test

Interieur Tips voor Praag: archtectuur en winkels!

Interieur tips voor een vakantie in Praag!

Op vakantie wordtDansend Huis in Praag Praag wordt ook wel de hoofdstad van Centraal Europa genoemd. Niet meer het oude Oostblok waar je uren in de rij moest staan voor een tapijt of wat meubeltjes, maar net zo hip en modern als elk ander zichzelf respecterende metropool in de wereld. Misschien heb je weleens wat foto’s van Praags bekende gebouwen gezien als het Dansend Huis? Of misschien heb je Praag al gezien met haar opvallende gebouw van het Hilton Hotel? Reden te meer om te denken dat Praag meer heeft dan alleen maar de Oude Stadsplein en de bekende Karelsbrug.

Wat is er nog meer in Praag te zien?

Praagse Burcht vanaf de Karelsbrug Praag heeft zo veel aan (interieur)architectuur dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Tijdens jouw eerste vakantiedag kun je bijvoorbeeld beginnen met het Sint Vitus Kathedraal, die onderdeel van de Praagse Burcht is, heeft bijvoorbeeld prachtige glas-in-lood ramen. Ook leuk is de Zlata Ulicka, of beter bekend als de Gouden Weg, vooral in de avond, als je er gratis in mag. Niet dat we per se onze Hollandse zuinigheid moeten laten zien, maar dan ziet het er gewoon mooier uit. Punt. Voor de klassiekere architectuur heb je de vele concertgebouwen die Praag rijk is, zoals het Staatsopera (prachtige rococo interieur) en het Nationaal Theater. Praag is overigens de stad voor musici, want niet alleen is er een groot publiek, het leven in de grote stad is relatief goedkoper dan andere grote muzieksteden. Mozart heeft er ook veel aanzien genoten, want iedereen weet precies waar hij voor het eerst De Toverfluit speelde (inderdaad, hier).

Gemeenschapshuis van Praag Verder staat Praag bekend om haar architectuur rond 1900: De Jugendstil, ook wel Secese genoemd, afgeleid van de Wiener Sezession, zoals Het Gemeenschapshuis van Praag of de Hotel Evropa bij het Wenceslas Plein. Andere voorbeelden zijn te vinden op http://pagesperso-orange.fr/artnouveau/en/villes/prague.htm
Als we het over Art Nouveau hebben, dan mogen wij Alfons Mucha niet overslaan, want hij is degene die de Art Nouveau affiches heeft gemaakt die je ongetwijfeld ooit zal hebben gezien: Biere de la Meuse, Reclames voor Lefèvre-Utile (beter bekend als de koekjes van LU) en Moët & Chandon champagne, om maar eens wat op te noemen. Tenslotte hebben we de modernistische gebouwen waar je niet omheen kan. Veel gebouwen in het centrum van Praag dateren immers uit 1905 (let maar eens op als je er bent). Eentje die misschien opvalt is het Koruna Paleis op het hoekje van de Wenceslas plein. Daarnaast staat Praag ook erg bekend om haar kubistische woningen.

Interieur Tips voor Praag

interieur van het Staatsopera PraagHet interieur van bovengenoemde gebouwen is vaak net zo interessant als het exterieur, dus als je de kans krijgt om deze gebouwen van binnen te zien, dan zou ik deze kans met beide handen aangrijpen!

Wat misschien niet meteen in het oog springen van buiten, maar wel van binnen, is misschien het kubistisch huis bij de Zwarte Mandonna. De buitenkant valt niet meteen op (misschien ook vanwege al het Oostblok architectuur), maar van binnen kom je een heel erg typerend interieur tegen! Ook leuk is dat je daar ook even een natje en een droogje kunt nemen 😉
Metrostation Mustek in PraagDe metro van Praag is ook eigenlijk een interieur die je gezien zou moeten hebben: elk station is weer anders, maar allemaal zijn ze in dezelfde sci-fi stijl gemaakt. Ik weet zeker dat het voor interieur een goede inspiratiebron kan zijn!
Liefhebbers van Art Deco kunnen onder het genot van enkele Tsjechische specialiteiten hun hart ophalen bij Café Slavia, en Restaurant Parnas tegenover het het Nationaal Theater.

