Beginnen met een moestuin

De lente is het ideale moment om met een moestuin te beginnen en er zijn dan ook steeds meer mensen die kunnen genieten van hun eigen verse groente en fruit. Wil jij ook graag starten met een moestuin, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Wij leggen het je uit in dit artikel.

Begin niet te groot

Heb je nog nooit een moestuin gehad? Dan is het verstandig niet direct te groot te beginnen. Bekijk eerst welke groente- en fruitsoorten je in je tuin wil kweken en hoeveel tijd je hieraan wilt besteden. Ook is de ruimte van je tuin of balkon belangrijk. Pompoenen, komkommers en tomaten hebben bijvoorbeeld erg veel ruimte nodig, waardoor het niet ideaal is op het balkon.

Het is dus aan te raden klein te beginnen met je moestuin. Bijvoorbeeld met wortelen, radijsjes, cherrytomaten, aardappels, aardbeien, sla en verschillende kruiden.

Zorg voor de beste plek voor je moestuin

Een moestuin plaats je het beste in een zonnige stuk tuin, waar hij uit de wind en de schaduw is. Daarnaast moet je er voor zorgen dat de grond onkruidvrij is, dat het goed water door laat en dat de grond vruchtbaar is. Hier kun je eventueel compost of organische mest voor gebruiken.

Daarnaast kan het aan te raden zijn je moestuin op te splitsen. Zo plaats je de kruiden en slasoorten dicht bij je huis, de groentetuin bij het watertoevoer en de fruitsoorten achter in de tuin.

In hokjes denken

Wat ook een goed idee is, is om in hokjes te denken. Maak bijvoorbeeld eerst een ontwerp voor je moestuin, waarbij je in vakken werkt. De vakken scheid je met baksteen, klinkers, planken of iets anders. Heb je niet zoveel plek, dan zou je ook kunnen kiezen voor een vierkante meter moestuin. Dit is een houten bak van een vierkante meter, waar je vervolgens vakken in maakt. In die vakken kun je vervolgens verschillende groente planten.

Gebruik niet te veel van één soort

Het is belangrijk dat je kijkt wat je doet, en dat je niet te veel van één soort plant of zaait. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat je uiteindelijk veel weg zou moeten gooien omdat je het niet op krijgt en dat is natuurlijk hartstikke zonde.

Heb je niet echt groene vingers, maar wil je toch graag beginnen met een moestuin? Dan is het aan te raden met makkelijke groente te beginnen. Hierbij kun je denken aan courgette, wortel, radijs, sla, erwten, bieten en bonen.

Versterken of verzwakken

Sommige groenten kunnen perfect bij elkaar geplaatst worden omdat ze op die manier ziektes en beestje op een afstand houden. Onderstaande soorten kunnen dan ook prima bij elkaar:

  • Radijs kan bij sla of komkommer geplaatst worden
  • Wortel kan bij prei, ui of rozemarijn geplaatst worden
  • Tomaten plaats je bij peterselie, bieslook of ui
  • Spinazie kan prima met aardbeien
  • Bonen kunnen goed samen met aubergines

Daarnaast kunnen ook sommige bloemen de groenten en kruiden beschermen. Zo zorgt goudsbloem ervoor dat de mieren wegblijven en houden Afrikaantjes aaltjes weg bij sla, bonen, knolgewassen en bleekselderij.

Lees ook: Een goedkope make-over van je slaapkamer

Badkamertrends 2015: inspiratie voor je badkamer!

Trends op het gebied van wonen veranderen zo ontzettend vaak, dat het niet gek is dat je soms even niet meer weet wat modern...

Schilder tips voor gevorderden!

Schilderen voor gevorderden: de geheimen van het schildervak. Beste Lezer, Een tijdje geleden (zie nieuwbrief van 12 november 2008 en 14 januari 2009) had...

Kapstokken volgens Fonq!

Trendy Kapstokken Beste interieurliefhebbende bloglezer, het weer is de laatste tijden een beetje gek, maar gelukkig zijn wij er nog met nieuwtjes om het leven binnenshuis...

Deense design meubels!

Beste trouwe bloglezer, Vandaag zijn Deense design meubels aan de beurt om aandacht te krijgen voor deze Interieurblog artikel. Als Scandinavisch land heeft...

Klerenkast of garderobe: slaapkamer interieur!

De klerenkast, ook wel bekend als de garderobekast, of garderobe, is naast het bed de belangrijkste meubel van de slaapkamer. Op deze pagina...

De klok: Interieur van de entree hal!

De klok: om bij de tijd te zijn! De klok speelt in het dagelijks leven een cruciale rol: op tijd zijn voor een...