De warmtepomp is een van de manieren om je huis te verwarmen. Het mooiste zou natuurlijk zijn als je je huis met zo weinig mogelijk energieverbruik kan verwarmen. Dit is goed voor het milieu en de portemonnee! Dit alles dan wel zonder verlies aan comfort want een warm en behaaglijk huis is toch wel het grootste goed!
Deze blogpost geeft je deze nieuwe manier om dit te doen: Zonder gas! Het is de trend in wonen voor 2018 en wordt steeds populairder in Nederland: de eerste woningen zonder gasaansluiting worden al enige jaren gebouwd. Deze energietransitie is vooral nu in volle gang, aangezien men van het gas af wil. De vraag is nu: wat is de beste manier om je huis duurzaam te verwarmen? De warmtepomp is het beste duurzame alternatief op de markt voor de cv- ketel op gas.
Wat is een warmtepomp?
Veel mensen weten niet wat de warmtepomp is. Niet gek, want de verkopen van de pomp zijn afgelopen jaar pas flink gaan groeien. Waar in 2017 nog zo’n 50.000 warmtepompen werden verkocht, stijgt de verkoop voor 2018 naar verwachting naar 80.000 pompen. Maar wat is het nou eigenlijk? De warmtepomp gebruikt geen gas om het water te verwarmen, maar haalt warmte uit de bodem, lucht of het grondwater. Zo zijn er twee soorten warmtepompen te onderscheiden: Een die berust op buitenlucht en de andere haalt warmte diep uit de grond.
Er zijn vele voordelen verbonden aan warmtepompensystemen. Ze hebben een Fantastisch rendement, wat vervolgens leidt tot lagere energiekosten. Aangezien je nauwelijks gas meer nodig hebt, zal je energierekening flink afnemen. Ook hoef je na de installatie niet meer om te kijken naar je warmtepomp. Hij is gebruiksvriendelijk, geluidloos en gaat vele jaren mee!
Installatie van de nieuwe pomp kan helaas niet in elk huis. Oude huizen zijn vaak (nog) niet echt geschikt, al is het maar omdat hij best wat ruimt in beslag neemt. Gelukkig zijn er ook een ‘hybride’- oplossing, deze past bijna overal. Dit is een warmtepomp die samenwerkt met jouw cv-ketel. Let wel op! Warmtepompen zijn relatief nieuwe systemen. Daardoor zijn er nog maar weinig partijen die er genoeg verstand van hebben. Vraag om goed advies en hulp door een vakman.
Kosten warmtepomp
Nu hoor ik ja vragen, wat moet dat dan wel niet kosten? Ja, de warmtepomp is een forse investering. Toch is er goed nieuws! er zijn verschillende subsidies en leningen die je kunt gebruiken om de warmtepomp te financieren. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat steunt graag duurzame oplossingen, zoals de warmtepomp. Bijvoorbeeld met de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze subsidie kun je aanvragen als je kiest voor een warmtepomp. Vergeet niet: met een warmtepomp ga je ook direct besparen op energiekosten. Het is dus slim om nu te investeren.
Ben jij er al klaar voor?
In de toekomst, dus niet alleen in 2018, gaan we steeds meer warmtepompen zien, maar er zijn natuurlijk nog wel uitdagingen. Zo zijn niet alle huizen geschikt en weten veel mensen nog niet wat het precies is. Hopelijk heb jij nu wel een beter idee!<<[IT]
Interieur-Tips.nl is ook te volgen op Facebook: http://www.facebook.com/interieurtips/
Of op Twitter: http://www.twitter.com/interieurideeen/