Interieur Winkels in Praag

Interieur is in Tsjechië een verhaal apart, omdat men hier voor lange tijd anders tegen meubels aankeek dan bij ons in Nederland. Nog steeds worden meubels hier zelf gemaakt, of bij de goedkope grootwinkels ingekocht. De gemiddelde Tsjech moet immers rondkomen van nauwelijks 700 Euro per maand. Aan de andere kant zie je dure design meubilair waarbij je je afvraagt wie dit nu eigenlijk koopt. Het duurt wel even om uit te vogelen hoe het allemaal precies zit, maar bij deze een paar Interieur Tips voor Praag:

Ongetwijfeld zul je veel souvenirwinkels in het stadscentrum aantreffen, of marktkraampjes, die leuke, traditionele Tsjechische accessoires verkopen: handgesmeed, of handgeknoopt, zelf gebakken (ja, hartjes van gemberkoek die je dan ophangt!), of ook bekend: Boheems kristal.

Qua interieur winkels moet je wat beter zoeken, maar toch heb je er twee dichtbij elkaar die vrij centraal liggen: Aglas Furniture (design meubels met een wat klassieke uitstraling, maar ook veel interieur boeken!) en Lavmi, een winkel dat Tsjechisch design accessoires en behang verkoopt. Een beetje als Frozen Fountain in Amsterdam, maar dan wel wat kleiner en allemaal eigen design!
Een ander modern design winkel is de.fakto. Hij ligt niet echt voor de hand, maar met een goede kaart kom je er wel!

Nog een beetje van het centrum af, maar dichtbij het Sheraton Hotel heb je Ton, ook wel bekend van de stoelen ontworpen door Thonet. Hoewel hij Duits/Oostenrijks was, was de fabriek waar zijn stoelen vandaan kwamen in Tsjechië opgezet. Dáár werden de baanbrekende houtbuigingen gemaakt! Tegenwoordig ligt de nadruk vooral op vakmanschap op het gebied van houtbewerking. Het natuurlijke speelt hierbij vooral een boventoon, waar Tsjechen helemaal dol op zijn!

Meer shoppen in Praag?

Shoppen in Praag is iets wat men allang doet: ook vóór de val van het IJzeren gordijn hield men daar al van winkelen, hoewel men niet altijd het geld ervoor had.
De Tsjechen zelf winkelen vaak in grote winkelcentra, die soms buiten het stadscentrum liggen. Twee ervan liggen echter wel binnen handbereik: Palladium en Kotva. Vooral de laatste is erg bekend bij de Tsjechen, omdat het een vrij lange geschiedenis kent.
De bekendste straat is het Wenceslasplein, waar menig winkel wel te vinden is. Ook boekenwinkels met interieur-en-architectuurboeken. Een van de zijstraatjes heeft een mooie winkel voor alles wat met fotografie te maken heeft: Foto Skoda, ook een aanradertje 😉

Op Parizska (het vroegere Joodse kwartier) kun je de mode boutiques vinden van bijvoorbeeld Christian Dior, Louis Vuitton of Prada. Even in de buurt vind je ook een echte Versace en Mont Blanc boutique!

Hoe reis ik naar Praag?

Met het vliegtuig naar Praag Praag is redelijk makkelijk te bereiken, afhankelijk van hoe je reist. Als je op vakantie wilt naar Praag, moet je erop rekenen dat het zo’n 1000 kilometer van Nederland ligt. Met de auto ben je dus zo’n 10 uur onderweg.
Parkeren is in Praag een crime, hoewel de politie ietsje minder streng is: even auto weghalen is vaak genoeg om niet op de bon te worden geslingerd. Toch, voor langere tijd parkeren kun je beter buiten het stadscentrum kijken. Het liefst ergens bewaakt, zeker als je een Skoda hebt, deze worden het vaakst gestolen…
Goedkopere alternatieven kunnen de bus, trein of vliegtuig zijn. Met de bus doe je er 13-17 uur over, afhankelijk van hoe de bus rijdt. De trein is ietsje comfortabeler en avontuurlijker alternatief om jou naar Praag te brengen. Let er wel op dat je met de trein menig maal moet overstappen. Tickets zijn te boeken op de site van NS International

