting, tafels of vergelijkbare platte oppervlakken en accessoires die de kamer comfortabel en traditioneel maken. Het gebruik...

Vaak van huis? Met domotica-technieken beveilig je je huis slim

Ben je vaak op pad, dan is het wel zo prettig te weten dat je huis er veilig bij ligt en inbrekers geen kans...

Wat je nog niet wist over mdf platen

Fanatieke doe-het-zelvers hebben het vast wel eens gebruikt: mdf platen. Mdf staat voor medium density fibreboard en wordt gemaakt van houtvezels die samen met...

Verf van hout verwijderen – Verfafbijt, hitte of schuren?

Verf van hout zelf verwijderen is een klusje dat je vrij makkelijk veel geld kan besparen. Een beetje goede klus kan algauw tegen de...