Kunst & Interieur tips voor op reis: inspiratie voor thuis?

Interieur Tips voor op vakantie!

Plafonniere in Casa Batllo van Gaudi Kunst & Interieur voor op reis is voor een interieur stylist niet meer dan logisch! Ja, ok, eigenlijk zou een interieur stylist ook weleens op vakantie moeten voor de rust, maar ja, niet elke stylist kan even op zakenreis om alleen maar wat inspiratie op te doen! Een van de meest voor de hand liggende uitdrukking is misschien: “al het goede komt van ver”, maar dat hoeft niet altijd te betekenen dat je per se meubels uit een ver land (Italië bijvoorbeeld) hoeft te bestellen om het perfecte interieur te hebben. Je kunt op die manier misschien indruk maken op anderen, maar of je je er comfortabel in voelt is weer een tweede vraag!

Reizen geeft inspiratie!

Interieur van het oude gemeentehuis van Praag Het mooie van op reis gaan is vooral dat het vooral inspiratie geeft om zelf met nieuwe ideeen aan de haal te gaan! Elk land is toch weer anders qua sfeer en uitstraling: mensen doen dezelfde dingen toch weer op een andere manier: de gebouwen, de wegen, de verkeersborden… Elk land doet het weer in haar eigen stijl! Als interieur stylist vind ik het daarom belangrijk om dingen te mee te maken die net weer wat anders zijn dan normaal. Dat maakt het leven net weer even wat leuker! Niet per se om weer een beetje anders te zijn (hoewel dat ook zijn voordelen heeft), maar meer omdat ik denk dat dit een manier is om te zien wat er speelt in de wereld.

Het leuke hiervan is dat je op die manier ook een beetje de mensen daar leert begrijpen, hoe zoe tot een bepaalde oplossing zijn gekomen om iets te doen. Zo heeft elk land weer haar eigen charmes!

Elk land is weer anders!

Oude paleis in Marrakech Zelf heb ik ook aardig wat afgereisd om te zien hoe verschillende landen omgaan met kleur en interieur, en elk land geeft daar weer haar eigen invulling aan. Frankrijk heeft bijvoorbeeld vrij felle kleuren (denk maar aan Roche Bobois), en in Engeland heb je veel Victoriaanse stijl met bloemen. Belgie heeft veel minimalistisch interieur, doch met natuurlijke kleuren. Tsjechie heeft ook een eigen weggetje genomen: onbewust erg confirmerend aan functionalistisch ontwerp, hoewel er toch hang is naar iets anders in het interieur, hoewel dat niet altijd tot expressie durft te komen.

En Nederland… In Nederland denk ik dat er veel kan en mag. We geven veel geld uit aan ontwerp en design, maar dat hoeft niet per se te betekenen dat het ook praktisch is. Een mooi voorbeeld vind ik de treinen in Nederland: prachtig vormgegeven, met zachte stoelen, zelfs in de tweede klas, maar men staat erom bekend dat als er ook maar een vliegenpoepje op de rails ligt… Dan hebben ze het gelijk al over vertraging…

Steden voor interieur inspiratie:

Goed, om een beetje inspiratie te geven, heb ik bij deze enkele steden opgenoemd die jou inspiratie kunnen bieden als je op reis wilt gaan, voor als jij jouw interieur een bepaalde stijl wilt geven:

Parijs, de stad der romantiek: en stad waar iedereen zich thuis voelt: voor dunne en dikke portemonnees kun je een prachtige tijd hebben in deze stad! De bekendste interieurs zijn natuurlijk deze van de Franse monarchen, van Lodewijk de 14e tot Napoleon Bonaparte, die Frankrijk echt op de kaart hebben gezet. Uiteraard heb je ook andere vormen van Frans design, die erg inspirerend kunnen zijn 😉

Londen is een bruisende stad waar je je geen moment verveelt: altijd gebeurt er wel iets en er is ook heel veel te zien! Typisch aan deze stad zijn vooral de Victoriaanse interieurs: veel neo-klassieke (interieur)architectuur, maar ook vaak een leuke mix met moderne architectuur!

Amsterdam kent iedereen natuurlijk: een vriendelijke stad waar iededereen zich welkom voelt: de gemoedelijke sfeer bij de grachten, vooral vanwege de kleinschaligheid, en de vriendelijke mensen. Naast de toeristische plekken zijn er nog een hoop andere dingen te zien waar niet iedereen komt!

Barcelona is vooral bekend door Antoni Gaudí, die zijn stempel ruimschoots heeft gedrukt in deze stad. Ook na Gaudi zijn er veel werken die op het gebied van kunst en architectuur nog steeds hun stem laten horen. De sfeer zal erg inspirerend zijn, ook qua interieur! Op deze pagina kun je een idee hebben hoe je interieur inspiratie kunt opdoen in Barcelona!

KLM Cityhopper Praag is leuk voor de afwisseling: ze hebben een hoop veranderingen meegemaakt, en dat kun je ook zien aan de enorme diversiteit in de architectuur! Van middeleeuwen tot hypermodern, ze hebben het echt allemaal!

Marrakech is even buiten Europa, maar komt vaak terug in het interieur van Nederland, al dan niet een beetje aangepast naar westerse smaak. Een Afrikaans, Arabisch sfeertje waar men ook nog eens Frans spreekt, wat wil je nog meer?

Op deze pagina’s kun je lezen wat je op het gebied van interieur kunt vinden in deze steden, en hoe je er kunt komen per trein, vliegtuig of zelfs per boot! Neem de sfeer in je op en laat je hierdoor inspireren!


Wat is jouw ideale dekbed? Een overzicht!

De ideale dekbed is een van de ingrediënten om de volgende dag fris en fruitig op te slaan. Niet alleen een goed bed en...

5 populaire planten voor in de tuin 

Wanneer mensen aangeven bezig te zijn met het vernieuwen van hun interieur, spreken zij vaak over het interieur in huis. Het is echter net...

De klok: Interieur van de entree hal!

De klok: om bij de tijd te zijn! De klok speelt in het dagelijks leven een cruciale rol: op tijd zijn voor een...

De voordelen van een zwevend tv-meubel

Het kiezen van een tv meubel lijkt misschien makkelijk, maar dat is het niet altijd. Er komen veel verschillende keuzes bij kijken. Denk aan...

Zo verhoog je de waarde van je huis – 5 tips!

Beste Interieurbloglezer, Ben je lekker op vakantie? Of zit je ook net als veel mensen thuis af te vragen wat je met je...

Bed van hout zelf maken: hoe doe je dat?

Een bed van hout zelf maken kent een paar uitdagingen, maar in principe is het wel degelijk zelf te maken, denk maar aan het...