Het vliegtuig is natuurlijk het snelst: in ongeveer anderhalf uur ben je er (!), wat een hoop tijd scheelt. Zo kun je Praag uitstekend doen tijden een weekendje weg! De prijzen kunnen erg uiteenlopen van ca. 80 Euro retour (als je ruim van tevoren boekt) tot 1000 Euro business class. Elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn voordelen. KLM en Czech Airlines hebben vaak de beste prijs/kwaliteit verhouding. Lufthansa is ietsje duurder met een transfer op Frankfurt, maar heeft wel een stuk betere service! Op Vliegfabriek.nl heb je een goed overzicht van wat er qua vliegtuigen mogelijk is voor Praag.

Overnachten in Praag

Overnachten kun je in allerlei verschillende prijsklassen. De goedkoopste hostels zijn omgerekend ongeveer 10-15 Euro per nacht. Houd dan wel rekening dat je de kamer met anderen moet delen. Vervolgens kunnen de prijzen oplopen tot hoe ver je maar wilt. Voor de duurdere hotels kun je rekenen op Westerse prijzen vanaf 200 Euro per nacht, wat dus in een week tijd een heel maandsalaris wordt aan verblijfskosten. Verder hebben wij natuurlijk van alles er tussenin. Op de bonnefooi tref je vaak hotels aan van zo’n 100 Euro per nacht in het stadscentrum. De all-in arrangementen zijn natuurlijk legio. Één reisbureau dat gespecialiseerd is in vakanties in Tsjechië is Tsjechoreizen.nl, waar ze van alles kunnen organiseren: wintersport, stedentrips, en natuurlijk vakanties met verblijf in Praag. Ze weten heel veel te vertellen over de leuke plekjes van Praag, ook dingen die niet met kunst, architectuur en interieur te maken hebben, dus Tsjechoreizen.nl is een goed punt om te beginnen. Een hotel die ik kan aanraden is Novotel, waar je voor een goede prijs/kwaliteitverhouding hebt!

Al met al denk ik dat je in Praag vooral interieur kunt bewonderen. Typisch Tsjechisch interieur kun je daar ook vinden, maar moet je wel weten wat het nou precies is, maar met de steekwoorden woorden ambachtelijk en landelijk kom je een heel eind.

Meer informatie over Praag zelf, met alle bezienswaardigheden, restaurants en overnactingsmogelijkheden is te vinden op:

http://praag.startkabel.nl/ – De Startkabel over Praag en alles wat ermee te maken heeft!


Beveiliging thuis in het interieur verwerken: hoe doe je dat?

Beveiliging thuis is een dubbel begrip voor veel mensen: bescherming is goed, maar vaak is het nogal lelijk in het interieur. Dit artikel...

Waterbedden: Waar moet je op letten bij de aanschaf van een waterbed?

Beste Interieur Bloglezer,   Het weer is niet echt je van het, dus vandaag wil ik het hebben over een stukje interieur waar je...

Hoe richt je een kleine keuken in?

Heb jij een kleine keuken? Dan is het soms lastig te bedenken hoe je deze het best in kunt richten. Er is niet veel...

5 populaire planten voor in de tuin 

Wanneer mensen aangeven bezig te zijn met het vernieuwen van hun interieur, spreken zij vaak over het interieur in huis. Het is echter net...

5 tips bij het uitkiezen van eetkamerstoelen

Verschillende stoelen aan tafel Voor de eetkamertafel werden vroeger bijpassende stoelen gekocht. Het moest een set zijn. De eiken tafel had eiken stoelen. Robuust en...

Woontrends 2019: wat staat ons te wachten?

2019 komt langzaamaan dichterbij: tijd om te gaan kijken! Wat zijn de woontrends van het komende jaar 2019? Misschien ga je verhuizen of...