Lichtplan maken: een inleiding!

Beste Interieurblog abonnee,

Verlichting van Apartdesign.nlBeloofd is beloofd, dus in dit blogartikel wil ik het hebben over het maken van een lichtplan.
Een lichtplan maken heeft een vrij technische basis, omdat het vakgebied licht an sich is al iets dat veel aandacht vereist als je het goed wilt doen, want je kunt er heel veel kanten mee op. Denk maar aan hoe lang een professionele fotograaf bezig kan zijn met licht om dé perfecte foto te maken!

Gelukkig hoeft het niet moeilijk te zijn, want met een beetje basiskennis kun je een hoop voor elkaar krijgen!

Het maken van een lichtplan is wel een beetje tegenstrijdig, maar dat heb je altijd wel in het leven: elk voordeel heeft weer een nadeel.

Zo ook met het lichtplan. Je wilt het bij het inrichten van jouw interieur eigenlijk zo laat mogelijk doen, omdat licht een van de meest onvoorspelbare aspecten is. Licht schijnt immers overal anders.
Sommige huizen hebben veel zonlicht, andere huizen juist weinig zonlicht. De kleur van het interieur is ook van grote invloed. Zwarte muren geven een andere sfeer dan bijvoorbeeld gele of witte muren.

Aan de andere kant moet je ook aan de praktische aspecten denken. Als je interieur is ingericht, wil je niet dat je je plafond nog moet verbouwen om een lamp te plaatsen. Zeker niet met je mooie stucwerk, want dan kun je bijna weer van voor af aan beginnen!

Goed, laten we eerst alle soorten licht op een rijtje zetten. Er zijn drie soorten: basislicht, functioneel licht en sfeerlicht.
Basislicht zorgt ervoor dat je alles goed kan zien. Het licht kan dan het beste de hele ruimte (de kamer dus) zo egaal mogelijk verlichten.
De meest gebruikte oplossing is om één grote lamp te gebruiken. Anderen gebruiken spotjes, omdat het een mooie sfeer creëert, en de omgeving feller uitlicht, wat mooi staat bij moderne interieurs. Zonlicht is natuurlijk ook een vorm van basislicht!
Dat hoeft natuurlijk niet te zeggen dat je daar per se aan moet doen! Je kunt er ook voor kiezen om kleinere eilandjes van licht te maken als het donker is. Je hebt het dan nog wel over basislicht, maar dan is deze gewoon niet veel aanwezig. Een specifieke lamp die dan voor basislicht zorgt, is er dan niet, omdat deze dan gewoon niet nodig is.

Klimmende wandlampDe tweede dimensie van het lichtplan is het functioneel licht. Functioneel licht is licht met een speciek doel: het lezen van een boek, het bijhouden van je boekhouding, of het etaleren van een kunstwerk! Deze lampen zijn vaak vrij fel, omdat deze lampen een specifiek doel hebben wat alle aandacht vereist: het Engels woord ervoor is dedicated.
Meestal zijn deze lampen vrij flexibel ingericht, maar ze zijn ook aan wanden of plafonds te monteren, denk maar aan een mooie schilderij die je in de spotlights wilt zetten!

Als laatste heb je natuurlijk het sfeerlicht. Sfeerlicht is vooral bedoeld om… Sfeer te creëren! Vaak is dit soort licht gezellig en warm, indirect, en misschien een beetje verstrooid… Klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat hoeft niet! Wat dacht je bijvoorbeeld van spots in de vloer die iets mysterieus uitstralen… Of een zwak lichtpuntje ergens in de verte… Heb je een hangende spot met een gekke vorm, dan kan dat ook opeens onderdeel van je sfeerverlichting vormen!

Deze drie elementen kun je gebruiken om combinaties te maken. Het kan erg basic zijn, maar je kan ook afwijken! Hoewel niet elke stylist hier raad mee weet, is het toch een essentieel onderdeel van het sfeer in een interieur!

Wil je zelf een beetje aan de haal gaan met verlichting? Neem dan eens een kijkje bij dmlights.nl, ze hebben daar echt prachtige lampen in veel verschilllende soorten en maten! Echt, je zult niet uitgekeken raken! Zoek je een lamp in een specifieke stijl? Neem dan ook contact met ons op! Wij werken samen met veel mensen die experts zijn op het gebied van verlichting, dus als je iets weet, mail gerust! Het kan naar matthew@interieur-tips.nl

Interieur-Tips.nl is ook te vinden op Facebook: http://www.facebook.com/interieurtips/
en Twitter: http://www.twitter.com/interieurideeen/

 

Interieur Trends 2019: wat gaat het worden?

Beste interieur bloglezer, Het is nu 2012, een nieuwe jaar met nieuwe trends! Toch? Of niet? Nou, eigenlijk zijn de interieur winkels net klaar...

Dakkapel als slaapkamer: enkele tips!

De slaapkamer is voor veel mensen de belangrijkste ruimte in huis. Een goede nachtrust is een vereiste om overdag goed te kunnen functioneren....

Tips voor het inrichten van de speelkamer

Wanneer je kinderen hebt en daarnaast ook nog de luxe van een extra kamer, is het inrichten van een speelkamer zeker een goede optie....

Gootsteen / afvoer ontstoppen: Doe Het Zelf!

Gootsteen ontstoppen? Liever niet! Gootsteen of afvoer ontstoppen lijkt een van de minst prettige doe-het-zelf klusjes die je kunt doen, vooral vanwege de...

Art Fair Den Bosch!

Ja, de TEFAF is nu voorbij, maar de Art & Antiques Fair 's Hertogenbosch 2009 staat nu voor de deur! Net als de pAn...

De eethoek: Woonkamer interieur!

De eethoek: om op te eten! De eethoek is vaak de plek in de woonkamer waar je kunt eten, want wat er ook gebeurt,...