Soorten gordijnen online te koop
De Interieur Blog artikel van 17 februari 2009 stond helemaal in het teken van de gordijnen: Hoe koop je of maak je gordijnen? Waar moet je op moet letten? En: wat voor gordijnen zijn er te koop?
Deze pagina gaat vooral over de kant-en-klare gordijnen die online te koop zijn. Vaak hebben ze vaste maten waar je uit kunt kiezen. Als je dus een beetje een standaardraam hebt, is de kans groot dat je gordijnen precies zullen passen. Dus, net als dat je bij mode maatpakken en confectie kleding hebt, is het ook het geval bij gordijnen: In de winkel kun je je gordijnen exact op maat laten maken, online gaat het vooral om gordijnen met vaste, gangbare (confectie)maten. Mocht je een beetje handig zijn met de schaar en de naaimachine, dan kun je natuurlijk altijd zelf de gordijnen de juiste maat geven, maar als vuistregel voor kant-en-klare online gordijnen is te groot altijd beter dan te klein. Als gordijnen iets te groot zijn, dan is het misschien onpraktisch, maar bij te klein hou je lelijke gaten over. Dan heb je veel geld betaald voor gordijnen die je hele venster niet eens bedekken. Meet dus altijd nauwkeurig hoeveel je nodig hebt!
Op deze pagina wil ik de verschillende soorten gordijnen de revu laten passeren die je online kunt kopen. Niet alle soorten, want er zijn er een hoop meer!
Gordijnen met lussen & Ringen: klassiek & duidelijk
Gordijnen met rails: modern, subtiel & stijl
Waarschijnlijk zijn dit de bekendste gordijnen, en heb jij er als het goed is ook een paar van deze thuis: railgordijnen. Deze gordijnen werken met rolletjes (runners) en rails. Qua rails heb je ook verschillende uitvoeringen, maar daarvoor kun je beter bij de doe-het-zelver kijken wat ze hebben qua mogelijkheden. Het leuke van deze rails is dat dit ophangsysteem vrij subtiel is, maar niet aan elegantie hoeft in te boeten zoals bij rolgordijnen. Deze gordijnen zijn ook prima te combineren met klassiekere uitvoeringen, zodat je toch nog een stijlvolle combinatie hebt.
Nog een voordeel van het railsysteem is dat je ook gebruik kunt maken van een trekstaaf, zodat je de gordijnen niet hoeft aan te raken (mensenhanden kunnen weleens vies zijn) en voorkomt dat je je (dure) gordijnen per ongeluk beschadigt. De gebruikte materialen zijn vaak vrij traditioneel: geweven textiel, al dan niet natuurlijk van katoen, linnen, wol of zijde, maar synthetische materialen als polyetheen of polyester kunnen ook lekker zacht aanvoelen, vergis je niet!
Rechts hebben wij een voorbeeld van gordijnen die van polyester gemaakt zijn. het voordeel van deze gordijnen is dat deze al verduisterend werken, zodat je geen tweede gordijnrail nodighebt voor een voile om het licht extra te verstrooien wat je bij de dunnere gordijnen vaak hebt. Het verduisteren doen ze vaak door een zwarte laag stof in de gordijnen, maar meestal zie je dat niet, omdat er vaak een ander kleurtje overheen gaat. De gordijn die je links ziet is bij Wehkamp
Rolgordijnen: makkelijk, modern & minimaal
Rolgordijnen zijn makkelijk, modern en minimaal. Hoewel het minder elegant oogt als de “gewone” gordijnen, hebben ze het voordeel dat ze lekker makkelijk open en dicht gaan: gewoon aan het koordje trekken en het komt allemaal goed! Ze nemen ook veel minder ruimte in beslag, dus je hebt ook veel minder gedoe met open en dicht doen. Zeker bij gevallen waar je een gebogen gordijnrail nodighebt! De stof van deze rolgordijnen is ook relatief dun, maar ze kunnen een speciaal zonwerend laagje hebben, zodat je je kamer er compleet mee kunt verduisteren. Het is inderdaad wat minder elegant qua verschijning, maar als je van strak, recht en functioneel houdt, is dit een goed alternatief.
Rechts hebben wij rolgordijnen die ook in natte ruimtes het prima doen. Hoewel rolgordijnen vaak van synthetische stoffen zijn gemaakt, worden hun voordelen nu duidelijk: ze zijn veel minder gevoelig voor vocht. Ze zijn ook lekker stevig, omdat ze er niet per se elegant als railgordijnen uit hoeven te zien. Hoewel we bij de “gewone” gordijnen vaak lekker dik stof willen, is het bij rolgordijnen zaak om ze zo dun mogelijk te hebben. Deze zijn bijvoorbeeld maar 0,2 millimeter dik (!) De kleuren die zij leveren zijn lekker hip en in veel verschillende maten verkrijgbaar voor een zacht prijsje. Ze zijn te koop bij Neckermann Wonen.
Dus, gordijnen zijn in allerlei verschillende types online te koop: gordijnen met ogen/lussen, railgordijnen en rolgordijnen. Hoewel we slechts enkele gordijn types de revu hebben laten passeren, zijn er nog een hoop andere types die niet aan bod zijn gekomen. Zoek je een site waar je online veel verschillende soorten gordijnen kunt kopen? Neem dan zeker een kijkje bij Neckermann Wonen!